Rechtbank Leuven - Politieagent krijgt opschorting voor dodelijke aanrijding

 Rechtbank Leuven - Politieagent krijgt opschorting voor dodelijke aanrijding

Een agent die met een anonieme wagen van de federale politie een 86-jarige vrouw doodreed op een zebrapad kreeg donderdag voor de correctionele rechtbank van Leuven opschorting van straf. Hij was in beroep gegaan tegen een veroordeling door de politierechtbank.

Het ongeval gebeurde op 14 november 2012 in Diest. De 86-jarige José Bergans uit Diest werd op een zebrapad gegrepen door de anonieme wagen van federaal agent Dirk C. (52) uit Averbode. De vrouw werd vijf meter weggeslingerd en stierf zes uur later in het ziekenhuis.

De politierechtbank van Leuven veroordeelde de agent, als bestuurder lid van een speciale eenheid, op 19 juni van dit jaar tot twee maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod. Zelfs met een (bots)snelheid van amper 25 kilometer per uur en verblind door een lage zon moet een bestuurder de snelheid kunnen verminderen tot stapvoets rijden, oordeelde de politierechter.

In beroep vroeg het openbaar ministerie een bevestiging van de straf. De beklaagde vroeg het voordeel van de opschorting. Hij voldoet aan de voorwaarden en kreeg die opschorting voor een termijn van drie jaar. De fout blijft wel gehandhaafd. Dirk C., die nog altijd in dienst is als politieagent, gaf de onopzettelijke doding toe maar stelde dat hij niet handelde vanuit een gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg.

De enige getuige van het ongeval werd nooit teruggevonden.

LEUVEN 10/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u