Stopt u altijd aan een zebrapad?

 Stopt u altijd aan een zebrapad?

Hoeveel voetgangers zijn jaarlijks betrokken in een ongeval aan een oversteekplaats. Welke forse boetes krijgen automobilisten die deze verkeersregel, en dus ook de zwakke weggebruiker, negeren? IntoLaw staat aan de vooravond van de meest dodelijk feestdagen

De Belgische wet is duidelijk: voetgangers hebben altijd voorrang aan een zebrapad. Nochtans schrijft de politie op jaarbasis zo’n 1500 boetes uit aan automobilisten die het niet zo nauw nemen met deze regel. Een uiterst onhoffelijke, maar vooral levensgevaarlijke daad. Geen beter moment om stil te staan bij deze problematiek dan tijdens de dodelijkste verkeersdagen van het jaar.

 

Wat zijn de dodelijkste verkeersdagen van het jaar?

Wie eerlijk is, geeft toe dat boetes het beste zijn wat u kan overkomen wanneer u zich niet aan de verkeersregels houdt. Hoewel het aantal verkeersdoden op onze Belgische wegen de laatste jaren afnam, lieten er in 2017 nog 483 mensen ter plaatse het leven. Het aantal verkeersslachtoffers piekt bovendien in de maand mei met een spijtig record op Hemelvaartsdag.

Volgens Stef Willems, woordvoerder van Vias, komt dit omdat het dan vaak mooi weer is en er dus meer mensen op de motor, de fiets of al wandelend deelnemen aan het verkeer.

 

Waar loopt de zwakke weggebruiker gevaar? 

Vooral de zwakke weggebruiker is het meest kwetsbaar. Het aantal doden bij voetgangers steeg ondanks de algemeen dalende cijfers in 2017 van 49 naar 64 doden. Een derde van alle ongevallen met voetgangers gebeurt bovendien op een oversteekplaats. En toch zijn de boetes hiervoor vrij fors.

Wie voetgangers aan een zebrapad niet respecteert, en daarmee dus ook de wet negeert, riskeert boetes van minimaal 174 euro. Geld dat gebruikt wordt ter bevordering van de verkeersveiligheid.

 

Waarom stoppen we niet gewoon?

“Er zijn wegen waar automobilisten niet meteen een zebrapad verwachten verduidelijkte mobiliteitsexpert Kris Peeters deze week in het Nieuwsblad. “Die oversteekplaatsen worden meestal wel aangeduid met verkeersborden, maar door de overdaad aan verkeerssignalisatie op onze wegen mist dat bord zijn effect.”

“Er is een groep mensen die zich boven de wet verheven voelt. En omdat de pakkans voor zulke overtredingen klein is, betekent het in feite dat sommige voetgangers vogelvrij zijn.”

 

Beging u onlangs zelf een verkeersovertreding? Laat eventuele boetes eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u