Wat moet u controleren voor u met wagen op skivakantie gaat?
Vrijdag 30 Maart 2018

Wat als u met slecht functionerende koplampen op wintersportvakantie vertrekt? Hoeveel fluohesjes moeten er in de wagen aanwezig zijn? Uw wagen klaarmaken voor uw wintersportvakantie betekent meer dan enkel banden wisselen. Lees dit artikel van IntoLaw.
- Waarom moet u uw lampen nakijken?
- Wat moet u controleren in de wagen?
- Waarom passeert u best ook even langs de garage?
Heel wat mensen profiteren in april, en dan vooral tijdens de paasvakantie, graag nog even van winterpret in sneeuwzekere skigebieden. U ook? En laat u voor u vertrekt uw wagen nog eens grondig nakijken? Of wisselt u enkel uw banden naar winterbanden als dit op uw vakantiebestemming verplicht is? Er zijn echter nog tal van andere zaken die u dient te controleren alvorens te vertrekken. In eerste instantie voor uw eigen veiligheid, maar ook om verkeersboetes te vermijden.
Waarom moet u uw lampen nakijken?
Zichtbaarheid is uiterst belangrijk, zeker bij minder gunstige weersomstandigheden. U mag zich dus aan verkeersboetes verwachten wanneer u rondrijdt met slecht functionerende koplampen. Ook in het buitenland! Gaat u skiën in Andorra, dan bent u zelfs verplicht een set reservelampen bij te hebben.
Als u een wintersportvakantie boekte in Zwitserland, denk er dan aan dat u daar verplicht bent om ook overdag met de lichten aan te rijden buiten de bebouwde kom.
Wat moet u controleren in de wagen?
In België behoren een gevarendriehoek, verbandkistje en brandblusser tot de verplichte wagenuitrusting. Sinds enkele jaren werd aan dat lijstje ook een reflecterend veiligheidsvestje toegevoegd. Ligt u fluohesje in de koffer? In Frankrijk riskeert u niet enkel verkeersboetes van €135 als u geen hesje bijheeft, maar ook wanneer dit niet binnen handbereik ligt in de wagen.
In Oostenrijk en Spanje bent u zelfs verplicht om per inzittende een fluohesje te voorzien. Draagt u een bril of contactlenzen? In tal van wintersportlanden moet u dan ook een reservebril bijhebben.
Waarom passeert u best ook even langs de garage?
Voor het voorkomen van verkeersboetes, zoals op uw snelheid letten en voorkomen dat u geflitst wordt, bent u grotendeels zelf verantwoordelijk. Om uw veiligheid onderweg te garanderen daarentegen, kan de garagist een handje toesteken. Vermeld duidelijk dat u naar de sneeuw trekt. Hij zal er dan voor zorgen dat het koelsysteem en de ruitensproeiers beveiligd zijn tegen temperaturen van -30 graden.
Ook de remmen, airco en batterij zullen aan een controle onderworpen worpen. We raden u wel aan om alsnog startkabels en sneeuwkettingen mee te nemen.
Controleer voor u ook welke verkeersregels er gelden op uw vakantiebestemming. Verkeersboetes kunnen in het buitenland immers hoog oplopen. Beging u in België een overtreding? Bereken hieronder uw verkeersboete of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer