Rechtbank Leuven - Rechter moet oordelen of de stad borden met parkeerverbod voor rijwielen mag plaatsen

 Rechtbank Leuven - Rechter moet oordelen of de stad borden met parkeerverbod voor rijwielen mag plaatsen

Voor de burgerlijke rechtbank in Leuven startte vrijdag het proces dat Erik Daems namens de Fietsersbond aanspande tegen de stad Leuven. Volgens de Fietsersbond zijn gemeentelijke borden met een parkeerverbod voor rijwielen illegaal. Het stadsbestuur zegt, dat er een verschil is tussen een politiereglement en een aanvullend verkeersreglement. De rechter zal moeten oordelen en doet dat op 16 oktober.

Het stadsbestuur van Leuven keurde op 24 juni 2013 een aanpassing van het politiereglement over het plaatsen en verwijderen van rijwielen goed. Daartoe behoort een parkeerverbod voor fietsen op enkele drukke locaties in de binnenstad, aangegeven met speciale verkeersborden.

Volgens Erik Daems, secretaris van de Fietsersbond in Leuven, heeft een gemeentebestuur niet de bevoegdheid om eigen verkeersborden te maken. Zijn raadsman Philippe Declercq stelde dat het reglement onwettig is. "Leuven wil de overlast in het centrum regelen. De borden zijn echter niet informatief, maar drukken een verbod uit. Een wegcode dient om verwarring te vermijden. Die bepaalt dat fietsen buiten de rijbaan moeten worden opgesteld zonder ander verkeer te hinderen. De stad mag niet naar eigen goeddunken verkeersborden maken. De schade voor mijn cliënt is de beperking die hij moet ondergaan door de illegaliteit van de borden. Wij vragen dan ook om de borden weg te halen."

Volgens Thomas Beelen, de advocaat van de stad, is de dagvaarding onontvankelijk. "Er is geen enkel bewijs van hinder", zegt hij. "De fietser moet enkele meters verder stappen, maar dat kan je bezwaarlijk schade noemen."

LEUVEN 18/09 BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u