Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

 Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

Wat als u zonder winterbanden op wintersportvakantie vertrekt? Waaraan moeten winterbanden voldoen? IntoLaw legt uit op welke wintersportbestemmingen winterbanden verplicht zijn en waar u op moet letten om verkeersboetes hiervoor te vermijden.

  • Waar moet ik op letten bij winterbanden?
  • Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?
  • Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Niet iedere Belg verandert zijn banden wanneer koning winter zijn intrede doet. Wie op wintersportvakantie vertrekt met de wagen, kan hier echter amper onderuit. Het is in tal van wintersportlanden immers verplicht. Sowieso kan u voor u op wintersport vertrekt best even uw wagen grondig controleren. Wat moet u weten over winterbanden?

 

Waar moet ik op letten bij winterbanden?

Kent u de 4x4x4-regel? Wanneer u wisselt naar winterbanden moet u er steeds 4 monteren met een minimale profieldiepte van 4 mm die u maximum 4 winters gebruikt. Controleer sowieso voor u vertrekt wat de vereiste specificaties zijn. In sommige landen moeten uw winterbanden immers gelabeld zijn met het symbool M+S of met het sneeuwvloksymbool.

En vergis u niet: rijden zonder winterbanden kan leiden tot verkeersboetes of zelfs tot een inbeslagname van de wagen! En verkeersboetes kunnen in het buitenland duur uitvallen.

 

Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?

Wanneer u in Duitsland bij winterse weersomstandigheden rondrijdt zonder winterbanden, riskeert u boetes van €60. Hindert u hierdoor ook anderen in het verkeer, lopen de boetes op tot €80. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. De boetes die u riskeert door niet in regel te zijn met de Oostenrijkse wetgeving kunnen gaan van €35 tot €5000. En uw wagen kan tevens in beslag genomen worden!

In Frankrijk wordt het verplicht rijden met winterbanden aangegeven door borden. Als u niet in orde bent, kan u zich aan boetes van €135 verwachten.

 

Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Sneeuwkettingen helpen u op besneeuwde (berg-) wegen en bieden extra veiligheid waar sneeuwbanden tekortschieten. In de meeste landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland, zijn sneeuwkettingen enkel verplicht op wegen waar dit wordt aangegeven met een verkeersbord.   

Heeft u nog nooit sneeuwkettingen om uw banden gelegd? Oefen vooraf thuis al eens in meer gunstige omstandigheden. Berg ze ook pas als laatste op in de wagen zodat u ze meteen bij de hand heeft wanneer nodig.

 

Verkeersboetes voorkomen tijdens uw wintersportvakantie? Lees hier waar u onderweg het vaakst geflitst wordt. Heeft u zich in België niet aan de verkeersregels gehouden? Bereken hieronder uw boete of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u