Waarom krijg ik na betaling van mijn verkeersboetes toch een aanmaning?

 Waarom krijg ik na betaling van mijn verkeersboetes toch een aanmaning?

Hoe komt het dat ik een aanmaning kan krijgen wanneer mijn verkeersboetes toch betaald zijn? IntoLaw legt het u uit.

  • Welke vernieuwing prijkt sinds maart op verkeersboetes?
  • Wat loopt er mis?
  • Wat moet ik eraan doen als ik betaalde, maar nog steeds aanmaningen krijg?

De nieuwe verkeersboetes maken betalen stukken gemakkelijker. Of dat was toch de bedoeling. Niet iedereen ervaart echter het gebruiksgemak van de technologische vooruitgang die justitie in maart 2018 doorvoerde. Welke innovatie prijkt er sindsdien op verkeersboetes? Wat loopt er mis?

 

Welke vernieuwing prijkt sinds maart op verkeersboetes?

Technologie blijft met rasse schreden vooruitgaan, en dat ontsnapte Justitie ook niet. Daarom besloot Justitie vanaf maart 2018 aan alle verkeersboetes een QR-code toe te voegen voor gemakkelijke betaling. Even scannen met de app van uw bank en klaar! Dat is alleszins de bedoeling. Justitie krijgt sinds de invoering van de QR-codes echter dagelijks tientallen telefoons van mensen die hun boetes betaalden via de code, het geld van hun rekening zagen verdwijnen, maar toch steeds aanmaningen in de bus blijven krijgen.

Die aanmaningen lopen bovendien op in prijs aangezien er steeds administratieve lasten en boetes voor laattijdige betaling opstapelen.

Wat loopt er mis?

Justitie speelde met de QR-codes op veilig en besloot Europese codes te gebruiken. Zo kunnen mensen afkomstig uit het buitenland hun verkeersboetes even gemakkelijk betalen als bewoners van het Belgische grondgebied. De Europese code is echter niet de enige QR-code die er bestaat. Edward Landtsheere van F.O.D. Justitie lichtte toe dat er ook een andere standaardcode gebruikt wordt in België die niet voldoet aan de eigenschappen van de Europese variant. Banken zijn echter vrij om te kiezen welke van beide codes die ze gebruiken.

Concreet wil dat zeggen dat u uw verkeersboetes enkel kan betalen als u klant bent bij Belfius of KBC, die de Europese code hanteren. Bent u lid bij een andere bank? Dan kiest u beter voor een traditionele overschrijving om problemen te vermijden.

Wat moet ik eraan doen als ik betaalde, maar nog steeds aanmaningen krijg?

Vooralsnog is er weinig duidelijkheid over welke stappen u dient te ondernemen mocht u het probleem ervaren. Justitie raadt alvast aan op www.verkeersboetes.be te controleren of uw verkeersboetes werden betaald. Voor diezelfde gegevens kan u ook de helpdesk van Justitie telefonisch contacteren op +32 (0)2 278 55 60 tussen 8u en 17u op weekdagen. Tot slot doet u er ook goed aan uw overschrijvingsbewijs heel goed te bewaren zodat u steeds kan bewijzen dat u de overschrijving uitvoerde. Tot slot moet u bij betaling ook steeds nagaan of uw boete wel legitiem is.

Wat als ik na betaling van mijn verkeersboetes steeds aanmaningen blijf krijgen? Welke stappen onderneem ik bij andere types verkeersovertredingen of -misdrijven? Vraag advies aan de gespecialiseerde advocaten van IntoLaw voor persoonlijke begeleiding.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u