Waarom u boetes best dubbelcheckt

 Waarom u boetes best dubbelcheckt

Wat als ik een boete van O euro in de bus kreeg? Hoe herken in valse boetes? Lees in dit artikel van IntoLaw waarom en hoe u uw boetes best controleert.

  • Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?  
  • Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 
  • Hoe herken ik valse boetes?

In de maanden april en mei werden er in ons land telkens zo’n 400 000 boetes verstuurd, een stijging van 33% tegenover het maandgemiddelde van 2017. Desondanks enkele technische problemen in diezelfde maanden, begint ook het online platform voor het betalen van boetes eindelijk vorm te krijgen. Toch vraagt de politie om boetes goed na te kijken. En dit om meerdere redenen.

 

Welke technische problemen ondervindt het automatisch innen?   

Sinds 28 maart 2018 verloopt het innen van boetes volledig automatisch en kan u zelfs online uw boete betwisten of een ongeldige betaling rechtzetten. Het enige wat de politie nog hoeft te doen, is de overtreding vaststellen en het proces-verbaal opmaken. In april en mei werden er echter boetes verstuurd waarvan de betaaltermijn al was verstreken.

Wie deze niet betaalde, kreeg een herinnering toegestuurd. Weliswaar zonder een verhoging van de boete. Zo staat ook te lezen op de website verkeersboetes.be.

 

Wat als ik een boete van 0 euro kreeg? 

In mei werden er zo’n 100 000 boetes verstuurd waarop net geen betaaltermijn en rekeningnummer vermeld stonden. Tevens kregen tal van hardrijders in mei een brief in de bus met de vraag om hun openstaand saldo van 0 euro te vereffenen. De meeste overtreders die deze brief ontvingen, hadden hun boete al betaald.

Maar dit schept natuurlijk verwarring bij de bevolking. Op sociale media verscheen er dan ook heel wat kritiek op het nieuwe systeem om boetes te innen en werd er opgeroepen om uw boete goed te controleren alvorens ze te betalen.

 

Hoe herken ik valse boetes?

Een andere reden om boetes goed te controleren, zijn de valse boetes die sinds kort weer circuleren. Deze worden vooral via mail verstuurd en zien er uiterst professioneel uit. Maar zelfs anno 2018 stuurt de politie u nog geen boetes via mail. Een boete in uw mailbox is dus per definitie een valse boete. Er zijn ook nog andere elementen die aangeven dat het om een valse boete gaat.

Bijvoorbeeld het ontbreken van de nummerplaat, van de exacte locatie van de overtreding of een vreemd boetebedrag. Wordt u verzocht te betalen via een prepaid kaartsysteem, dan bent u helemaal zeker dat u te maken heeft met een vervalsing!

Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om een eventuele boete vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u