Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

 Geen wintersportvakantie zonder bandenwissel

Wat als u zonder winterbanden op wintersportvakantie vertrekt? Waaraan moeten winterbanden voldoen? IntoLaw legt uit op welke wintersportbestemmingen winterbanden verplicht zijn en waar u op moet letten om verkeersboetes hiervoor te vermijden.

  • Waar moet ik op letten bij winterbanden?
  • Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?
  • Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Niet iedere Belg verandert zijn banden wanneer koning winter zijn intrede doet. Wie op wintersportvakantie vertrekt met de wagen, kan hier echter amper onderuit. Het is in tal van wintersportlanden immers verplicht. Sowieso kan u voor u op wintersport vertrekt best even uw wagen grondig controleren. Wat moet u weten over winterbanden?

 

Waar moet ik op letten bij winterbanden?

Kent u de 4x4x4-regel? Wanneer u wisselt naar winterbanden moet u er steeds 4 monteren met een minimale profieldiepte van 4 mm die u maximum 4 winters gebruikt. Controleer sowieso voor u vertrekt wat de vereiste specificaties zijn. In sommige landen moeten uw winterbanden immers gelabeld zijn met het symbool M+S of met het sneeuwvloksymbool.

En vergis u niet: rijden zonder winterbanden kan leiden tot verkeersboetes of zelfs tot een inbeslagname van de wagen! En verkeersboetes kunnen in het buitenland duur uitvallen.

 

Wat kan het rijden zonder winterbanden mij kosten?

Wanneer u in Duitsland bij winterse weersomstandigheden rondrijdt zonder winterbanden, riskeert u boetes van €60. Hindert u hierdoor ook anderen in het verkeer, lopen de boetes op tot €80. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. De boetes die u riskeert door niet in regel te zijn met de Oostenrijkse wetgeving kunnen gaan van €35 tot €5000. En uw wagen kan tevens in beslag genomen worden!

In Frankrijk wordt het verplicht rijden met winterbanden aangegeven door borden. Als u niet in orde bent, kan u zich aan boetes van €135 verwachten.

 

Waarom moet ik ook sneeuwkettingen meenemen?

Sneeuwkettingen helpen u op besneeuwde (berg-) wegen en bieden extra veiligheid waar sneeuwbanden tekortschieten. In de meeste landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland, zijn sneeuwkettingen enkel verplicht op wegen waar dit wordt aangegeven met een verkeersbord.   

Heeft u nog nooit sneeuwkettingen om uw banden gelegd? Oefen vooraf thuis al eens in meer gunstige omstandigheden. Berg ze ook pas als laatste op in de wagen zodat u ze meteen bij de hand heeft wanneer nodig.

 

Verkeersboetes voorkomen tijdens uw wintersportvakantie? Lees hier waar u onderweg het vaakst geflitst wordt. Heeft u zich in België niet aan de verkeersregels gehouden? Bereken hieronder uw boete of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u