Wat zijn uw rechten bij de berekening van de promille alcohol?

 Wat zijn uw rechten bij de berekening van de promille alcohol?

Hoe verloopt een alcoholcontrole? Wanneer mag u om uitstel vragen? Hoe berekent u zelf het promille alcohol in uw bloed?  

Dat drinken en rijden een dodelijke combinatie is, is allang geen geheim meer. Daar bestaat dan ook weinig twijfel of verwarring rond. Over uw rechten bij een alcoholcontrole of de manier van berekening van de promille alcohol dan weer des te meer. Hoe zit het met uitstel voor een alcoholcontrole en wat gebeurt er als u weigert een controle te ondergaan? U leert het allemaal van de specialisten van IntoLaw. 

 

Formule berekening promille alcohol – BAG (bloedalcoholgehalte): 

 BAG = (a x 10)/(g x r) - (u - 0,5) x (g x 0,002) 

 Legende: 

a = aantal glazen 
g = lichaamsgewicht
r = waarde voor lichaamsvocht: bij mannen 0,7, bij vrouwen 0,5
u = het aantal uur sinds het eerste glas 

 

Hoe verloopt een alcoholcontrole? 

De politie gaat niet altijd meteen een ademtest uitvoeren. Soms controleren ze eerst even met behulp van een Alco-Sensor VXL. Dat is een toestel dat een eerste indicatie geeft over of u alcohol gedronken heeft of niet. Bij dit toestel moet u eerst even in het toestel blazen alsof u een kaars uitblaast. 

Geeft deze Alco-Sensor een positief signaal? Dan zullen de agenten overgaan een effectieve ademtest. Dat is het toestel met de bekende ‘S’, ‘A’ en ‘P’. Bij de ‘S’ van Safe mag u gewoon doorrijden. Bij de ‘A’ van Alarm of ‘P’ van Positief, zal u onderworpen worden aan een verdere ademanalyse. Die berekent het exacte promille alcohol in uw lichaam.  

 

Wanneer mag u om uitstel vragen? 

Een alcoholcontrole mag u niet weigeren. Weigert u toch een ademtest, dan krijgt u een boete van minimum 700 euro en 6 uur rijverbod. Er zal ook een wetsdokter moeten komen, om een bloedproef te doen.  

U mag voor de ademtest wel steeds om een kwartier wachttijd vragen. Ook als er meteen een ademanalyse wordt uitgevoerd, mag u een kwartier uitstel vragen.  

Weet ook dat u recht heeft op een tweede ademanalyse. De agenten moeten dit in principe steeds vooraf meedelen. Als de resultaten van de twee analyses sterk verschillen, is zelfs een derde ademanalyse mogelijk. 

 

Hoe berekent u zelf het promille alcohol in uw bloed? 

Met behulp van de formule bovenaan kunt u gemakkelijk zelf uw promille berekenen. Verder bestaan er verschillende apps of websites om zelf een berekening te maken van het promille alcohol in uw lichaam. Er staat altijd bij dat u niet volledig mag afgaan op de resultaten van zulke tests en dat kunnen we hier niet genoeg benadrukken.  

Het is bij deze tests immers onmogelijk om rekening te houden met verschillende individuele factoren die allemaal een invloed hebben op de berekening van het promille alcohol. We denken dan bijvoorbeeld aan de leverwerking, medicatiegebruik of hoeveel u voordien gegeten hebt.  

 

Blies u onlangs positief tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand formulier in om een goed idee van de gevolgen te krijgen of vraag raad aan de verkeersadvocaten van IntoLaw

 


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u