Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

 Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

Wat als u zonder winterbanden op wintersportvakantie vertrekt? Waaraan moeten winterbanden voldoen? IntoLaw legt uit op welke wintersportbestemmingen winterbanden verplicht zijn en waar u op moet letten om verkeersboetes hiervoor te vermijden.

  • Waar moet ik op letten bij winterbanden?
  • Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?
  • Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Niet iedere Belg verandert zijn banden wanneer koning winter zijn intrede doet. Wie op wintersportvakantie vertrekt met de wagen, kan hier echter amper onderuit. Het is in tal van wintersportlanden immers verplicht. Sowieso kan u voor u op wintersport vertrekt best even uw wagen grondig controleren. Wat moet u weten over winterbanden?

 

Waar moet ik op letten bij winterbanden?

Kent u de 4x4x4-regel? Wanneer u wisselt naar winterbanden moet u er steeds 4 monteren met een minimale profieldiepte van 4 mm die u maximum 4 winters gebruikt. Controleer sowieso voor u vertrekt wat de vereiste specificaties zijn. In sommige landen moeten uw winterbanden immers gelabeld zijn met het symbool M+S of met het sneeuwvloksymbool.

En vergis u niet: rijden zonder winterbanden kan leiden tot verkeersboetes of zelfs tot een inbeslagname van de wagen! En verkeersboetes kunnen in het buitenland duur uitvallen.

 

Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?

Wanneer u in Duitsland bij winterse weersomstandigheden rondrijdt zonder winterbanden, riskeert u boetes van €60. Hindert u hierdoor ook anderen in het verkeer, lopen de boetes op tot €80. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. De boetes die u riskeert door niet in regel te zijn met de Oostenrijkse wetgeving kunnen gaan van €35 tot €5000. En uw wagen kan tevens in beslag genomen worden!

In Frankrijk wordt het verplicht rijden met winterbanden aangegeven door borden. Als u niet in orde bent, kan u zich aan boetes van €135 verwachten.

 

Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Sneeuwkettingen helpen u op besneeuwde (berg-) wegen en bieden extra veiligheid waar sneeuwbanden tekortschieten. In de meeste landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland, zijn sneeuwkettingen enkel verplicht op wegen waar dit wordt aangegeven met een verkeersbord.   

Heeft u nog nooit sneeuwkettingen om uw banden gelegd? Oefen vooraf thuis al eens in meer gunstige omstandigheden. Berg ze ook pas als laatste op in de wagen zodat u ze meteen bij de hand heeft wanneer nodig.

 

Verkeersboetes voorkomen tijdens uw wintersportvakantie? Lees hier waar u onderweg het vaakst geflitst wordt. Heeft u zich in België niet aan de verkeersregels gehouden? Bereken hieronder uw boete of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u