Rijbewijs ingevorderd maar toch de baan op?

 Rijbewijs ingevorderd maar toch de baan op?

Aan een controle onderworpen terwijl uw rijbewijs ingevorderd was? Hoeveel kansen verdient een rcidivist? IntoLaw geeft een concreet voorbeeld.

-       Brugse vrouw beging meerdere verkeersovertredingen.

-       Hoewel haar rijbewijs ingevorderd werd, bestuurde ze een brommer klasse B.

-       Politierechter gaf gehoor aan de vraag om niet naar de cel te moeten.

 

Hoeveel kansen verdient iemand? Vorig jaar in mei werd een 37-jarige vrouw uit Brugge onderworpen aan een alcoholcontrole in Torhout. De dame die met haar bromfiets klasse B op weg was naar huis, bleek 2,44 promille alcohol in haar bloed te hebben. Het resultaat van de alcoholcontrole was echter niet het meest opvallende feit. De dame in kwestie bleek al een indrukwekkend palmares te hebben wat betreft verkeersovertredingen. Zo was op het moment van de feiten haar rijbewijs ingevorderd.

 

Ze had dus nog enkele jaren rijverbod staan aangezien haar rijbewijs ingevorderd was op basis van eerdere veroordelingen. De laatste 5 jaar was ze immers al 5 keer betrapt op rijden zonder rijbewijs en overmatig drankgebruik achter het stuur. Bovendien pleegde ze ook al 2 keer vluchtmisdrijf, een zware overtreding die helaas ook de laatste weken weer erg actueel is, en was haar verzekering meermaals niet in orde. Duidelijk een hardleerse dame die het niet hoog opheeft met het respecteren van een alcohollimiet of rijverbod.

 

De advocaat die deze moeder van 3 kinderen vertegenwoordigde, vroeg aan de politierechter om haar niet naar de gevangenis te sturen. “Dat zou catastrofale gevolgen hebben voor haar gezin”, klonk het vorige maand in de politierechtbank. De Brugse politierechter ging in op die vraag. Haar rijbewijs werd ingevorderd voor 5 jaar en hij veroordeelde haar tevens tot een werkstraf van 300 uur.

 

“Nu is het aan u” voegde de politierechter nog toe. “De volgende keer is het aangeraden om uw valies mee te brengen” besloot hij streng. Als ze na haar rijverbod terug achter het stuur wilt kruipen, zal de vrouw opnieuw moeten slagen voor haar theoretisch en praktisch examen. Rijst de vraag natuurlijk hoeveel kansen een overtreder verdient. Werd uw rijbewijs ingevorderd en wordt u betrapt achter het stuur dan is er immers sprake van herhaling of recidive en riskeert u zwaardere straffen.

 

Werd uw rijbewijs ingevorderd en heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u