Waarom u boetes best dubbelcheckt

 Waarom u boetes best dubbelcheckt

Wat als ik een boete van O euro in de bus kreeg? Hoe herken in valse boetes? Lees in dit artikel van IntoLaw waarom en hoe u uw boetes best controleert.

  • Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?  
  • Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 
  • Hoe herken ik valse boetes?

In de maanden april en mei werden er in ons land telkens zo’n 400 000 boetes verstuurd, een stijging van 33% tegenover het maandgemiddelde van 2017. Desondanks enkele technische problemen in diezelfde maanden, begint ook het online platform voor het betalen van boetes eindelijk vorm te krijgen. Toch vraagt de politie om boetes goed na te kijken. En dit om meerdere redenen.

 

Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?   

Sinds 28 maart 2018 verloopt het innen van boetes volledig automatisch en kan u zelfs online uw boete betwisten of een ongeldige betaling rechtzetten. Het enige wat de politie nog hoeft te doen, is de overtreding vaststellen en het proces-verbaal opmaken. In april en mei werden er echter boetes verstuurd waarvan de betaaltermijn al was verstreken.

Wie deze niet betaalde, kreeg een herinnering toegestuurd. Weliswaar zonder een verhoging van de boete. Zo staat ook te lezen op de website verkeersboetes.be.

 

Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 

In mei werden er zo’n 100 000 boetes verstuurd waarop net geen betaaltermijn en rekeningnummer vermeld stonden. Tevens kregen tal van hardrijders in mei een brief in de bus met de vraag om hun openstaand saldo van 0 euro te vereffenen. De meeste overtreders die deze brief ontvingen, hadden hun boete al betaald.

Maar dit schept natuurlijk verwarring bij de bevolking. Op sociale media verscheen er dan ook heel wat kritiek op het nieuwe systeem om boetes te innen en werd er opgeroepen om uw boete goed te controleren alvorens ze te betalen.

 

Hoe herken ik valse boetes?

Een andere reden om boetes goed te controleren, zijn de valse boetes die sinds kort weer circuleren. Deze worden vooral via mail verstuurd en zien er uiterst professioneel uit. Maar zelfs anno 2018 stuurt de politie u nog geen boetes via mail. Een boete in uw mailbox is dus per definitie een valse boete. Er zijn ook nog andere elementen die aangeven dat het om een valse boete gaat.

Bijvoorbeeld het ontbreken van de nummerplaat, van de exacte locatie van de overtreding of een vreemd boetebedrag. Wordt u verzocht te betalen via een prepaid kaartsysteem, dan bent u helemaal zeker dat u te maken heeft met een vervalsing!

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om een eventuele boete vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u