Wat zijn uw rechten bij de berekening van de promille alcohol?
Dinsdag 26 Juni 2018

Hoe verloopt een alcoholcontrole? Wanneer mag u om uitstel vragen? Hoe berekent u zelf het promille alcohol in uw bloed?
Dat drinken en rijden een dodelijke combinatie is, is allang geen geheim meer. Daar bestaat dan ook weinig twijfel of verwarring rond. Over uw rechten bij een alcoholcontrole of de manier van berekening van de promille alcohol dan weer des te meer. Hoe zit het met uitstel voor een alcoholcontrole en wat gebeurt er als u weigert een controle te ondergaan? U leert het allemaal van de specialisten van IntoLaw.
Formule berekening promille alcohol – BAG (bloedalcoholgehalte):
BAG = (a x 10)/(g x r) - (u - 0,5) x (g x 0,002)
Legende:
a = aantal glazen
g = lichaamsgewicht
r = waarde voor lichaamsvocht: bij mannen 0,7, bij vrouwen 0,5
u = het aantal uur sinds het eerste glas
Hoe verloopt een alcoholcontrole?
De politie gaat niet altijd meteen een ademtest uitvoeren. Soms controleren ze eerst even met behulp van een Alco-Sensor VXL. Dat is een toestel dat een eerste indicatie geeft over of u alcohol gedronken heeft of niet. Bij dit toestel moet u eerst even in het toestel blazen alsof u een kaars uitblaast.
Geeft deze Alco-Sensor een positief signaal? Dan zullen de agenten overgaan een effectieve ademtest. Dat is het toestel met de bekende ‘S’, ‘A’ en ‘P’. Bij de ‘S’ van Safe mag u gewoon doorrijden. Bij de ‘A’ van Alarm of ‘P’ van Positief, zal u onderworpen worden aan een verdere ademanalyse. Die berekent het exacte promille alcohol in uw lichaam.
Wanneer mag u om uitstel vragen?
Een alcoholcontrole mag u niet weigeren. Weigert u toch een ademtest, dan krijgt u een boete van minimum 700 euro en 6 uur rijverbod. Er zal ook een wetsdokter moeten komen, om een bloedproef te doen.
U mag voor de ademtest wel steeds om een kwartier wachttijd vragen. Ook als er meteen een ademanalyse wordt uitgevoerd, mag u een kwartier uitstel vragen.
Weet ook dat u recht heeft op een tweede ademanalyse. De agenten moeten dit in principe steeds vooraf meedelen. Als de resultaten van de twee analyses sterk verschillen, is zelfs een derde ademanalyse mogelijk.
Hoe berekent u zelf het promille alcohol in uw bloed?
Met behulp van de formule bovenaan kunt u gemakkelijk zelf uw promille berekenen. Verder bestaan er verschillende apps of websites om zelf een berekening te maken van het promille alcohol in uw lichaam. Er staat altijd bij dat u niet volledig mag afgaan op de resultaten van zulke tests en dat kunnen we hier niet genoeg benadrukken.
Het is bij deze tests immers onmogelijk om rekening te houden met verschillende individuele factoren die allemaal een invloed hebben op de berekening van het promille alcohol. We denken dan bijvoorbeeld aan de leverwerking, medicatiegebruik of hoeveel u voordien gegeten hebt.
Blies u onlangs positief tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand formulier in om een goed idee van de gevolgen te krijgen of vraag raad aan de verkeersadvocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer