Wat doe ik als ik valse boetes krijg?

 Wat doe ik als ik valse boetes krijg?

Hoe herken ik valse boetes? Wat als ik valse boetes kreeg? Hoe treedt de politie op? 

Ziet u plots een bericht in uw mailbox met de boodschap dat u een verkeersboete moet betalen? Dan kan u ervan uitgaan dat u het slachtoffer bent van een poging tot oplichting. Echte boetes krijgt u namelijk altijd met de post thuis opgestuurd, net zoals correspondentie van de bank. Hoe weet u zeker of het om valse boetes gaat, zelfs als u ze per brief in de plaats van per mail kreeg? Ontdek het hier met IntoLaw. 

Kreeg u ook valse boetes in uw mailbox? Vraag zeker meer informatie aan de experts van IntoLaw om zo kordaat mogelijk op te treden

 

Hoe herken ik valse boetes? 

Technologie wordt steeds revolutionairder en de phishing-methodes volgen dat pad. Zo wordt het vandaag de dag steeds moeilijker echt van vals te onderscheiden. Vroeger was dat gemakkelijker. Brieven of mails waren in zeer gebrekkig Nederlands opgesteld, er werden slecht nagemaakte logo’s gebruikt en de manier van schrijven maakte het al duidelijk dat het om oplichting ging. Tegenwoordig maken oplichters documenten zodanig goed na dat ze amper van echte te onderscheiden zijn. Ze maken ook dikwijls volledige websites na, zodat u geen argwaan zou krijgen. 

 Hoe weet u dan of u een of meerdere valse boetes binnenkreeg? Als de boete aan volgende kenmerken voldoet, is de kans groot dat ze vals is: 

  • U krijgt de boete via mail 

  • Er ontbreekt heel wat informatie, zoals nummerplaat, uw gegevens, locatie van de overtreding… 

  • U kan niet via een beveiligde omgeving betalen 

 

Wat als ik valse boetes kreeg? 

Wie een valse boete kreeg, onderneemt het best onderstaande stappen: 

  • Niet betalen. Als u de boete betaald hebt, is het heel moeilijk achteraf uw geld terug te krijgen. 

  • Afdrukken als bewijslast en klacht indienen bij de politie. 

  • Zelf het e-mailadres blokkeren of rapporteren bij de politie. De identiteit van de oplichters achterhalen is zeer moeilijk aangezien ze vooral vanuit het buitenland werken. Door het e-mailadres te rapporteren kan u in ieder geval helpen voorkomen dat ze andere slachtoffers kunnen maken. 

 We raden u aan toch goed op te letten. De invoering van een online platform om boetes te betalen, leidde soms tot verwarrende situaties. 

 

Hoe treedt de politie op?  

Een klacht neerleggen bij de politie helpt hen ook om te communiceren naar de bevolking. Zo stuurt de federale politie dikwijls een persbericht uit als ze weet dat er valse boetes via mail rondgaan of ze communiceert erover via sociale media. 

Daarnaast voert de cel cybercriminaliteit van de federale politie ook actief onderzoek naar verschillende phishing-methodes en probeert de daders ervan te achterhalen. 

 

Werd u benaderd om valse boetes te betalen? De experts van IntoLaw helpen u alle bewijsstukken te verzamelen en staan u bij met deskundig adviesVraag raad via mail, telefoon, WhatsApp of chat


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u