Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Toepassing van de objectiviteitsclausule

De objectiviteitsclausule is van toepassing wanneer u het niet eens bent met de strategie van uw rechtsbijstandsverzekeraar na een ongeval tussen meerdere partijen. Een voorbeeld uit de praktijk: na analyse van uw ongevallendossier is uw verzekeraar ervan overtuigd dat u (gedeeltelijke) schuld hebt, terwijl u overtuigd bent dat dit niet het geval is.

In dat geval kunt u een beroep doen op de clausule om advies in te winnen bij een advocaat die aan de hand van de overhandigde documenten de situatie zal beoordelen. De clausule wordt dus gebruikt om een objectief oordeel te krijgen van een externe advocaat. Vandaar de naam “objectiviteitsclausule”.

Financiële gevolgen van de toepassing van de objectiviteitsclausule

Een belangrijk aandachtspunt vormt de financiële gevolgen van deze clausule. Als uw standpunt wordt bevestigd door de door u gekozen advocaat, is uw rechtsbijstandsverzekeraar verplicht om de kosten van het advies te dekken, ongeacht de uitkomst van de procedure.

In het andere geval, als de advocaat het standpunt van uw verzekeraard bevestigt, zal uw verzekeraar slechts de helft van de erelonen moeten terugbetalen. De andere helft is voor uw rekening.

Wanneer u op eigen kosten, tegen het advies van de advocaat in, een procedure begint die tot een beter resultaat leidt dan het aanvankelijke standpunt van de rechtsbijstandsverzekeraar, zal de rechtsbijstandsverzekeraar verplicht zijn om de consultatiekosten te vergoeden die voor uw rekening zouden zijn gebleven.

Rekening houdend met deze informatie is het dus raadzaam een advocaat te raadplegen wanneer er een meningsverschil ontstaat met uw verzekeraar, want u moet er rekening mee houden dat u niet definitief aan zijn oordeel bent onderworpen.

Bent u het niet eens met het standpunt van uw verzekeraar na een verkeersongeval? De objectiviteitsclausule staat u toe een advocaat van uw keuze te raadplegen. De advocaten van Intolaw beschikken over alle nodige expertise om u hierin bij te staan: aarzel niet om contact met ons op te nemen.


Neem contact met ons op

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u