Wat zijn uw rechten bij de berekening van de promille alcohol?

 Wat zijn uw rechten bij de berekening van de promille alcohol?

Hoe verloopt een alcoholcontrole? Wanneer mag u om uitstel vragen? Hoe berekent u zelf het promille alcohol in uw bloed?  

Dat drinken en rijden een dodelijke combinatie is, is allang geen geheim meer. Daar bestaat dan ook weinig twijfel of verwarring rond. Over uw rechten bij een alcoholcontrole of de manier van berekening van de promille alcohol dan weer des te meer. Hoe zit het met uitstel voor een alcoholcontrole en wat gebeurt er als u weigert een controle te ondergaan? U leert het allemaal van de specialisten van IntoLaw. 

 

Formule berekening promille alcohol – BAG (bloedalcoholgehalte): 

 BAG = (a x 10)/(g x r) - (u - 0,5) x (g x 0,002) 

 Legende: 

a = aantal glazen 
g = lichaamsgewicht
r = waarde voor lichaamsvocht: bij mannen 0,7, bij vrouwen 0,5
u = het aantal uur sinds het eerste glas 

 

Hoe verloopt een alcoholcontrole? 

De politie gaat niet altijd meteen een ademtest uitvoeren. Soms controleren ze eerst even met behulp van een Alco-Sensor VXL. Dat is een toestel dat een eerste indicatie geeft over of u alcohol gedronken heeft of niet. Bij dit toestel moet u eerst even in het toestel blazen alsof u een kaars uitblaast. 

Geeft deze Alco-Sensor een positief signaal? Dan zullen de agenten overgaan een effectieve ademtest. Dat is het toestel met de bekende ‘S’, ‘A’ en ‘P’. Bij de ‘S’ van Safe mag u gewoon doorrijden. Bij de ‘A’ van Alarm of ‘P’ van Positief, zal u onderworpen worden aan een verdere ademanalyse. Die berekent het exacte promille alcohol in uw lichaam.  

 

Wanneer mag u om uitstel vragen? 

Een alcoholcontrole mag u niet weigeren. Weigert u toch een ademtest, dan krijgt u een boete van minimum 700 euro en 6 uur rijverbod. Er zal ook een wetsdokter moeten komen, om een bloedproef te doen.  

U mag voor de ademtest wel steeds om een kwartier wachttijd vragen. Ook als er meteen een ademanalyse wordt uitgevoerd, mag u een kwartier uitstel vragen.  

Weet ook dat u recht heeft op een tweede ademanalyse. De agenten moeten dit in principe steeds vooraf meedelen. Als de resultaten van de twee analyses sterk verschillen, is zelfs een derde ademanalyse mogelijk. 

 

Hoe berekent u zelf het promille alcohol in uw bloed? 

Met behulp van de formule bovenaan kunt u gemakkelijk zelf uw promille berekenen. Verder bestaan er verschillende apps of websites om zelf een berekening te maken van het promille alcohol in uw lichaam. Er staat altijd bij dat u niet volledig mag afgaan op de resultaten van zulke tests en dat kunnen we hier niet genoeg benadrukken.  

Het is bij deze tests immers onmogelijk om rekening te houden met verschillende individuele factoren die allemaal een invloed hebben op de berekening van het promille alcohol. We denken dan bijvoorbeeld aan de leverwerking, medicatiegebruik of hoeveel u voordien gegeten hebt.  

 

Blies u onlangs positief tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand formulier in om een goed idee van de gevolgen te krijgen of vraag raad aan de verkeersadvocaten van IntoLaw

 


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u