Wie betaalt de schade in een ongeval met onverlichte fiets?
Dinsdag 12 December 2017

Wie is in fout als een auto een slecht verlichte fiets aanrijdt? Hoe kan u uw eigen fiets zo veilig mogelijk maken? Ontdek het met IntoLaw.
· Wat als de fietser foute handelingen stelde?
· Wat als het enkel aan de fietslichten lag?
· Wie betaalt de rekening?
· Wat doe ik in zo’n situatie?
Met steeds verkortende dagen en verlengende nachten is zichtbaarheid op de baan onmisbaar voor de veiligheid. Preliminaire cijfers over de campagnes in Gent tonen dat de boetes hun effect niet missen, meer dan 90% van de fietsers die voldoen aan de regelgeving, een heel mooi aantal. Wat als u als automobilist toch in aanraking komt met een onverlichte fiets? Wie betaalt de schade van uw ongeval? Dat ontdekt u met IntoLaw.
Wat als de fietser foute handelingen stelde?
Als de onveilige fiets door een rood licht overstak en daardoor aangereden werd, ligt de fout natuurlijk aanwijsbaar bij hen. Maar dat heeft andere gevolgen voor de fietser dan het zou hebben voor de automobilist. De autobestuurder wordt namelijk in een gezonde verkeerssituatie in staat geacht op alles te kunnen anticiperen.
Voetgangers en fietsers krijgen als zwakke weggebruiker namelijk altijd een minimale vergoeding, zelfs als ze helemaal in fout waren. Die vergoeding beslaat minstens de helft van de kosten voor lichamelijke schade van de fietser. Een verbogen wiel of kapotte gsm is dus voor eigen rekening.
Wat als het enkel aan de fietslichten lag?
Wat als de fietser de juiste handelingen stelde, maar zonder fietslicht? Ook dan is die in de fout. De boetes voor fietsen zonder lichten lopen niet voor niets hoog op. Die vergoeding voor zwakke weggebruikers ontvangt de fietser nog steeds.
Bovendien kan de fietser na het ongeluk nog steeds boetes krijgen voor het fietsen zonder licht. In licht van de situatie zullen die boetes ook hoger liggen dan de normale €58 van de onmiddellijke inning.
Wie betaalt de rekening?
Wanneer de fietser in de fout ging, zal de familiale verzekering alle andere kosten op zich nemen. Betaalt de automobilist 50% van de lichamelijke schade van de fietser? Dan gaat de andere 50%, andere schade van de fietser én schade aan de auto helemaal naar de familiale. Mogelijke boetes voor fietslichten zijn uiteraard voor de rekening van de fietser.
Het vastgestelde procent van de lichamelijke schade van de fietser wordt vergoed door de autoverzekering. Let wel: die vergoeding mag niet worden opgenomen wanneer het schadeverleden wordt vastgesteld. De premie stijgt dus niet en ook uw bonus malus blijft dezelfde.
Wat doe ik in zo’n situatie?
Bij elk ongeluk, met alle voertuigen en wie ook in fout was, doet u er altijd goed aan een Europees aanrijdingsformulier in te dienen. Daarbij stelt u in samenspraak met de andere partij de schade vast om latere discussie te vermijden. Let dus ook goed op wanneer u het invult, het is moeilijk erop terug te komen. Dat kan u gemakkelijk ondersteunen door foto’s te trekken van de situatie en de schade. Vergeet achteraf ook geen nieuw formulier aan te vragen bij uw verzekeraar.
Wat als ik als fietser werd aangereden en de bestuurder pleegde vluchtmisdrijf? Wat doe ik als de fietser en ik als automobilist het oneens zijn over het aanrijdingsformulier? Vraag advies aan de experts in verkeersrecht van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer