Rechtbank Leuven - Politieagent krijgt opschorting voor dodelijke aanrijding

 Rechtbank Leuven - Politieagent krijgt opschorting voor dodelijke aanrijding

Een agent die met een anonieme wagen van de federale politie een 86-jarige vrouw doodreed op een zebrapad kreeg donderdag voor de correctionele rechtbank van Leuven opschorting van straf. Hij was in beroep gegaan tegen een veroordeling door de politierechtbank.

Het ongeval gebeurde op 14 november 2012 in Diest. De 86-jarige José Bergans uit Diest werd op een zebrapad gegrepen door de anonieme wagen van federaal agent Dirk C. (52) uit Averbode. De vrouw werd vijf meter weggeslingerd en stierf zes uur later in het ziekenhuis.

De politierechtbank van Leuven veroordeelde de agent, als bestuurder lid van een speciale eenheid, op 19 juni van dit jaar tot twee maanden cel met uitstel en drie maanden rijverbod. Zelfs met een (bots)snelheid van amper 25 kilometer per uur en verblind door een lage zon moet een bestuurder de snelheid kunnen verminderen tot stapvoets rijden, oordeelde de politierechter.

In beroep vroeg het openbaar ministerie een bevestiging van de straf. De beklaagde vroeg het voordeel van de opschorting. Hij voldoet aan de voorwaarden en kreeg die opschorting voor een termijn van drie jaar. De fout blijft wel gehandhaafd. Dirk C., die nog altijd in dienst is als politieagent, gaf de onopzettelijke doding toe maar stelde dat hij niet handelde vanuit een gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg.

De enige getuige van het ongeval werd nooit teruggevonden.

LEUVEN 10/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u