Rechtbank Leuven - Rechter moet oordelen of de stad borden met parkeerverbod voor rijwielen mag plaatsen

 Rechtbank Leuven - Rechter moet oordelen of de stad borden met parkeerverbod voor rijwielen mag plaatsen

Voor de burgerlijke rechtbank in Leuven startte vrijdag het proces dat Erik Daems namens de Fietsersbond aanspande tegen de stad Leuven. Volgens de Fietsersbond zijn gemeentelijke borden met een parkeerverbod voor rijwielen illegaal. Het stadsbestuur zegt, dat er een verschil is tussen een politiereglement en een aanvullend verkeersreglement. De rechter zal moeten oordelen en doet dat op 16 oktober.

Het stadsbestuur van Leuven keurde op 24 juni 2013 een aanpassing van het politiereglement over het plaatsen en verwijderen van rijwielen goed. Daartoe behoort een parkeerverbod voor fietsen op enkele drukke locaties in de binnenstad, aangegeven met speciale verkeersborden.

Volgens Erik Daems, secretaris van de Fietsersbond in Leuven, heeft een gemeentebestuur niet de bevoegdheid om eigen verkeersborden te maken. Zijn raadsman Philippe Declercq stelde dat het reglement onwettig is. "Leuven wil de overlast in het centrum regelen. De borden zijn echter niet informatief, maar drukken een verbod uit. Een wegcode dient om verwarring te vermijden. Die bepaalt dat fietsen buiten de rijbaan moeten worden opgesteld zonder ander verkeer te hinderen. De stad mag niet naar eigen goeddunken verkeersborden maken. De schade voor mijn cliënt is de beperking die hij moet ondergaan door de illegaliteit van de borden. Wij vragen dan ook om de borden weg te halen."

Volgens Thomas Beelen, de advocaat van de stad, is de dagvaarding onontvankelijk. "Er is geen enkel bewijs van hinder", zegt hij. "De fietser moet enkele meters verder stappen, maar dat kan je bezwaarlijk schade noemen."

LEUVEN 18/09 BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u