Rijden tijdens een rijverbod

 Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

De wet van 16 maart 1968 met betrekking tot de verkeerspolitie

De wet is op dit punt relatief duidelijk. Wie betrapt wordt op het besturen van een voertuig zonder rijbewijs, wordt gestraft met een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een boete van 500 euro tot 2.000 euro (vermenigvuldigt met 8). Bovendien wordt een nieuw rijverbod uitgesproken die zal variëren van minimaal 3 maanden tot 5 jaar of zelfs permanent. Dit varieert van minimaal 3 maanden tot maximaal 5 jaar (of permanent).

In geval van herhaling

Er is sprake van herhaling of recidive wanneer binnen drie jaar na een eerdere veroordeling, een nieuw strafbaar feit wordt gepleegd. Als je in een staat van recidive verkeert, zal dit jouw zaak duidelijk verergeren.

De mogelijke sancties zijn zeer duidelijk in geval van recidive. De rechter zal een rijverbod moeten uitspreken van ten minste 3 maanden en ten hoogste 5 jaar. Je kan jouw rijbewijs terugkrijgen op voorwaarde dat je 4 examens opnieuw aflegt. Het gaat dan naast het theoretisch en praktisch examen ook over de psychologische en medische proeven.

Veiligheidsmaatregelen

Naast boetes en gevangenisstraffen kan jouw voertuig worden geïmmobiliseerd. Deze kosten worden gedragen door de overtreder.

Bent u onlangs betrapt op het besturen van een voertuig zonder geldig rijbewijs? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een antwoord op al uw vragen rond deze overtreding.


Neem contact met ons op

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u