Waarom krijg ik na betaling van mijn verkeersboetes toch een aanmaning?

 Waarom krijg ik na betaling van mijn verkeersboetes toch een aanmaning?

Hoe komt het dat ik een aanmaning kan krijgen wanneer mijn verkeersboetes toch betaald zijn? IntoLaw legt het u uit.

  • Welke vernieuwing prijkt sinds maart op verkeersboetes?
  • Wat loopt er mis?
  • Wat moet ik eraan doen als ik betaalde, maar nog steeds aanmaningen krijg?

De nieuwe verkeersboetes maken betalen stukken gemakkelijker. Of dat was toch de bedoeling. Niet iedereen ervaart echter het gebruiksgemak van de technologische vooruitgang die justitie in maart 2018 doorvoerde. Welke innovatie prijkt er sindsdien op verkeersboetes? Wat loopt er mis?

 

Welke vernieuwing prijkt sinds maart op verkeersboetes?

Technologie blijft met rasse schreden vooruitgaan, en dat ontsnapte Justitie ook niet. Daarom besloot Justitie vanaf maart 2018 aan alle verkeersboetes een QR-code toe te voegen voor gemakkelijke betaling. Even scannen met de app van uw bank en klaar! Dat is alleszins de bedoeling. Justitie krijgt sinds de invoering van de QR-codes echter dagelijks tientallen telefoons van mensen die hun boetes betaalden via de code, het geld van hun rekening zagen verdwijnen, maar toch steeds aanmaningen in de bus blijven krijgen.

Die aanmaningen lopen bovendien op in prijs aangezien er steeds administratieve lasten en boetes voor laattijdige betaling opstapelen.

Wat loopt er mis?

Justitie speelde met de QR-codes op veilig en besloot Europese codes te gebruiken. Zo kunnen mensen afkomstig uit het buitenland hun verkeersboetes even gemakkelijk betalen als bewoners van het Belgische grondgebied. De Europese code is echter niet de enige QR-code die er bestaat. Edward Landtsheere van F.O.D. Justitie lichtte toe dat er ook een andere standaardcode gebruikt wordt in België die niet voldoet aan de eigenschappen van de Europese variant. Banken zijn echter vrij om te kiezen welke van beide codes die ze gebruiken.

Concreet wil dat zeggen dat u uw verkeersboetes enkel kan betalen als u klant bent bij Belfius of KBC, die de Europese code hanteren. Bent u lid bij een andere bank? Dan kiest u beter voor een traditionele overschrijving om problemen te vermijden.

Wat moet ik eraan doen als ik betaalde, maar nog steeds aanmaningen krijg?

Vooralsnog is er weinig duidelijkheid over welke stappen u dient te ondernemen mocht u het probleem ervaren. Justitie raadt alvast aan op www.verkeersboetes.be te controleren of uw verkeersboetes werden betaald. Voor diezelfde gegevens kan u ook de helpdesk van Justitie telefonisch contacteren op +32 (0)2 278 55 60 tussen 8u en 17u op weekdagen. Tot slot doet u er ook goed aan uw overschrijvingsbewijs heel goed te bewaren zodat u steeds kan bewijzen dat u de overschrijving uitvoerde. Tot slot moet u bij betaling ook steeds nagaan of uw boete wel legitiem is.

Wat als ik na betaling van mijn verkeersboetes steeds aanmaningen blijf krijgen? Welke stappen onderneem ik bij andere types verkeersovertredingen of -misdrijven? Vraag advies aan de gespecialiseerde advocaten van IntoLaw voor persoonlijke begeleiding.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u