Waarvoor ben ik verzekerd bij een schadegeval? Alle verzekeringen op een rijtje.

 Waarvoor ben ik verzekerd bij een schadegeval?  Alle verzekeringen op een rijtje.

Elk jaar betaal je een stevige som geld aan verzekeringspremies, maar weet je ook welke risico’s hiermee worden gedekt? Met al deze verschillende polissen is het niet eenvoudig om het bos nog door de bomen te zien. De experten van Intolaw zetten daarom de belangrijkste verzekeringen nog eens op een rijtje in verband met verkeersongevallen.

In het kader van verkeersongevallen zijn dit de belangrijkste verzekeringen:

  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt jouw aansprakelijkheid ten opzichte van anderen, bijvoorbeeld als je bij een aanrijding schade toebrengt aan een ander voertuig of aan het openbaar domein . Een dergelijke verzekering is wettelijk verplicht voor motorrijtuigen. Je riskeert dan ook zware strafrechtelijke sancties als je op de openbare weg rijdt zonder.
  • Omniumverzekering. In tegenstelling tot de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt deze verzekering de eigen schade bij een ongeval. Deze verzekering is niet verplicht maar wordt aanbevolen, zeker bij nieuwe voertuigen. Zonder deze verzekering zal je de herstellingskosten zelf mogen ophoesten na een aanrijding in fout. Als de tegenpartij in fout was, zal zijn of haar burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeraar jouw schade uiteraard vergoeden.
  • Familiale verzekering. Als je als fietser tegen een dure wagen bent gereden en je bent in fout, zal deze verzekering hierin tussenkomen, en zal je enkel een kleine franchise moeten betalen. Ook als je als zwakke weggebruiker slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval, is deze verzekering van onschatbare waarde om een schadevergoeding te kunnen eisen (lees meer hieronder bij “rechtsbijstandsverzekering”). Deze verzekering kost je niet veel, en kan jou mogelijks heel wat kosten besparen.
  • Rechtsbijstandsverzekering. Wij raden zeker aan om deze optie te nemen bij jouw autoverzekering of familiale verzekering. Dit houdt meestal slechts een kleine meerprijs in, maar kan een wereld van verschil maken als je betrokken bent bij een schadegeval. Als je een rechtsbijstandsverzekering had op het moment van het schadegeval, zal jouw verzekeraar zich inlaten met de juridische opvolging van jouw dossier. Ook advocatenkosten en expertisekosten en vaak zelfs gerechtskosten zullen volledig ten laste van jouw verzekering vallen. Gemakkelijk, toch?

Ook in het kader van niet-verkeersgerelateerde schadegevallen zal jouw familiale verzekering haar nut bewijzen. Als je bijvoorbeeld schade hebt toegebracht aan andermans goederen, zal de schade vergoed worden door jouw verzekeraar. Daarnaast kan je als slachtoffer van bepaalde misdrijven (zoals bijvoorbeeld slagen en verwondingen) beroep doen op de rechtsbijstandspolis in jouw familiale verzekering en zo kosteloze juridische bijstand krijgen bij het invorderen van een schadevergoeding.

Twijfel dus niet om je goed in te dekken tegen risico’s, en slaap op beide oren.

Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor rechtsbijstand voor een specifiek schadegeval, aarzel dan niet om ons te contacteren, en dan gaan wij dit even voor jou na.


Contacteer ons en ontvang vandaag nog een gratis advies

Document

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u