Waarom werden er in april over heel Europa snelheidsboetes uitgedeeld?

 Waarom werden er in april over heel Europa snelheidsboetes uitgedeeld?

De Europese flitsmarathon van 18 tot 19 april was de negende editie van het internationale initiatief. Wat is de kernbedoeling van de grootschalige snelheidscontrole? Welke stappen onderneemt Europa? Ontdek het bij IntoLaw.

  • Waarom worden de flitsmarathons internationaal georganiseerd?
  • Hoe wil Europa de verkeersveiligheid nog verbeteren?
  • Hoe evolueerde het Europese verkeer afgelopen jaren?

Van 6 uur in de ochtend op woensdag 18 april begon de 24-uur-durende Europese flitsmarathon. In 23 Europese landen kregen zware voeten snelheidsboetes in de hoop overdreven snelheid terug te dringen. Welke stappen onderneemt Europa in het verkeer?

 

Waarom worden de flitsmarathons internationaal georganiseerd?

De idee voor de Europese flitsmarathon ontstond vier jaar geleden in Duitsland. Volgens TISPOL, de internationale politiesamenwerking, is het niet de bedoeling om snelheidsboetes uit te delen, maar te sensibiliseren. Het initiatief werd over de grenzen doorgetrokken als deel van het Europese plan om de verkeersveiligheid over het volledige continent continu te optimaliseren. Met de flitsmarathons en andere initiatieven werkt de EU richting de vooropgestelde doelstellingen om tussen 2010 en 2020 het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Europa met 40% terug te dringen.

Die resultaten willen ze bereiken met concrete veranderingen zoals betere weginfrastructuur, meer slimme technologie, betere rijopleidingen en meer.

 

Hoe wil Europa de verkeersveiligheid nog verbeteren?

Niet enkel de Europese flitsmarathons en concrete doelstellingen staan op de Europese agenda. Ook andere initiatieven werden het leven ingeroepen om meer te sensibiliseren en de veiligheid op te drijven. Bij Project Edward, bijvoorbeeld, kunnen Europese bestuurders zweren om veiliger te rijden. U krijgt een lijst met gevaarlijke gedragingen in het verkeer en vervolgens beloofd u die gedragingen nooit zelf te zullen uitvoeren.

Project Edward heeft als hoofdbedoeling om Europadag op 9 mei volledig zonder dodelijke verkeersslachtoffers te zien.

 

Hoe evolueerde het Europese verkeer afgelopen jaren?

De aanpak van Europa blijkt te werken. Onze wegen zijn de veiligste ter wereld, met gemiddeld 50 jaarlijkse dodelijke slachtoffers per miljoen inwoners ten opzichte van 174 wereldwijd. Cijfers van 2017 zijn niet compleet, maar die van de jaren ervoor toonden een daling van 19% over zes jaar. Dat maakt het echter een uitdaging om de doelstelling in 2020 te halen, waardoor de EU gedwongen zal zijn veel meer uit de kast te halen.

 

Welke andere initiatieven heeft de EU? Waar gaat het geld van onze snelheidsboetes heen? Vraag advies aan de verkeersadvocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u