Wat zijn uw rechten bij de berekening van de promille alcohol?

 Wat zijn uw rechten bij de berekening van de promille alcohol?

Hoe verloopt een alcoholcontrole? Wanneer mag u om uitstel vragen? Hoe berekent u zelf het promille alcohol in uw bloed?  

Dat drinken en rijden een dodelijke combinatie is, is allang geen geheim meer. Daar bestaat dan ook weinig twijfel of verwarring rond. Over uw rechten bij een alcoholcontrole of de manier van berekening van de promille alcohol dan weer des te meer. Hoe zit het met uitstel voor een alcoholcontrole en wat gebeurt er als u weigert een controle te ondergaan? U leert het allemaal van de specialisten van IntoLaw. 

 

Formule berekening promille alcohol – BAG (bloedalcoholgehalte): 

 BAG = (a x 10)/(g x r) - (u - 0,5) x (g x 0,002) 

 Legende: 

a = aantal glazen 
g = lichaamsgewicht
r = waarde voor lichaamsvocht: bij mannen 0,7, bij vrouwen 0,5
u = het aantal uur sinds het eerste glas 

 

Hoe verloopt een alcoholcontrole? 

De politie gaat niet altijd meteen een ademtest uitvoeren. Soms controleren ze eerst even met behulp van een Alco-Sensor VXL. Dat is een toestel dat een eerste indicatie geeft over of u alcohol gedronken heeft of niet. Bij dit toestel moet u eerst even in het toestel blazen alsof u een kaars uitblaast. 

Geeft deze Alco-Sensor een positief signaal? Dan zullen de agenten overgaan een effectieve ademtest. Dat is het toestel met de bekende ‘S’, ‘A’ en ‘P’. Bij de ‘S’ van Safe mag u gewoon doorrijden. Bij de ‘A’ van Alarm of ‘P’ van Positief, zal u onderworpen worden aan een verdere ademanalyse. Die berekent het exacte promille alcohol in uw lichaam.  

 

Wanneer mag u om uitstel vragen? 

Een alcoholcontrole mag u niet weigeren. Weigert u toch een ademtest, dan krijgt u een boete van minimum 700 euro en 6 uur rijverbod. Er zal ook een wetsdokter moeten komen, om een bloedproef te doen.  

U mag voor de ademtest wel steeds om een kwartier wachttijd vragen. Ook als er meteen een ademanalyse wordt uitgevoerd, mag u een kwartier uitstel vragen.  

Weet ook dat u recht heeft op een tweede ademanalyse. De agenten moeten dit in principe steeds vooraf meedelen. Als de resultaten van de twee analyses sterk verschillen, is zelfs een derde ademanalyse mogelijk. 

Hoe berekent u zelf het promille alcohol in uw bloed? 

Met behulp van de formule bovenaan kunt u gemakkelijk zelf uw promille berekenen. Verder bestaan er verschillende apps of websites om zelf een berekening te maken van het promille alcohol in uw lichaam. Er staat altijd bij dat u niet volledig mag afgaan op de resultaten van zulke tests en dat kunnen we hier niet genoeg benadrukken.  

Het is bij deze tests immers onmogelijk om rekening te houden met verschillende individuele factoren die allemaal een invloed hebben op de berekening van het promille alcohol. We denken dan bijvoorbeeld aan de leverwerking, medicatiegebruik of hoeveel u voordien gegeten hebt.  

Blies u onlangs positief tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand formulier in om een goed idee van de gevolgen te krijgen of vraag raad aan de verkeersadvocaten van IntoLaw

 


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u