Wat doe ik als ik valse boetes krijg?
Vrijdag 22 December 2017

Hoe herken ik valse boetes? Wat als ik valse boetes kreeg? Hoe treedt de politie op?
Ziet u plots een bericht in uw mailbox met de boodschap dat u een verkeersboete moet betalen? Dan kan u ervan uitgaan dat u het slachtoffer bent van een poging tot oplichting. Echte boetes krijgt u namelijk altijd met de post thuis opgestuurd, net zoals correspondentie van de bank. Hoe weet u zeker of het om valse boetes gaat, zelfs als u ze per brief in de plaats van per mail kreeg? Ontdek het hier met IntoLaw.
Kreeg u ook valse boetes in uw mailbox? Vraag zeker meer informatie aan de experts van IntoLaw om zo kordaat mogelijk op te treden.
Hoe herken ik valse boetes?
Technologie wordt steeds revolutionairder en de phishing-methodes volgen dat pad. Zo wordt het vandaag de dag steeds moeilijker echt van vals te onderscheiden. Vroeger was dat gemakkelijker. Brieven of mails waren in zeer gebrekkig Nederlands opgesteld, er werden slecht nagemaakte logo’s gebruikt en de manier van schrijven maakte het al duidelijk dat het om oplichting ging. Tegenwoordig maken oplichters documenten zodanig goed na dat ze amper van echte te onderscheiden zijn. Ze maken ook dikwijls volledige websites na, zodat u geen argwaan zou krijgen.
Hoe weet u dan of u een of meerdere valse boetes binnenkreeg? Als de boete aan volgende kenmerken voldoet, is de kans groot dat ze vals is:
-
U krijgt de boete via mail
-
Er ontbreekt heel wat informatie, zoals nummerplaat, uw gegevens, locatie van de overtreding…
-
U kan niet via een beveiligde omgeving betalen
Wat als ik valse boetes kreeg?
Wie een valse boete kreeg, onderneemt het best onderstaande stappen:
-
Niet betalen. Als u de boete betaald hebt, is het heel moeilijk achteraf uw geld terug te krijgen.
-
Afdrukken als bewijslast en klacht indienen bij de politie.
-
Zelf het e-mailadres blokkeren of rapporteren bij de politie. De identiteit van de oplichters achterhalen is zeer moeilijk aangezien ze vooral vanuit het buitenland werken. Door het e-mailadres te rapporteren kan u in ieder geval helpen voorkomen dat ze andere slachtoffers kunnen maken.
We raden u aan toch goed op te letten. De invoering van een online platform om boetes te betalen, leidde soms tot verwarrende situaties.
Hoe treedt de politie op?
Een klacht neerleggen bij de politie helpt hen ook om te communiceren naar de bevolking. Zo stuurt de federale politie dikwijls een persbericht uit als ze weet dat er valse boetes via mail rondgaan of ze communiceert erover via sociale media.
Daarnaast voert de cel cybercriminaliteit van de federale politie ook actief onderzoek naar verschillende phishing-methodes en probeert de daders ervan te achterhalen.
Werd u benaderd om valse boetes te betalen? De experts van IntoLaw helpen u alle bewijsstukken te verzamelen en staan u bij met deskundig advies. Vraag raad via mail, telefoon, WhatsApp of chat.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer