Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

 Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

Wat als u zonder winterbanden op wintersportvakantie vertrekt? Waaraan moeten winterbanden voldoen? IntoLaw legt uit op welke wintersportbestemmingen winterbanden verplicht zijn en waar u op moet letten om verkeersboetes hiervoor te vermijden.

  • Waar moet ik op letten bij winterbanden?
  • Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?
  • Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Niet iedere Belg verandert zijn banden wanneer koning winter zijn intrede doet. Wie op wintersportvakantie vertrekt met de wagen, kan hier echter amper onderuit. Het is in tal van wintersportlanden immers verplicht. Sowieso kan u voor u op wintersport vertrekt best even uw wagen grondig controleren. Wat moet u weten over winterbanden?

 

Waar moet ik op letten bij winterbanden?

Kent u de 4x4x4-regel? Wanneer u wisselt naar winterbanden moet u er steeds 4 monteren met een minimale profieldiepte van 4 mm die u maximum 4 winters gebruikt. Controleer sowieso voor u vertrekt wat de vereiste specificaties zijn. In sommige landen moeten uw winterbanden immers gelabeld zijn met het symbool M+S of met het sneeuwvloksymbool.

En vergis u niet: rijden zonder winterbanden kan leiden tot verkeersboetes of zelfs tot een inbeslagname van de wagen! En verkeersboetes kunnen in het buitenland duur uitvallen.

 

Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?

Wanneer u in Duitsland bij winterse weersomstandigheden rondrijdt zonder winterbanden, riskeert u boetes van €60. Hindert u hierdoor ook anderen in het verkeer, lopen de boetes op tot €80. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. De boetes die u riskeert door niet in regel te zijn met de Oostenrijkse wetgeving kunnen gaan van €35 tot €5000. En uw wagen kan tevens in beslag genomen worden!

In Frankrijk wordt het verplicht rijden met winterbanden aangegeven door borden. Als u niet in orde bent, kan u zich aan boetes van €135 verwachten.

 

Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Sneeuwkettingen helpen u op besneeuwde (berg-) wegen en bieden extra veiligheid waar sneeuwbanden tekortschieten. In de meeste landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland, zijn sneeuwkettingen enkel verplicht op wegen waar dit wordt aangegeven met een verkeersbord.   

Heeft u nog nooit sneeuwkettingen om uw banden gelegd? Oefen vooraf thuis al eens in meer gunstige omstandigheden. Berg ze ook pas als laatste op in de wagen zodat u ze meteen bij de hand heeft wanneer nodig.

 

Verkeersboetes voorkomen tijdens uw wintersportvakantie? Lees hier waar u onderweg het vaakst geflitst wordt. Heeft u zich in België niet aan de verkeersregels gehouden? Bereken hieronder uw boete of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u