Waarom u boetes best dubbelcheckt

 Waarom u boetes best dubbelcheckt

Wat als ik een boete van O euro in de bus kreeg? Hoe herken in valse boetes? Lees in dit artikel van IntoLaw waarom en hoe u uw boetes best controleert.

  • Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?  
  • Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 
  • Hoe herken ik valse boetes?

In de maanden april en mei werden er in ons land telkens zo’n 400 000 boetes verstuurd, een stijging van 33% tegenover het maandgemiddelde van 2017. Desondanks enkele technische problemen in diezelfde maanden, begint ook het online platform voor het betalen van boetes eindelijk vorm te krijgen. Toch vraagt de politie om boetes goed na te kijken. En dit om meerdere redenen.

 

Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?   

Sinds 28 maart 2018 verloopt het innen van boetes volledig automatisch en kan u zelfs online uw boete betwisten of een ongeldige betaling rechtzetten. Het enige wat de politie nog hoeft te doen, is de overtreding vaststellen en het proces-verbaal opmaken. In april en mei werden er echter boetes verstuurd waarvan de betaaltermijn al was verstreken.

Wie deze niet betaalde, kreeg een herinnering toegestuurd. Weliswaar zonder een verhoging van de boete. Zo staat ook te lezen op de website verkeersboetes.be.

 

Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 

In mei werden er zo’n 100 000 boetes verstuurd waarop net geen betaaltermijn en rekeningnummer vermeld stonden. Tevens kregen tal van hardrijders in mei een brief in de bus met de vraag om hun openstaand saldo van 0 euro te vereffenen. De meeste overtreders die deze brief ontvingen, hadden hun boete al betaald.

Maar dit schept natuurlijk verwarring bij de bevolking. Op sociale media verscheen er dan ook heel wat kritiek op het nieuwe systeem om boetes te innen en werd er opgeroepen om uw boete goed te controleren alvorens ze te betalen.

 

Hoe herken ik valse boetes?

Een andere reden om boetes goed te controleren, zijn de valse boetes die sinds kort weer circuleren. Deze worden vooral via mail verstuurd en zien er uiterst professioneel uit. Maar zelfs anno 2018 stuurt de politie u nog geen boetes via mail. Een boete in uw mailbox is dus per definitie een valse boete. Er zijn ook nog andere elementen die aangeven dat het om een valse boete gaat.

Bijvoorbeeld het ontbreken van de nummerplaat, van de exacte locatie van de overtreding of een vreemd boetebedrag. Wordt u verzocht te betalen via een prepaid kaartsysteem, dan bent u helemaal zeker dat u te maken heeft met een vervalsing!

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om een eventuele boete vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u