Verkeersagressie: is het rijbewijs intrekken voldoende?
Vrijdag 10 November 2017
Wat kan u doen tegen verkeersagressie? En vindt u het rijbewijs intrekken een voldoende sanctie? IntoLaw geeft u inzicht.
· Wat is verkeersagressie?
· Welke straffen staan er op verkeersagressie?
· Wat zijn de cijfers?
· Wat kan ik doen tegen verkeersagressie?
Verkeersagressie bestaat in verschillende maten en vormen. De cijfers van 2016 waren wel de laagste in jaren. Met die van 2017 voor de deur kunnen we enkel hopen dat de dalende trend zich verderzet. Wat zien we onder verkeersagressie? Hoe komt het dat het aantal zo veel daalde? En is het rijbewijs intrekken voldoende?
Wat is verkeersagressie?
Het wetboek deelt verkeersagressie op in twee vormen: agressieve verkeersovertredingen en overtredingen met agressief karakter. Die eerste uit zich in agressief rijgedrag, zoals met de hoofdlichten flikkeren, te snel rijden, geen richtingaanwijzers gebruiken en andere bestuurders afsnijden. Dat zijn vooral verkeersovertredingen die anderen hinderen.
Bij de tweede soort overtreedt de dader geen verkeersregels, maar wel andere wetten. Dat zijn voorvallen zoals slagen en verwondingen met het verkeer als aanleiding. Dan is vooral agressie de grote boosdoener, niet frustratie in het verkeer.
Verkeersagressie komt vaak tot stand als samenloop van verschillende factoren. Vaak ervaren we stress achter het stuur, mede door andere bestuurders. Doordat we in onze eigen wagen zitten, hebben we het gevoel dat ze ons op ons eigen terrein aanvallen. Vaak ervaren we onschuldige fouten in het verkeer dan als persoonlijke aanval.
Ook de anonimiteit die onze eigen ruimte biedt, maakt dat we ons in het verkeer veel agressiever opstellen dan in het dagelijkse leven. Overtredingen met agressief karakter hebben wel zelden te maken met die factoren en hangen vooral samen met het karakter van de dader.
Welke straffen staan er op verkeersagressie?
Bij het uitdelen van straffen verstrengde de rechtbank al jaren geleden. In veel gevallen gaan ze wel nog steeds gewoon het rijbewijs intrekken. De strafmaat is vooral afhankelijk van de soort agressie die de dader vertoonde. Was dat enkel gevaar in het verkeer? Dan gaat het rijbewijs intrekken meestal gepaard met boetes.
Overtredingen met aan agressief karakter worden vaker berecht als slagen en verwondingen of erger dan met de term verkeersagressie. In veel gevallen komt de dader er wel nog steeds vanaf met een opgeschorte straf en rijverbod, vooral bij een eerste overtreding.
Wat zijn de cijfers?
Verkeersagressie daalde de afgelopen jaren heel plots. Tussen 2013 en 2016 halveerde het aantal. Experts geloven dat de opkomst van dashcams, of camera’s op het dashboard, daar veel in de pap te brokken hebben. Mensen blijken daardoor meer schrik te hebben om betrapt te worden. Daarom worden de cijfers voor 2017 ook laag ingeschat.
Let wel: die halvering gaat over zware inbreuken met fysieke agressie, niet over agressief rijgedrag dat prominent blijft. Overtredingen zoals geen richtingaanwijzers gebruiken, bumperkleven of te snel rijden worden tot nu vooral beboet. De rechtbank gaat pas het rijbewijs intrekken bij herhaalde overtredingen.
Wat kan ik doen tegen verkeersagressie?
De belangrijkste ergernissen in het verkeer komen, logischerwijs, vanuit het overtreden van verkeersregels. Geen richtingaanwijzers gebruiken, anderen afsnijden en bumperkleven staan met stip op kop als grootste frustraties. Wees hoffelijk in het verkeer en respecteer de verkeersregels. Zo voorkomt u verkeersagressie.
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer