Rijden tijdens een rijverbod

 Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

De wet van 16 maart 1968 met betrekking tot de verkeerspolitie

De wet is op dit punt relatief duidelijk. Wie betrapt wordt op het besturen van een voertuig zonder rijbewijs, wordt gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een boete van 500 euro tot 2.000 euro (vermenigvuldigt met 8). Bovendien wordt een nieuw rijverbod uitgesproken die zal variëren van minimaal 3 maanden tot 5 jaar of zelfs permanent. Dit varieert van minimaal 3 maanden tot maximaal 5 jaar (of permanent).

In geval van herhaling

Er is sprake van herhaling of recidive wanneer binnen drie jaar na een eerdere veroordeling, een nieuw strafbaar feit wordt gepleegd. Als je in een staat van recidive verkeert, zal dit jouw zaak duidelijk verergeren.

De mogelijke sancties zijn zeer duidelijk in geval van recidive. De rechter zal een rijverbod moeten uitspreken van ten minste 3 maanden en ten hoogste 5 jaar. Je kan jouw rijbewijs terugkrijgen op voorwaarde dat je 4 examens opnieuw aflegt. Het gaat dan naast het theoretisch en praktisch examen ook over de psychologische en medische proeven.

Veiligheidsmaatregelen

Naast boetes en gevangenisstraffen kan jouw voertuig worden geïmmobiliseerd. Deze kosten worden gedragen door de overtreder.

Bent u onlangs betrapt op het besturen van een voertuig zonder geldig rijbewijs? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een antwoord op al uw vragen rond deze overtreding.


Neem contact met ons op

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u