Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

 Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

Wat als u zonder winterbanden op wintersportvakantie vertrekt? Waaraan moeten winterbanden voldoen? IntoLaw legt uit op welke wintersportbestemmingen winterbanden verplicht zijn en waar u op moet letten om verkeersboetes hiervoor te vermijden.

  • Waar moet ik op letten bij winterbanden?
  • Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?
  • Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Niet iedere Belg verandert zijn banden wanneer koning winter zijn intrede doet. Wie op wintersportvakantie vertrekt met de wagen, kan hier echter amper onderuit. Het is in tal van wintersportlanden immers verplicht. Sowieso kan u voor u op wintersport vertrekt best even uw wagen grondig controleren. Wat moet u weten over winterbanden?

 

Waar moet ik op letten bij winterbanden?

Kent u de 4x4x4-regel? Wanneer u wisselt naar winterbanden moet u er steeds 4 monteren met een minimale profieldiepte van 4 mm die u maximum 4 winters gebruikt. Controleer sowieso voor u vertrekt wat de vereiste specificaties zijn. In sommige landen moeten uw winterbanden immers gelabeld zijn met het symbool M+S of met het sneeuwvloksymbool.

En vergis u niet: rijden zonder winterbanden kan leiden tot verkeersboetes of zelfs tot een inbeslagname van de wagen! En verkeersboetes kunnen in het buitenland duur uitvallen.

 

Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?

Wanneer u in Duitsland bij winterse weersomstandigheden rondrijdt zonder winterbanden, riskeert u boetes van €60. Hindert u hierdoor ook anderen in het verkeer, lopen de boetes op tot €80. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. De boetes die u riskeert door niet in regel te zijn met de Oostenrijkse wetgeving kunnen gaan van €35 tot €5000. En uw wagen kan tevens in beslag genomen worden!

In Frankrijk wordt het verplicht rijden met winterbanden aangegeven door borden. Als u niet in orde bent, kan u zich aan boetes van €135 verwachten.

 

Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Sneeuwkettingen helpen u op besneeuwde (berg-) wegen en bieden extra veiligheid waar sneeuwbanden tekortschieten. In de meeste landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland, zijn sneeuwkettingen enkel verplicht op wegen waar dit wordt aangegeven met een verkeersbord.   

Heeft u nog nooit sneeuwkettingen om uw banden gelegd? Oefen vooraf thuis al eens in meer gunstige omstandigheden. Berg ze ook pas als laatste op in de wagen zodat u ze meteen bij de hand heeft wanneer nodig.

 

Verkeersboetes voorkomen tijdens uw wintersportvakantie? Lees hier waar u onderweg het vaakst geflitst wordt. Heeft u zich in België niet aan de verkeersregels gehouden? Bereken hieronder uw boete of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u