Rijden tijdens een rijverbod

 Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

De wet van 16 maart 1968 met betrekking tot de verkeerspolitie

De wet is op dit punt relatief duidelijk. Wie betrapt wordt op het besturen van een voertuig zonder rijbewijs, wordt gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een boete van 500 euro tot 2.000 euro (vermenigvuldigt met 8). Bovendien wordt een nieuw rijverbod uitgesproken die zal variëren van minimaal 3 maanden tot 5 jaar of zelfs permanent. Dit varieert van minimaal 3 maanden tot maximaal 5 jaar (of permanent).

In geval van herhaling

Er is sprake van herhaling of recidive wanneer binnen drie jaar na een eerdere veroordeling, een nieuw strafbaar feit wordt gepleegd. Als je in een staat van recidive verkeert, zal dit jouw zaak duidelijk verergeren.

De mogelijke sancties zijn zeer duidelijk in geval van recidive. De rechter zal een rijverbod moeten uitspreken van ten minste 3 maanden en ten hoogste 5 jaar. Je kan jouw rijbewijs terugkrijgen op voorwaarde dat je 4 examens opnieuw aflegt. Het gaat dan naast het theoretisch en praktisch examen ook over de psychologische en medische proeven.

Veiligheidsmaatregelen

Naast boetes en gevangenisstraffen kan jouw voertuig worden geïmmobiliseerd. Deze kosten worden gedragen door de overtreder.

Bent u onlangs betrapt op het besturen van een voertuig zonder geldig rijbewijs? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een antwoord op al uw vragen rond deze overtreding.


Neem contact met ons op

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u