Stopt u altijd aan een zebrapad?
Vrijdag 11 Mei 2018

Hoeveel voetgangers zijn jaarlijks betrokken in een ongeval aan een oversteekplaats. Welke forse boetes krijgen automobilisten die deze verkeersregel, en dus ook de zwakke weggebruiker, negeren? IntoLaw staat aan de vooravond van de meest dodelijk feestdagen
De Belgische wet is duidelijk: voetgangers hebben altijd voorrang aan een zebrapad. Nochtans schrijft de politie op jaarbasis zo’n 1500 boetes uit aan automobilisten die het niet zo nauw nemen met deze regel. Een uiterst onhoffelijke, maar vooral levensgevaarlijke daad. Geen beter moment om stil te staan bij deze problematiek dan tijdens de dodelijkste verkeersdagen van het jaar.
Wat zijn de dodelijkste verkeersdagen van het jaar?
Wie eerlijk is, geeft toe dat boetes het beste zijn wat u kan overkomen wanneer u zich niet aan de verkeersregels houdt. Hoewel het aantal verkeersdoden op onze Belgische wegen de laatste jaren afnam, lieten er in 2017 nog 483 mensen ter plaatse het leven. Het aantal verkeersslachtoffers piekt bovendien in de maand mei met een spijtig record op Hemelvaartsdag.
Volgens Stef Willems, woordvoerder van Vias, komt dit omdat het dan vaak mooi weer is en er dus meer mensen op de motor, de fiets of al wandelend deelnemen aan het verkeer.
Waar loopt de zwakke weggebruiker gevaar?
Vooral de zwakke weggebruiker is het meest kwetsbaar. Het aantal doden bij voetgangers steeg ondanks de algemeen dalende cijfers in 2017 van 49 naar 64 doden. Een derde van alle ongevallen met voetgangers gebeurt bovendien op een oversteekplaats. En toch zijn de boetes hiervoor vrij fors.
Wie voetgangers aan een zebrapad niet respecteert, en daarmee dus ook de wet negeert, riskeert boetes van minimaal 174 euro. Geld dat gebruikt wordt ter bevordering van de verkeersveiligheid.
Waarom stoppen we niet gewoon?
“Er zijn wegen waar automobilisten niet meteen een zebrapad verwachten” verduidelijkte mobiliteitsexpert Kris Peeters deze week in het Nieuwsblad. “Die oversteekplaatsen worden meestal wel aangeduid met verkeersborden, maar door de overdaad aan verkeerssignalisatie op onze wegen mist dat bord zijn effect.”
“Er is een groep mensen die zich boven de wet verheven voelt. En omdat de pakkans voor zulke overtredingen klein is, betekent het in feite dat sommige voetgangers vogelvrij zijn.”
Beging u onlangs zelf een verkeersovertreding? Laat eventuele boetes eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw
Actueel

Donderdag 26 Juni 2025
EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe AvocatsIn een streven om het model van moderne en toegankelijke juridische expertise verder te versterken, kondigt EKON LEGAL vandaag een belangrijke stap aan in zijn ontwikkeling. Na de succesvolle samenwerking tussen Intolaw en HBSV Advocaten, voegt het Franstalige kantoor Parallaxe Avocats zich nu bij deze strategische alliantie. Deze integratie maakt deel uit van een gemeenschappelijke visie: het aanbieden van innovatieve juridische dienstverlening die is afgestemd op de huidige behoeften van de cliënten.
Lees meer
Maandag 23 Juni 2025
Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025De Stad Brussel verhoogt op 1 juli 2025 haar parkeertarieven. Wat verandert er precies? Een overzicht van de nieuwe prijzen, de reacties van handelaars en wat het betekent voor bewoners en bezoekers.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer