Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Toepassing van de objectiviteitsclausule

De objectiviteitsclausule is van toepassing wanneer u het niet eens bent met de strategie van uw rechtsbijstandsverzekeraar na een ongeval tussen meerdere partijen. Een voorbeeld uit de praktijk: na analyse van uw ongevallendossier is uw verzekeraar ervan overtuigd dat u (gedeeltelijke) schuld hebt, terwijl u overtuigd bent dat dit niet het geval is.

In dat geval kunt u een beroep doen op de clausule om advies in te winnen bij een advocaat die aan de hand van de overhandigde documenten de situatie zal beoordelen. De clausule wordt dus gebruikt om een objectief oordeel te krijgen van een externe advocaat. Vandaar de naam “objectiviteitsclausule”.

Financiële gevolgen van de toepassing van de objectiviteitsclausule

Een belangrijk aandachtspunt vormt de financiële gevolgen van deze clausule. Als uw standpunt wordt bevestigd door de door u gekozen advocaat, is uw rechtsbijstandsverzekeraar verplicht om de kosten van het advies te dekken, ongeacht de uitkomst van de procedure.

In het andere geval, als de advocaat het standpunt van uw verzekeraard bevestigt, zal uw verzekeraar slechts de helft van de erelonen moeten terugbetalen. De andere helft is voor uw rekening.

Wanneer u op eigen kosten, tegen het advies van de advocaat in, een procedure begint die tot een beter resultaat leidt dan het aanvankelijke standpunt van de rechtsbijstandsverzekeraar, zal de rechtsbijstandsverzekeraar verplicht zijn om de consultatiekosten te vergoeden die voor uw rekening zouden zijn gebleven.

Rekening houdend met deze informatie is het dus raadzaam een advocaat te raadplegen wanneer er een meningsverschil ontstaat met uw verzekeraar, want u moet er rekening mee houden dat u niet definitief aan zijn oordeel bent onderworpen.

Bent u het niet eens met het standpunt van uw verzekeraar na een verkeersongeval? De objectiviteitsclausule staat u toe een advocaat van uw keuze te raadplegen. De advocaten van Intolaw beschikken over alle nodige expertise om u hierin bij te staan: aarzel niet om contact met ons op te nemen.


Neem contact met ons op

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u