Rechtbank Leuven - Politieagent krijgt opschorting voor dodelijke aanrijding

 Rechtbank Leuven - Politieagent krijgt opschorting voor dodelijke aanrijding

Een agent die met een anonieme wagen van de federale politie een 86-jarige vrouw doodreed op een zebrapad kreeg donderdag voor de correctionele rechtbank van Leuven opschorting van straf. Hij was in beroep gegaan tegen een veroordeling door de politierechtbank.

Het ongeval gebeurde op 14 november 2012 in Diest. De 86-jarige José Bergans uit Diest werd op een zebrapad gegrepen door de anonieme wagen van federaal agent Dirk C. (52) uit Averbode. De vrouw werd vijf meter weggeslingerd en stierf zes uur later in het ziekenhuis.

De politierechtbank van Leuven veroordeelde de agent, als bestuurder lid van een speciale eenheid, op 19 juni van dit jaar tot twee maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod. Zelfs met een (bots)snelheid van amper 25 kilometer per uur en verblind door een lage zon moet een bestuurder de snelheid kunnen verminderen tot stapvoets rijden, oordeelde de politierechter.

In beroep vroeg het openbaar ministerie een bevestiging van de straf. De beklaagde vroeg het voordeel van de opschorting. Hij voldoet aan de voorwaarden en kreeg die opschorting voor een termijn van drie jaar. De fout blijft wel gehandhaafd. Dirk C., die nog altijd in dienst is als politieagent, gaf de onopzettelijke doding toe maar stelde dat hij niet handelde vanuit een gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg.

De enige getuige van het ongeval werd nooit teruggevonden.

LEUVEN 10/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Woensdag 08 December 2021

Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Als onderneming kan je terugvallen op heel wat rechten, maar wat is dit ondernemingsrecht nu precies? Een brede waaier aan begrippen dekken het woord ondernemingsrecht. Ondernemingsrecht is dus het geheel van regels die met elkaar gemeen hebben dat zij betrekking hebben op het ondernemingsleven. Ondernemingsrecht is nog volop in beweging. Zo zijn er nog heel wat rechtsregels die binnenkort in werking zullen treden om (kleine) ondernemingen beter te beschermen. Net zoals er een zwakkere contractspartij is in de relatie verhuurder-huurder, of in de relatie tussen een onderneming en een consument, zijn er steeds meer regels om kleinere ondernemingen te ‘beschermen’ tegen de machtspositie van grotere ondernemingen.

Lees meer
 Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Dinsdag 07 December 2021

Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Vanaf November 2021 gelden uniforme regels voor crowdfundingsdiensten aan bedrijven. Deze nieuwe afspraken, bepaald door de Europese Commissie, gelden voor biedingen tot 5 miljoen euro.

Lees meer
 Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Vrijdag 01 Oktober 2021

Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden

Lees meer
close menu 1u