Rijbewijs ingevorderd maar toch de baan op?

 Rijbewijs ingevorderd maar toch de baan op?

Aan een controle onderworpen terwijl uw rijbewijs ingevorderd was? Hoeveel kansen verdient een rcidivist? IntoLaw geeft een concreet voorbeeld.

-       Brugse vrouw beging meerdere verkeersovertredingen.

-       Hoewel haar rijbewijs ingevorderd werd, bestuurde ze een brommer klasse B.

-       Politierechter gaf gehoor aan de vraag om niet naar de cel te moeten.

 

Hoeveel kansen verdient iemand? Vorig jaar in mei werd een 37-jarige vrouw uit Brugge onderworpen aan een alcoholcontrole in Torhout. De dame die met haar bromfiets klasse B op weg was naar huis, bleek 2,44 promille alcohol in haar bloed te hebben. Het resultaat van de alcoholcontrole was echter niet het meest opvallende feit. De dame in kwestie bleek al een indrukwekkend palmares te hebben wat betreft verkeersovertredingen. Zo was op het moment van de feiten haar rijbewijs ingevorderd.

 

Ze had dus nog enkele jaren rijverbod staan aangezien haar rijbewijs ingevorderd was op basis van eerdere veroordelingen. De laatste 5 jaar was ze immers al 5 keer betrapt op rijden zonder rijbewijs en overmatig drankgebruik achter het stuur. Bovendien pleegde ze ook al 2 keer vluchtmisdrijf, een zware overtreding die helaas ook de laatste weken weer erg actueel is, en was haar verzekering meermaals niet in orde. Duidelijk een hardleerse dame die het niet hoog opheeft met het respecteren van een alcohollimiet of rijverbod.

 

De advocaat die deze moeder van 3 kinderen vertegenwoordigde, vroeg aan de politierechter om haar niet naar de gevangenis te sturen. “Dat zou catastrofale gevolgen hebben voor haar gezin”, klonk het vorige maand in de politierechtbank. De Brugse politierechter ging in op die vraag. Haar rijbewijs werd ingevorderd voor 5 jaar en hij veroordeelde haar tevens tot een werkstraf van 300 uur.

 

“Nu is het aan u” voegde de politierechter nog toe. “De volgende keer is het aangeraden om uw valies mee te brengen” besloot hij streng. Als ze na haar rijverbod terug achter het stuur wilt kruipen, zal de vrouw opnieuw moeten slagen voor haar theoretisch en praktisch examen. Rijst de vraag natuurlijk hoeveel kansen een overtreder verdient. Werd uw rijbewijs ingevorderd en wordt u betrapt achter het stuur dan is er immers sprake van herhaling of recidive en riskeert u zwaardere straffen.

 

Werd uw rijbewijs ingevorderd en heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u