Vlaanderen loopt bijna 160 miljoen euro mis door gebrekkige doorstorting verkeersboetes
Donderdag 05 November 2015

Vlaanderen rekende dit jaar op 162,5 miljoen euro aan inkomsten uit verkeersboetes, maar heeft daarvan nog maar 5,5 miljoen euro ontvangen. Het probleem situeert zich volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op het federale niveau. Daar zou er een probleem zijn met het doorstorten van de boetes, waarbij een deel van de inkomsten naar Vlaanderen moet vloeien.
Met de zesde staatshervorming regionaliseerde men een deel van de verkeersreglementering. Zo werden de gewesten onder andere bevoegd voor snelheidsovertredingen (behalve op autosnelwegen) en inbreuken op de verkeersborden. Begaat een bestuurder bijvoorbeeld een snelheidsovertreding op een gewestweg, dan spijst de boete voor die overtreding nu de Vlaamse kas. Maar er blijkt een probleem met complexere overtredingen, waarbij er een gedeelde bevoegdheid is, bijvoorbeeld wanneer die bestuurder naast een snelheidsovertreding ook nog eens door een rood licht rijdt of zijn richtingaanwijzer niet gebruikt. Bij dat soort overtredingen zou een deel van de boete naar Vlaanderen moeten vloeien en een deel naar de federale kas.
Het probleem situeert zich volgens het kabinet-Weyts op het federale niveau, dat bevoegd is voor het innen van de boetes. "Het ontbreekt daar aan een duidelijke systematiek en corresponderende software om de boetes die betrekking hebben op Vlaamse bevoegdheden over te dragen aan de Vlaamse kas." Volgens de N-VA-minister een zoveelste bewijs dat de concrete uitvoering van de zesde staatshervorming een probleem vormt.
Uit een rapport van het monitoringcomité, het comité dat de begroting begeleidt, blijkt dat het probleem aanzienlijk is. Zo was er voor de Vlaamse begroting 2015 een bedrag van 162,5 miljoen euro voorzien, maar tot op heden werd hiervan slechts 5,5 miljoen euro ontvangen. Er is momenteel overleg gaande tussen het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbaar Werken (MOW) en de federale diensten. Het comité wijst ook nog op het risico dat de ontvangsten niet volledig zullen gerealiseerd worden. Volgens het kabinet-Weyts is er een oplossing in zicht, "maar is het wachten tot de duiven binnenkomen".
Bron: BELGA
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer