Waarom krijg ik na betaling van mijn verkeersboetes toch een aanmaning?
Vrijdag 28 September 2018
Hoe komt het dat ik een aanmaning kan krijgen wanneer mijn verkeersboetes toch betaald zijn? IntoLaw legt het u uit.
- Welke vernieuwing prijkt sinds maart op verkeersboetes?
- Wat loopt er mis?
- Wat moet ik eraan doen als ik betaalde, maar nog steeds aanmaningen krijg?
De nieuwe verkeersboetes maken betalen stukken gemakkelijker. Of dat was toch de bedoeling. Niet iedereen ervaart echter het gebruiksgemak van de technologische vooruitgang die justitie in maart 2018 doorvoerde. Welke innovatie prijkt er sindsdien op verkeersboetes? Wat loopt er mis?
Welke vernieuwing prijkt sinds maart op verkeersboetes?
Technologie blijft met rasse schreden vooruitgaan, en dat ontsnapte Justitie ook niet. Daarom besloot Justitie vanaf maart 2018 aan alle verkeersboetes een QR-code toe te voegen voor gemakkelijke betaling. Even scannen met de app van uw bank en klaar! Dat is alleszins de bedoeling. Justitie krijgt sinds de invoering van de QR-codes echter dagelijks tientallen telefoons van mensen die hun boetes betaalden via de code, het geld van hun rekening zagen verdwijnen, maar toch steeds aanmaningen in de bus blijven krijgen.
Die aanmaningen lopen bovendien op in prijs aangezien er steeds administratieve lasten en boetes voor laattijdige betaling opstapelen.
Wat loopt er mis?
Justitie speelde met de QR-codes op veilig en besloot Europese codes te gebruiken. Zo kunnen mensen afkomstig uit het buitenland hun verkeersboetes even gemakkelijk betalen als bewoners van het Belgische grondgebied. De Europese code is echter niet de enige QR-code die er bestaat. Edward Landtsheere van F.O.D. Justitie lichtte toe dat er ook een andere standaardcode gebruikt wordt in België die niet voldoet aan de eigenschappen van de Europese variant. Banken zijn echter vrij om te kiezen welke van beide codes die ze gebruiken.
Concreet wil dat zeggen dat u uw verkeersboetes enkel kan betalen als u klant bent bij Belfius of KBC, die de Europese code hanteren. Bent u lid bij een andere bank? Dan kiest u beter voor een traditionele overschrijving om problemen te vermijden.
Wat moet ik eraan doen als ik betaalde, maar nog steeds aanmaningen krijg?
Vooralsnog is er weinig duidelijkheid over welke stappen u dient te ondernemen mocht u het probleem ervaren. Justitie raadt alvast aan op www.verkeersboetes.be te controleren of uw verkeersboetes werden betaald. Voor diezelfde gegevens kan u ook de helpdesk van Justitie telefonisch contacteren op +32 (0)2 278 55 60 tussen 8u en 17u op weekdagen. Tot slot doet u er ook goed aan uw overschrijvingsbewijs heel goed te bewaren zodat u steeds kan bewijzen dat u de overschrijving uitvoerde. Tot slot moet u bij betaling ook steeds nagaan of uw boete wel legitiem is.
Wat als ik na betaling van mijn verkeersboetes steeds aanmaningen blijf krijgen? Welke stappen onderneem ik bij andere types verkeersovertredingen of -misdrijven? Vraag advies aan de gespecialiseerde advocaten van IntoLaw voor persoonlijke begeleiding.
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer