Rijden tijdens een rijverbod

 Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

De wet van 16 maart 1968 met betrekking tot de verkeerspolitie

De wet is op dit punt relatief duidelijk. Wie betrapt wordt op het besturen van een voertuig zonder rijbewijs, wordt gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een boete van 500 euro tot 2.000 euro (vermenigvuldigt met 8). Bovendien wordt een nieuw rijverbod uitgesproken die zal variëren van minimaal 3 maanden tot 5 jaar of zelfs permanent. Dit varieert van minimaal 3 maanden tot maximaal 5 jaar (of permanent).

In geval van herhaling

Er is sprake van herhaling of recidive wanneer binnen drie jaar na een eerdere veroordeling, een nieuw strafbaar feit wordt gepleegd. Als je in een staat van recidive verkeert, zal dit jouw zaak duidelijk verergeren.

De mogelijke sancties zijn zeer duidelijk in geval van recidive. De rechter zal een rijverbod moeten uitspreken van ten minste 3 maanden en ten hoogste 5 jaar. Je kan jouw rijbewijs terugkrijgen op voorwaarde dat je 4 examens opnieuw aflegt. Het gaat dan naast het theoretisch en praktisch examen ook over de psychologische en medische proeven.

Veiligheidsmaatregelen

Naast boetes en gevangenisstraffen kan jouw voertuig worden geïmmobiliseerd. Deze kosten worden gedragen door de overtreder.

Bent u onlangs betrapt op het besturen van een voertuig zonder geldig rijbewijs? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een antwoord op al uw vragen rond deze overtreding.


Neem contact met ons op

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u