Wat bracht 72 uur alcoholcontrole zoal aan het licht?

 Wat bracht 72 uur alcoholcontrole zoal aan het licht?

Wat zijn de resultaten van het weekend zonder alcohol achter het stuur? IntoLaw geeft u de cijfers van 72 uur alcoholcontrole bij start BOB-campagne.

  • Hoeveel mensen bliezen positief?
  • Waarom dringt een mentaliteitswijziging zich op?
  • Welke andere overtredingen werden vastgesteld?

Vorig weekend startte de zomerse BOB-campagne met een ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’. Dat betekent dat de politie in heel het land extra alcoholcontroles hield van vrijdagavond tot maandagochtend. De focus lag uiteraard op het gebruik van drugs en alcohol. Maar ook andere overtredingen werden vastgesteld.

 

Hoeveel mensen bliezen positief?

Bij iedere alcoholcontrole moet de politie jammer genoeg vaststellen dat de Belg nog steeds te tolerant is tegenover alcohol achter het stuur. Bij deze editie van ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ had 2,24% van de ruim 32 200 gecontroleerde bestuurders een glas te veel op. Bij 161 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken bij de alcoholcontrole.

Bij de vorige zomereditie lag dat percentage wel nog iets hoger. Dan werd 2,77% van de bestuurders betrapt op rijden onder invloed van alcohol.

 

Waarom dringt een mentaliteitswijziging zich op?

Een alcoholcontrole dient in de eerste instantie om bestuurders meer bewust te maken van de gevaren van alcohol achter het stuur. Uit cijfers van het verkeersveiligheidsinstituut Vias blijkt namelijk dat alcohol vorig jaar een rol speelde bij 4 209 verkeersongevallen. In 11% van de gevallen ging het om ongevallen met gewonden of doden.

Alcohol vergroot zowel het risico op ongevallen als de ernst ervan. Met 1,5 promille heeft u al 200 keer meer kans om betrokken te zijn bij een dodelijk ongeval.

 

Welke andere overtredingen werden vastgesteld?

Tijdens een alcoholcontrole stelt de politie ook andere inbreuken vast. De meest voorkomende tijdens deze blaasmarathon waren het gebruik van de gsm achter het stuur, onverzekerd voertuig, vervallen keuringsbewijs en het niet dragen van de gordel. Wat betreft het niet dragen van de gordel, maakte Brussels staatssecretaris voor verkeersveiligheid Bianca Debaets in april nog opvallende cijfers bekend.

Daaruit blijkt dat er in het Brussels Gewest jaarlijks ongeveer 14 000 bestuurders betrapt worden op het niet dragen van de autogordel. “Naar kinderen en kinderzitjes toe is het ook erg belangrijk om een signaal te geven dat ze die gordel moeten dragen”, stelt Debaets.

Werd u tijdens het weekend zonder alcohol achter het stuur ook onderworpen aan een alcoholcontrole? Laat een eventuele boete voor rijden onder invloed eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vuller of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u