Rijexamen - Analyse is goed, maar mag niet leiden tot duurder rijexamen

 Rijexamen - Analyse is goed, maar mag niet leiden tot duurder rijexamen

De analyse die bevoegd Vlaams minister Weyts gemaakt heeft voor de hervorming van het rijexamen in Vlaanderen, is goed. Dat meldt mobiliteitsclub VAB dinsdag in een reactie. "Maar het mag niet de bedoeling zijn dat het rijexamen hierdoor gewoon duurder wordt, zonder meerwaarde op de ongevallenstatistieken", waarschuwt VAB-woordvoerder Maarten Matienko.

De analyse dat jongeren de basistechnieken van het autorijden niet goed meer beheersen, klopt volgens VAB. "De voertuigbeheersing gaat inderdaad achteruit, omdat hierop niet meer geoefend en geëxamineerd wordt. Het is nodig om hieraan iets te doen."

VAB is voorstander van een gecombineerde rijopleiding, waarbij de basistechnieken aangeleerd worden door een professional en de ruimere opleiding aangeleerd wordt door een vrije begeleider. Die laatste zou volgens VAB wel een kleine opleiding moeten volgen: een opfrissing van het verkeersreglement en het aanleren van een pedagogische aanpak.

De rijschoolinstructeur moet ook coach blijven en er zou een terugkeermoment moeten zijn tijdens de vrije opleiding. "Op die manier kunnen fouten en problemen tijdig gedetecteerd en opgelost worden", aldus Matienko. Ook risicoperceptie, het tijdig zien en vermijden van risico's, zou in de opleiding opgenomen moeten worden.

In Oostenrijk heeft zo'n gecombineerde opleiding met terugkeermoment alvast zeer goede resultaten opgeleverd, zegt Matienko. Er werden minder verkeersongevallen en minder verkeersovertredingen vastgesteld.

VAB waarschuwt wel voor het verzwaren van het rijexamen. Dat zou volgens de mobiliteitsorganisatie wellicht geen effect hebben, aangezien de examencentra dan het niveau toch verlagen om aan voldoende geslaagde kandidaat-bestuurders te komen.

BRUSSEL 20/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u