Wat doe ik als ik valse boetes krijg?

 Wat doe ik als ik valse boetes krijg?

Hoe herken ik valse boetes? Wat als ik valse boetes kreeg? Hoe treedt de politie op? 

Ziet u plots een bericht in uw mailbox met de boodschap dat u een verkeersboete moet betalen? Dan kan u ervan uitgaan dat u het slachtoffer bent van een poging tot oplichting. Echte boetes krijgt u namelijk altijd met de post thuis opgestuurd, net zoals correspondentie van de bank. Hoe weet u zeker of het om valse boetes gaat, zelfs als u ze per brief in de plaats van per mail kreeg? Ontdek het hier met IntoLaw. 

Kreeg u ook valse boetes in uw mailbox? Vraag zeker meer informatie aan de experts van IntoLaw om zo kordaat mogelijk op te treden

 

Hoe herken ik valse boetes? 

Technologie wordt steeds revolutionairder en de phishing-methodes volgen dat pad. Zo wordt het vandaag de dag steeds moeilijker echt van vals te onderscheiden. Vroeger was dat gemakkelijker. Brieven of mails waren in zeer gebrekkig Nederlands opgesteld, er werden slecht nagemaakte logo’s gebruikt en de manier van schrijven maakte het al duidelijk dat het om oplichting ging. Tegenwoordig maken oplichters documenten zodanig goed na dat ze amper van echte te onderscheiden zijn. Ze maken ook dikwijls volledige websites na, zodat u geen argwaan zou krijgen. 

 Hoe weet u dan of u een of meerdere valse boetes binnenkreeg? Als de boete aan volgende kenmerken voldoet, is de kans groot dat ze vals is: 

  • U krijgt de boete via mail 

  • Er ontbreekt heel wat informatie, zoals nummerplaat, uw gegevens, locatie van de overtreding… 

  • U kan niet via een beveiligde omgeving betalen 

 

Wat als ik valse boetes kreeg? 

Wie een valse boete kreeg, onderneemt het best onderstaande stappen: 

  • Niet betalen. Als u de boete betaald hebt, is het heel moeilijk achteraf uw geld terug te krijgen. 

  • Afdrukken als bewijslast en klacht indienen bij de politie. 

  • Zelf het e-mailadres blokkeren of rapporteren bij de politie. De identiteit van de oplichters achterhalen is zeer moeilijk aangezien ze vooral vanuit het buitenland werken. Door het e-mailadres te rapporteren kan u in ieder geval helpen voorkomen dat ze andere slachtoffers kunnen maken. 

 We raden u aan toch goed op te letten. De invoering van een online platform om boetes te betalen, leidde soms tot verwarrende situaties. 

 

Hoe treedt de politie op?  

Een klacht neerleggen bij de politie helpt hen ook om te communiceren naar de bevolking. Zo stuurt de federale politie dikwijls een persbericht uit als ze weet dat er valse boetes via mail rondgaan of ze communiceert erover via sociale media. 

Daarnaast voert de cel cybercriminaliteit van de federale politie ook actief onderzoek naar verschillende phishing-methodes en probeert de daders ervan te achterhalen. 

 

Werd u benaderd om valse boetes te betalen? De experts van IntoLaw helpen u alle bewijsstukken te verzamelen en staan u bij met deskundig adviesVraag raad via mail, telefoon, WhatsApp of chat


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u