Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Toepassing van de objectiviteitsclausule

De objectiviteitsclausule is van toepassing wanneer u het niet eens bent met de strategie van uw rechtsbijstandsverzekeraar na een ongeval tussen meerdere partijen. Een voorbeeld uit de praktijk: na analyse van uw ongevallendossier is uw verzekeraar ervan overtuigd dat u (gedeeltelijke) schuld hebt, terwijl u overtuigd bent dat dit niet het geval is.

In dat geval kunt u een beroep doen op de clausule om advies in te winnen bij een advocaat die aan de hand van de overhandigde documenten de situatie zal beoordelen. De clausule wordt dus gebruikt om een objectief oordeel te krijgen van een externe advocaat. Vandaar de naam “objectiviteitsclausule”.

Financiële gevolgen van de toepassing van de objectiviteitsclausule

Een belangrijk aandachtspunt vormt de financiële gevolgen van deze clausule. Als uw standpunt wordt bevestigd door de door u gekozen advocaat, is uw rechtsbijstandsverzekeraar verplicht om de kosten van het advies te dekken, ongeacht de uitkomst van de procedure.

In het andere geval, als de advocaat het standpunt van uw verzekeraard bevestigt, zal uw verzekeraar slechts de helft van de erelonen moeten terugbetalen. De andere helft is voor uw rekening.

Wanneer u op eigen kosten, tegen het advies van de advocaat in, een procedure begint die tot een beter resultaat leidt dan het aanvankelijke standpunt van de rechtsbijstandsverzekeraar, zal de rechtsbijstandsverzekeraar verplicht zijn om de consultatiekosten te vergoeden die voor uw rekening zouden zijn gebleven.

Rekening houdend met deze informatie is het dus raadzaam een advocaat te raadplegen wanneer er een meningsverschil ontstaat met uw verzekeraar, want u moet er rekening mee houden dat u niet definitief aan zijn oordeel bent onderworpen.

Bent u het niet eens met het standpunt van uw verzekeraar na een verkeersongeval? De objectiviteitsclausule staat u toe een advocaat van uw keuze te raadplegen. De advocaten van Intolaw beschikken over alle nodige expertise om u hierin bij te staan: aarzel niet om contact met ons op te nemen.


Neem contact met ons op

Actueel

 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
close menu 1u