Waarom u boetes best dubbelcheckt

 Waarom u boetes best dubbelcheckt

Wat als ik een boete van O euro in de bus kreeg? Hoe herken in valse boetes? Lees in dit artikel van IntoLaw waarom en hoe u uw boetes best controleert.

  • Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?  
  • Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 
  • Hoe herken ik valse boetes?

In de maanden april en mei werden er in ons land telkens zo’n 400 000 boetes verstuurd, een stijging van 33% tegenover het maandgemiddelde van 2017. Desondanks enkele technische problemen in diezelfde maanden, begint ook het online platform voor het betalen van boetes eindelijk vorm te krijgen. Toch vraagt de politie om boetes goed na te kijken. En dit om meerdere redenen.

 

Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?   

Sinds 28 maart 2018 verloopt het innen van boetes volledig automatisch en kan u zelfs online uw boete betwisten of een ongeldige betaling rechtzetten. Het enige wat de politie nog hoeft te doen, is de overtreding vaststellen en het proces-verbaal opmaken. In april en mei werden er echter boetes verstuurd waarvan de betaaltermijn al was verstreken.

Wie deze niet betaalde, kreeg een herinnering toegestuurd. Weliswaar zonder een verhoging van de boete. Zo staat ook te lezen op de website verkeersboetes.be.

 

Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 

In mei werden er zo’n 100 000 boetes verstuurd waarop net geen betaaltermijn en rekeningnummer vermeld stonden. Tevens kregen tal van hardrijders in mei een brief in de bus met de vraag om hun openstaand saldo van 0 euro te vereffenen. De meeste overtreders die deze brief ontvingen, hadden hun boete al betaald.

Maar dit schept natuurlijk verwarring bij de bevolking. Op sociale media verscheen er dan ook heel wat kritiek op het nieuwe systeem om boetes te innen en werd er opgeroepen om uw boete goed te controleren alvorens ze te betalen.

 

Hoe herken ik valse boetes?

Een andere reden om boetes goed te controleren, zijn de valse boetes die sinds kort weer circuleren. Deze worden vooral via mail verstuurd en zien er uiterst professioneel uit. Maar zelfs anno 2018 stuurt de politie u nog geen boetes via mail. Een boete in uw mailbox is dus per definitie een valse boete.  Er zijn ook nog andere elementen die aangeven dat het om een valse boete gaat.

Bijvoorbeeld het ontbreken van de nummerplaat, van de exacte locatie van de overtreding of een vreemd boetebedrag. Wordt u verzocht te betalen via een prepaid kaartsysteem, dan bent u helemaal zeker dat u te maken heeft met een vervalsing!

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om een eventuele boete vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u