Wat moet u controleren voor u met wagen op skivakantie gaat?

 Wat moet u controleren voor u met wagen op skivakantie gaat?

Wat als u met slecht functionerende koplampen op wintersportvakantie vertrekt? Hoeveel fluohesjes moeten er in de wagen aanwezig zijn? Uw wagen klaarmaken voor uw wintersportvakantie betekent meer dan enkel banden wisselen. Lees dit artikel van IntoLaw.

  • Waarom moet u uw lampen nakijken?
  • Wat moet u controleren in de wagen?
  • Waarom passeert u best ook even langs de garage?

Heel wat mensen profiteren in april, en dan vooral tijdens de paasvakantie, graag nog even van winterpret in sneeuwzekere skigebieden. U ook? En laat u voor u vertrekt uw wagen nog eens grondig nakijken? Of wisselt u enkel uw banden naar winterbanden als dit op uw vakantiebestemming verplicht is? Er zijn echter nog tal van andere zaken die u dient te controleren alvorens te vertrekken. In eerste instantie voor uw eigen veiligheid, maar ook om verkeersboetes te vermijden.

 

Waarom moet u uw lampen nakijken?

Zichtbaarheid is uiterst belangrijk, zeker bij minder gunstige weersomstandigheden. U mag zich dus aan verkeersboetes verwachten wanneer u rondrijdt met slecht functionerende koplampen. Ook in het buitenland! Gaat u skiën in Andorra, dan bent u zelfs verplicht een set reservelampen bij te hebben.  

Als u een wintersportvakantie boekte in Zwitserland, denk er dan aan dat u daar verplicht bent om ook overdag met de lichten aan te rijden buiten de bebouwde kom. 

Wat moet u controleren in de wagen?

In België behoren een gevarendriehoek, verbandkistje en brandblusser tot de verplichte wagenuitrusting. Sinds enkele jaren werd aan dat lijstje ook een reflecterend veiligheidsvestje toegevoegd. Ligt u fluohesje in de koffer? In Frankrijk riskeert u niet enkel verkeersboetes van €135 als u geen hesje bijheeft, maar ook wanneer dit niet binnen handbereik ligt in de wagen.

In Oostenrijk en Spanje bent u zelfs verplicht om per inzittende een fluohesje te voorzien. Draagt u een bril of contactlenzen? In tal van wintersportlanden moet u dan ook een reservebril bijhebben.

Waarom passeert u best ook even langs de garage?

Voor het voorkomen van verkeersboetes, zoals op uw snelheid letten en voorkomen dat u geflitst wordt, bent u grotendeels zelf verantwoordelijk. Om uw veiligheid onderweg te garanderen daarentegen, kan de garagist een handje toesteken. Vermeld duidelijk dat u naar de sneeuw trekt. Hij zal er dan voor zorgen dat het koelsysteem en de ruitensproeiers beveiligd zijn tegen temperaturen van -30 graden.

Ook de remmen, airco en batterij zullen aan een controle onderworpen worpen. We raden u wel aan om alsnog startkabels en sneeuwkettingen mee te nemen.

 

Controleer voor u ook welke verkeersregels er gelden op uw vakantiebestemming. Verkeersboetes kunnen in het buitenland immers hoog oplopen. Beging u in België een overtreding? Bereken hieronder uw verkeersboete of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u