Waarvoor ben ik verzekerd bij een schadegeval? Alle verzekeringen op een rijtje.

 Waarvoor ben ik verzekerd bij een schadegeval?  Alle verzekeringen op een rijtje.

Elk jaar betaal je een stevige som geld aan verzekeringspremies, maar weet je ook welke risico’s hiermee worden gedekt? Met al deze verschillende polissen is het niet eenvoudig om het bos nog door de bomen te zien. De experten van Intolaw zetten daarom de belangrijkste verzekeringen nog eens op een rijtje in verband met verkeersongevallen.

In het kader van verkeersongevallen zijn dit de belangrijkste verzekeringen:

  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt jouw aansprakelijkheid ten opzichte van anderen, bijvoorbeeld als je bij een aanrijding schade toebrengt aan een ander voertuig of aan het openbaar domein . Een dergelijke verzekering is wettelijk verplicht voor motorrijtuigen. Je riskeert dan ook zware strafrechtelijke sancties als je op de openbare weg rijdt zonder.
  • Omniumverzekering. In tegenstelling tot de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt deze verzekering de eigen schade bij een ongeval. Deze verzekering is niet verplicht maar wordt aanbevolen, zeker bij nieuwe voertuigen. Zonder deze verzekering zal je de herstellingskosten zelf mogen ophoesten na een aanrijding in fout. Als de tegenpartij in fout was, zal zijn of haar burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeraar jouw schade uiteraard vergoeden.
  • Familiale verzekering. Als je als fietser tegen een dure wagen bent gereden en je bent in fout, zal deze verzekering hierin tussenkomen, en zal je enkel een kleine franchise moeten betalen. Ook als je als zwakke weggebruiker slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval, is deze verzekering van onschatbare waarde om een schadevergoeding te kunnen eisen (lees meer hieronder bij “rechtsbijstandsverzekering”). Deze verzekering kost je niet veel, en kan jou mogelijks heel wat kosten besparen.
  • Rechtsbijstandsverzekering. Wij raden zeker aan om deze optie te nemen bij jouw autoverzekering of familiale verzekering. Dit houdt meestal slechts een kleine meerprijs in, maar kan een wereld van verschil maken als je betrokken bent bij een schadegeval. Als je een rechtsbijstandsverzekering had op het moment van het schadegeval, zal jouw verzekeraar zich inlaten met de juridische opvolging van jouw dossier. Ook advocatenkosten en expertisekosten en vaak zelfs gerechtskosten zullen volledig ten laste van jouw verzekering vallen. Gemakkelijk, toch?

Ook in het kader van niet-verkeersgerelateerde schadegevallen zal jouw familiale verzekering haar nut bewijzen. Als je bijvoorbeeld schade hebt toegebracht aan andermans goederen, zal de schade vergoed worden door jouw verzekeraar. Daarnaast kan je als slachtoffer van bepaalde misdrijven (zoals bijvoorbeeld slagen en verwondingen) beroep doen op de rechtsbijstandspolis in jouw familiale verzekering en zo kosteloze juridische bijstand krijgen bij het invorderen van een schadevergoeding.

Twijfel dus niet om je goed in te dekken tegen risico’s, en slaap op beide oren.

Als je twijfelt of je in aanmerking komt voor rechtsbijstand voor een specifiek schadegeval, aarzel dan niet om ons te contacteren, en dan gaan wij dit even voor jou na.


Contacteer ons en ontvang vandaag nog een gratis advies

Document

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u