Rijexamen - Analyse is goed, maar mag niet leiden tot duurder rijexamen

 Rijexamen - Analyse is goed, maar mag niet leiden tot duurder rijexamen

De analyse die bevoegd Vlaams minister Weyts gemaakt heeft voor de hervorming van het rijexamen in Vlaanderen, is goed. Dat meldt mobiliteitsclub VAB dinsdag in een reactie. "Maar het mag niet de bedoeling zijn dat het rijexamen hierdoor gewoon duurder wordt, zonder meerwaarde op de ongevallenstatistieken", waarschuwt VAB-woordvoerder Maarten Matienko.

De analyse dat jongeren de basistechnieken van het autorijden niet goed meer beheersen, klopt volgens VAB. "De voertuigbeheersing gaat inderdaad achteruit, omdat hierop niet meer geoefend en geëxamineerd wordt. Het is nodig om hieraan iets te doen."

VAB is voorstander van een gecombineerde rijopleiding, waarbij de basistechnieken aangeleerd worden door een professional en de ruimere opleiding aangeleerd wordt door een vrije begeleider. Die laatste zou volgens VAB wel een kleine opleiding moeten volgen: een opfrissing van het verkeersreglement en het aanleren van een pedagogische aanpak.

De rijschoolinstructeur moet ook coach blijven en er zou een terugkeermoment moeten zijn tijdens de vrije opleiding. "Op die manier kunnen fouten en problemen tijdig gedetecteerd en opgelost worden", aldus Matienko. Ook risicoperceptie, het tijdig zien en vermijden van risico's, zou in de opleiding opgenomen moeten worden.

In Oostenrijk heeft zo'n gecombineerde opleiding met terugkeermoment alvast zeer goede resultaten opgeleverd, zegt Matienko. Er werden minder verkeersongevallen en minder verkeersovertredingen vastgesteld.

VAB waarschuwt wel voor het verzwaren van het rijexamen. Dat zou volgens de mobiliteitsorganisatie wellicht geen effect hebben, aangezien de examencentra dan het niveau toch verlagen om aan voldoende geslaagde kandidaat-bestuurders te komen.

BRUSSEL 20/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u