Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Toepassing van de objectiviteitsclausule

De objectiviteitsclausule is van toepassing wanneer u het niet eens bent met de strategie van uw rechtsbijstandsverzekeraar na een ongeval tussen meerdere partijen. Een voorbeeld uit de praktijk: na analyse van uw ongevallendossier is uw verzekeraar ervan overtuigd dat u (gedeeltelijke) schuld hebt, terwijl u overtuigd bent dat dit niet het geval is.

In dat geval kunt u een beroep doen op de clausule om advies in te winnen bij een advocaat die aan de hand van de overhandigde documenten de situatie zal beoordelen. De clausule wordt dus gebruikt om een objectief oordeel te krijgen van een externe advocaat. Vandaar de naam “objectiviteitsclausule”.

Financiële gevolgen van de toepassing van de objectiviteitsclausule

Een belangrijk aandachtspunt vormt de financiële gevolgen van deze clausule. Als uw standpunt wordt bevestigd door de door u gekozen advocaat, is uw rechtsbijstandsverzekeraar verplicht om de kosten van het advies te dekken, ongeacht de uitkomst van de procedure.

In het andere geval, als de advocaat het standpunt van uw verzekeraard bevestigt, zal uw verzekeraar slechts de helft van de erelonen moeten terugbetalen. De andere helft is voor uw rekening.

Wanneer u op eigen kosten, tegen het advies van de advocaat in, een procedure begint die tot een beter resultaat leidt dan het aanvankelijke standpunt van de rechtsbijstandsverzekeraar, zal de rechtsbijstandsverzekeraar verplicht zijn om de consultatiekosten te vergoeden die voor uw rekening zouden zijn gebleven.

Rekening houdend met deze informatie is het dus raadzaam een advocaat te raadplegen wanneer er een meningsverschil ontstaat met uw verzekeraar, want u moet er rekening mee houden dat u niet definitief aan zijn oordeel bent onderworpen.

Bent u het niet eens met het standpunt van uw verzekeraar na een verkeersongeval? De objectiviteitsclausule staat u toe een advocaat van uw keuze te raadplegen. De advocaten van Intolaw beschikken over alle nodige expertise om u hierin bij te staan: aarzel niet om contact met ons op te nemen.


Neem contact met ons op

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u