Stopt u altijd aan een zebrapad?
Vrijdag 11 Mei 2018

Hoeveel voetgangers zijn jaarlijks betrokken in een ongeval aan een oversteekplaats. Welke forse boetes krijgen automobilisten die deze verkeersregel, en dus ook de zwakke weggebruiker, negeren? IntoLaw staat aan de vooravond van de meest dodelijk feestdagen
De Belgische wet is duidelijk: voetgangers hebben altijd voorrang aan een zebrapad. Nochtans schrijft de politie op jaarbasis zo’n 1500 boetes uit aan automobilisten die het niet zo nauw nemen met deze regel. Een uiterst onhoffelijke, maar vooral levensgevaarlijke daad. Geen beter moment om stil te staan bij deze problematiek dan tijdens de dodelijkste verkeersdagen van het jaar.
Wat zijn de dodelijkste verkeersdagen van het jaar?
Wie eerlijk is, geeft toe dat boetes het beste zijn wat u kan overkomen wanneer u zich niet aan de verkeersregels houdt. Hoewel het aantal verkeersdoden op onze Belgische wegen de laatste jaren afnam, lieten er in 2017 nog 483 mensen ter plaatse het leven. Het aantal verkeersslachtoffers piekt bovendien in de maand mei met een spijtig record op Hemelvaartsdag.
Volgens Stef Willems, woordvoerder van Vias, komt dit omdat het dan vaak mooi weer is en er dus meer mensen op de motor, de fiets of al wandelend deelnemen aan het verkeer.
Waar loopt de zwakke weggebruiker gevaar?
Vooral de zwakke weggebruiker is het meest kwetsbaar. Het aantal doden bij voetgangers steeg ondanks de algemeen dalende cijfers in 2017 van 49 naar 64 doden. Een derde van alle ongevallen met voetgangers gebeurt bovendien op een oversteekplaats. En toch zijn de boetes hiervoor vrij fors.
Wie voetgangers aan een zebrapad niet respecteert, en daarmee dus ook de wet negeert, riskeert boetes van minimaal 174 euro. Geld dat gebruikt wordt ter bevordering van de verkeersveiligheid.
Waarom stoppen we niet gewoon?
“Er zijn wegen waar automobilisten niet meteen een zebrapad verwachten” verduidelijkte mobiliteitsexpert Kris Peeters deze week in het Nieuwsblad. “Die oversteekplaatsen worden meestal wel aangeduid met verkeersborden, maar door de overdaad aan verkeerssignalisatie op onze wegen mist dat bord zijn effect.”
“Er is een groep mensen die zich boven de wet verheven voelt. En omdat de pakkans voor zulke overtredingen klein is, betekent het in feite dat sommige voetgangers vogelvrij zijn.”
Beging u onlangs zelf een verkeersovertreding? Laat eventuele boetes eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer