Rijden tijdens een rijverbod

 Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

De wet van 16 maart 1968 met betrekking tot de verkeerspolitie

De wet is op dit punt relatief duidelijk. Wie betrapt wordt op het besturen van een voertuig zonder rijbewijs, wordt gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een boete van 500 euro tot 2.000 euro (vermenigvuldigt met 8). Bovendien wordt een nieuw rijverbod uitgesproken die zal variëren van minimaal 3 maanden tot 5 jaar of zelfs permanent. Dit varieert van minimaal 3 maanden tot maximaal 5 jaar (of permanent).

In geval van herhaling

Er is sprake van herhaling of recidive wanneer binnen drie jaar na een eerdere veroordeling, een nieuw strafbaar feit wordt gepleegd. Als je in een staat van recidive verkeert, zal dit jouw zaak duidelijk verergeren.

De mogelijke sancties zijn zeer duidelijk in geval van recidive. De rechter zal een rijverbod moeten uitspreken van ten minste 3 maanden en ten hoogste 5 jaar. Je kan jouw rijbewijs terugkrijgen op voorwaarde dat je 4 examens opnieuw aflegt. Het gaat dan naast het theoretisch en praktisch examen ook over de psychologische en medische proeven.

Veiligheidsmaatregelen

Naast boetes en gevangenisstraffen kan jouw voertuig worden geïmmobiliseerd. Deze kosten worden gedragen door de overtreder.

Bent u onlangs betrapt op het besturen van een voertuig zonder geldig rijbewijs? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een antwoord op al uw vragen rond deze overtreding.


Neem contact met ons op

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u