Stopt u altijd aan een zebrapad?

 Stopt u altijd aan een zebrapad?

Hoeveel voetgangers zijn jaarlijks betrokken in een ongeval aan een oversteekplaats. Welke forse boetes krijgen automobilisten die deze verkeersregel, en dus ook de zwakke weggebruiker, negeren? IntoLaw staat aan de vooravond van de meest dodelijk feestda

De Belgische wet is duidelijk: voetgangers hebben altijd voorrang aan een zebrapad. Nochtans schrijft de politie op jaarbasis zo’n 1500 boetes uit aan automobilisten die het niet zo nauw nemen met deze regel. Een uiterst onhoffelijke, maar vooral levensgevaarlijke daad. Geen beter moment om stil te staan bij deze problematiek dan tijdens de dodelijkste verkeersdagen van het jaar.

 

Wat zijn de dodelijkste verkeersdagen van het jaar?

Wie eerlijk is, geeft toe dat boetes het beste zijn wat u kan overkomen wanneer u zich niet aan de verkeersregels houdt. Hoewel het aantal verkeersdoden op onze Belgische wegen de laatste jaren afnam, lieten er in 2017 nog 483 mensen ter plaatse het leven. Het aantal verkeersslachtoffers piekt bovendien in de maand mei met een spijtig record op Hemelvaartsdag.

Volgens Stef Willems, woordvoerder van Vias, komt dit omdat het dan vaak mooi weer is en er dus meer mensen op de motor, de fiets of al wandelend deelnemen aan het verkeer.

 

Waar loopt de zwakke weggebruiker gevaar? 

Vooral de zwakke weggebruiker is het meest kwetsbaar. Het aantal doden bij voetgangers steeg ondanks de algemeen dalende cijfers in 2017 van 49 naar 64 doden. Een derde van alle ongevallen met voetgangers gebeurt bovendien op een oversteekplaats. En toch zijn de boetes hiervoor vrij fors.

Wie voetgangers aan een zebrapad niet respecteert, en daarmee dus ook de wet negeert, riskeert boetes van minimaal 174 euro. Geld dat gebruikt wordt ter bevordering van de verkeersveiligheid.

 

Waarom stoppen we niet gewoon?

“Er zijn wegen waar automobilisten niet meteen een zebrapad verwachten verduidelijkte mobiliteitsexpert Kris Peeters deze week in het Nieuwsblad. “Die oversteekplaatsen worden meestal wel aangeduid met verkeersborden, maar door de overdaad aan verkeerssignalisatie op onze wegen mist dat bord zijn effect.”

“Er is een groep mensen die zich boven de wet verheven voelt. En omdat de pakkans voor zulke overtredingen klein is, betekent het in feite dat sommige voetgangers vogelvrij zijn.”

 

Beging u onlangs zelf een verkeersovertreding? Laat eventuele boetes eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu