Rechtbank Leuven - Rechter moet oordelen of de stad borden met parkeerverbod voor rijwielen mag plaatsen

 Rechtbank Leuven - Rechter moet oordelen of de stad borden met parkeerverbod voor rijwielen mag plaatsen

Voor de burgerlijke rechtbank in Leuven startte vrijdag het proces dat Erik Daems namens de Fietsersbond aanspande tegen de stad Leuven. Volgens de Fietsersbond zijn gemeentelijke borden met een parkeerverbod voor rijwielen illegaal. Het stadsbestuur zegt, dat er een verschil is tussen een politiereglement en een aanvullend verkeersreglement. De rechter zal moeten oordelen en doet dat op 16 oktober.

Het stadsbestuur van Leuven keurde op 24 juni 2013 een aanpassing van het politiereglement over het plaatsen en verwijderen van rijwielen goed. Daartoe behoort een parkeerverbod voor fietsen op enkele drukke locaties in de binnenstad, aangegeven met speciale verkeersborden.

Volgens Erik Daems, secretaris van de Fietsersbond in Leuven, heeft een gemeentebestuur niet de bevoegdheid om eigen verkeersborden te maken. Zijn raadsman Philippe Declercq stelde dat het reglement onwettig is. "Leuven wil de overlast in het centrum regelen. De borden zijn echter niet informatief, maar drukken een verbod uit. Een wegcode dient om verwarring te vermijden. Die bepaalt dat fietsen buiten de rijbaan moeten worden opgesteld zonder ander verkeer te hinderen. De stad mag niet naar eigen goeddunken verkeersborden maken. De schade voor mijn cliënt is de beperking die hij moet ondergaan door de illegaliteit van de borden. Wij vragen dan ook om de borden weg te halen."

Volgens Thomas Beelen, de advocaat van de stad, is de dagvaarding onontvankelijk. "Er is geen enkel bewijs van hinder", zegt hij. "De fietser moet enkele meters verder stappen, maar dat kan je bezwaarlijk schade noemen."

LEUVEN 18/09 BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u