Rijexamen - Analyse is goed, maar mag niet leiden tot duurder rijexamen

 Rijexamen - Analyse is goed, maar mag niet leiden tot duurder rijexamen

De analyse die bevoegd Vlaams minister Weyts gemaakt heeft voor de hervorming van het rijexamen in Vlaanderen, is goed. Dat meldt mobiliteitsclub VAB dinsdag in een reactie. "Maar het mag niet de bedoeling zijn dat het rijexamen hierdoor gewoon duurder wordt, zonder meerwaarde op de ongevallenstatistieken", waarschuwt VAB-woordvoerder Maarten Matienko.

De analyse dat jongeren de basistechnieken van het autorijden niet goed meer beheersen, klopt volgens VAB. "De voertuigbeheersing gaat inderdaad achteruit, omdat hierop niet meer geoefend en geëxamineerd wordt. Het is nodig om hieraan iets te doen."

VAB is voorstander van een gecombineerde rijopleiding, waarbij de basistechnieken aangeleerd worden door een professional en de ruimere opleiding aangeleerd wordt door een vrije begeleider. Die laatste zou volgens VAB wel een kleine opleiding moeten volgen: een opfrissing van het verkeersreglement en het aanleren van een pedagogische aanpak.

De rijschoolinstructeur moet ook coach blijven en er zou een terugkeermoment moeten zijn tijdens de vrije opleiding. "Op die manier kunnen fouten en problemen tijdig gedetecteerd en opgelost worden", aldus Matienko. Ook risicoperceptie, het tijdig zien en vermijden van risico's, zou in de opleiding opgenomen moeten worden.

In Oostenrijk heeft zo'n gecombineerde opleiding met terugkeermoment alvast zeer goede resultaten opgeleverd, zegt Matienko. Er werden minder verkeersongevallen en minder verkeersovertredingen vastgesteld.

VAB waarschuwt wel voor het verzwaren van het rijexamen. Dat zou volgens de mobiliteitsorganisatie wellicht geen effect hebben, aangezien de examencentra dan het niveau toch verlagen om aan voldoende geslaagde kandidaat-bestuurders te komen.

BRUSSEL 20/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u