Wat bracht 72 uur alcoholcontrole zoal aan het licht?

 Wat bracht 72 uur alcoholcontrole zoal aan het licht?

Wat zijn de resultaten van het weekend zonder alcohol achter het stuur? IntoLaw geeft u de cijfers van 72 uur alcoholcontrole bij start BOB-campagne.

  • Hoeveel mensen bliezen positief?
  • Waarom dringt een mentaliteitswijziging zich op?
  • Welke andere overtredingen werden vastgesteld?

Vorig weekend startte de zomerse BOB-campagne met een ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’. Dat betekent dat de politie in heel het land extra alcoholcontroles hield van vrijdagavond tot maandagochtend. De focus lag uiteraard op het gebruik van drugs en alcohol. Maar ook andere overtredingen werden vastgesteld.

 

Hoeveel mensen bliezen positief?

Bij iedere alcoholcontrole moet de politie jammer genoeg vaststellen dat de Belg nog steeds te tolerant is tegenover alcohol achter het stuur. Bij deze editie van ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ had 2,24% van de ruim 32 200 gecontroleerde bestuurders een glas te veel op. Bij 161 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken bij de alcoholcontrole.

Bij de vorige zomereditie lag dat percentage wel nog iets hoger. Dan werd 2,77% van de bestuurders betrapt op rijden onder invloed van alcohol.

 

Waarom dringt een mentaliteitswijziging zich op?

Een alcoholcontrole dient in de eerste instantie om bestuurders meer bewust te maken van de gevaren van alcohol achter het stuur. Uit cijfers van het verkeersveiligheidsinstituut Vias blijkt namelijk dat alcohol vorig jaar een rol speelde bij 4 209 verkeersongevallen. In 11% van de gevallen ging het om ongevallen met gewonden of doden.

Alcohol vergroot zowel het risico op ongevallen als de ernst ervan. Met 1,5 promille heeft u al 200 keer meer kans om betrokken te zijn bij een dodelijk ongeval.

 

Welke andere overtredingen werden vastgesteld?

Tijdens een alcoholcontrole stelt de politie ook andere inbreuken vast. De meest voorkomende tijdens deze blaasmarathon waren het gebruik van de gsm achter het stuur, onverzekerd voertuig, vervallen keuringsbewijs en het niet dragen van de gordel. Wat betreft het niet dragen van de gordel, maakte Brussels staatssecretaris voor verkeersveiligheid Bianca Debaets in april nog opvallende cijfers bekend.

Daaruit blijkt dat er in het Brussels Gewest jaarlijks ongeveer 14 000 bestuurders betrapt worden op het niet dragen van de autogordel. “Naar kinderen en kinderzitjes toe is het ook erg belangrijk om een signaal te geven dat ze die gordel moeten dragen”, stelt Debaets.

Werd u tijdens het weekend zonder alcohol achter het stuur ook onderworpen aan een alcoholcontrole? Laat een eventuele boete voor rijden onder invloed eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vuller of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u