Wat bracht 72 uur alcoholcontrole zoal aan het licht?

 Wat bracht 72 uur alcoholcontrole zoal aan het licht?

Wat zijn de resultaten van het weekend zonder alcohol achter het stuur? IntoLaw geeft u de cijfers van 72 uur alcoholcontrole bij start BOB-campagne.

  • Hoeveel mensen bliezen positief?
  • Waarom dringt een mentaliteitswijziging zich op?
  • Welke andere overtredingen werden vastgesteld?

Vorig weekend startte de zomerse BOB-campagne met een ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’. Dat betekent dat de politie in heel het land extra alcoholcontroles hield van vrijdagavond tot maandagochtend. De focus lag uiteraard op het gebruik van drugs en alcohol. Maar ook andere overtredingen werden vastgesteld.

 

Hoeveel mensen bliezen positief?

Bij iedere alcoholcontrole moet de politie jammer genoeg vaststellen dat de Belg nog steeds te tolerant is tegenover alcohol achter het stuur. Bij deze editie van ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ had 2,24% van de ruim 32 200 gecontroleerde bestuurders een glas te veel op. Bij 161 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken bij de alcoholcontrole.

Bij de vorige zomereditie lag dat percentage wel nog iets hoger. Dan werd 2,77% van de bestuurders betrapt op rijden onder invloed van alcohol.

 

Waarom dringt een mentaliteitswijziging zich op?

Een alcoholcontrole dient in de eerste instantie om bestuurders meer bewust te maken van de gevaren van alcohol achter het stuur. Uit cijfers van het verkeersveiligheidsinstituut Vias blijkt namelijk dat alcohol vorig jaar een rol speelde bij 4 209 verkeersongevallen. In 11% van de gevallen ging het om ongevallen met gewonden of doden.

Alcohol vergroot zowel het risico op ongevallen als de ernst ervan. Met 1,5 promille heeft u al 200 keer meer kans om betrokken te zijn bij een dodelijk ongeval.

 

Welke andere overtredingen werden vastgesteld?

Tijdens een alcoholcontrole stelt de politie ook andere inbreuken vast. De meest voorkomende tijdens deze blaasmarathon waren het gebruik van de gsm achter het stuur, onverzekerd voertuig, vervallen keuringsbewijs en het niet dragen van de gordel. Wat betreft het niet dragen van de gordel, maakte Brussels staatssecretaris voor verkeersveiligheid Bianca Debaets in april nog opvallende cijfers bekend.

Daaruit blijkt dat er in het Brussels Gewest jaarlijks ongeveer 14 000 bestuurders betrapt worden op het niet dragen van de autogordel. “Naar kinderen en kinderzitjes toe is het ook erg belangrijk om een signaal te geven dat ze die gordel moeten dragen”, stelt Debaets.

Werd u tijdens het weekend zonder alcohol achter het stuur ook onderworpen aan een alcoholcontrole? Laat een eventuele boete voor rijden onder invloed eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vuller of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u