Waarom u boetes best dubbelcheckt

 Waarom u boetes best dubbelcheckt

Wat als ik een boete van O euro in de bus kreeg? Hoe herken in valse boetes? Lees in dit artikel van IntoLaw waarom en hoe u uw boetes best controleert.

  • Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?  
  • Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 
  • Hoe herken ik valse boetes?

In de maanden april en mei werden er in ons land telkens zo’n 400 000 boetes verstuurd, een stijging van 33% tegenover het maandgemiddelde van 2017. Desondanks enkele technische problemen in diezelfde maanden, begint ook het online platform voor het betalen van boetes eindelijk vorm te krijgen. Toch vraagt de politie om boetes goed na te kijken. En dit om meerdere redenen.

 

Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?   

Sinds 28 maart 2018 verloopt het innen van boetes volledig automatisch en kan u zelfs online uw boete betwisten of een ongeldige betaling rechtzetten. Het enige wat de politie nog hoeft te doen, is de overtreding vaststellen en het proces-verbaal opmaken. In april en mei werden er echter boetes verstuurd waarvan de betaaltermijn al was verstreken.

Wie deze niet betaalde, kreeg een herinnering toegestuurd. Weliswaar zonder een verhoging van de boete. Zo staat ook te lezen op de website verkeersboetes.be.

 

Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 

In mei werden er zo’n 100 000 boetes verstuurd waarop net geen betaaltermijn en rekeningnummer vermeld stonden. Tevens kregen tal van hardrijders in mei een brief in de bus met de vraag om hun openstaand saldo van 0 euro te vereffenen. De meeste overtreders die deze brief ontvingen, hadden hun boete al betaald.

Maar dit schept natuurlijk verwarring bij de bevolking. Op sociale media verscheen er dan ook heel wat kritiek op het nieuwe systeem om boetes te innen en werd er opgeroepen om uw boete goed te controleren alvorens ze te betalen.

 

Hoe herken ik valse boetes?

Een andere reden om boetes goed te controleren, zijn de valse boetes die sinds kort weer circuleren. Deze worden vooral via mail verstuurd en zien er uiterst professioneel uit. Maar zelfs anno 2018 stuurt de politie u nog geen boetes via mail. Een boete in uw mailbox is dus per definitie een valse boete. Er zijn ook nog andere elementen die aangeven dat het om een valse boete gaat.

Bijvoorbeeld het ontbreken van de nummerplaat, van de exacte locatie van de overtreding of een vreemd boetebedrag. Wordt u verzocht te betalen via een prepaid kaartsysteem, dan bent u helemaal zeker dat u te maken heeft met een vervalsing!

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om een eventuele boete vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u