Verkeersboetes snel online betalen
Donderdag 06 Juli 2017
Automatisering van de inningsprocedure voor kleine verkeersovertredingen.Meer blauw op straat dankzij deze automatisering. Mogelijkheid om voortaan online uw verkeersboete te betalen.Vandaag blijven voor miljoenen euro’s aan verkeersboetes onbetaald. Met de automatisering van de inningsprocedure wil de Belgische overheid hier nu verandering in brengen. Indien u niet tijdig betaalt, verhoogt uw verkeersboete een eerste keer met 30% en een tweede keer zelfs met 35%. Betaalt u dan nog niet, dan kan het verschuldigde bedrag verrekend worden via de jaarlijkse personenbelasting of riskeert u zelfs uw auto kwijt te raken. Best een strenge nieuwe maatregel dus! Het voordeel van de automatisering is wel dat u voortaan uw verkeersboete online kan betalen.
Deze vernieuwing komt voort uit het Crossborder-project, een samenwerking tussen FOD Justitie, FOD Mobiliteit en de federale politie. Door de automatisering van de inningsprocedure voor verkeersboetes, daalt de werklast bij de politie en de parketten die tot nu zelf de boetes zelf moesten afdrukken, in enveloppen steken en versturen. Dit wordt voortaan uitbesteed aan Bpost waardoor er bij de politie zo’n 270 mensen zich voortaan met andere zaken kunnen bezighouden.
De grootste troef van de automatisering is de mogelijkheid om uw verkeersboete online te betalen. Hiervoor kan u terecht op de site justonweb.be/fines. Op basis van het nummer van uw proces-verbaal krijgt u de verkeersboete te zien. Het boetebedrag en de betalingsreferentie worden automatisch ingevuld zodat u enkel nog uw betalingsgegevens dient in te geven. Als het voor u niet mogelijk is om uw verkeersboete online te betalen, kan u nog steeds gebruik maken van een fysieke overschrijving.
Omdat FOD Financiën nu zelf de verkeersboetes kan innen, moeten wanbetalers niet meer voor de politierechter verschijnen. Dit geldt wel enkel voor kleine overtredingen zoals het niet dragen van de gordel of een kleine snelheidsovertreding. Voor een zwaardere overtreding of bij betwisting van de verkeersboete, moet u wel nog naar de politierechtbank.
Heeft u onlangs een overtreding begaan? Bereken hier uw boete.
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer