Rechtbank Leuven - Doodrijder ontsnapt in beroep niet aan zware straf

 Rechtbank Leuven - Doodrijder ontsnapt in beroep niet aan zware straf

Een man die in de zomer van 2013 in Langdorp een 21-jarige motorrijder doodreed, ontsnapte donderdag in beroep voor de correctionele rechtbank van Leuven niet aan zijn zware straf. De rechter bevestigde het bestreden vonnis: twaalf maanden cel waarvan de helft met uitstel en dertig maanden rijverbod.

Het dodelijke verkeersongeval vond plaats op 24 juni 2013 in Langdorp, deelgemeente van Aarschot in Vlaams-Brabant. Gerrit J. (33) uit Westerlo dommelde die fatale dag in achter het stuur van zijn Volkswagen cabrio en reed op het tegenovergestelde rijvak frontaal in op de jonge motard uit Herselt. Beide voertuigen vlogen in brand. De motorrijder stierf ter plaatse.

De Leuvense politierechtbank veroordeelde J. op 19 januari 2015 wegens onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzichtigheid. De zware straf was onder meer het gevolg van een alcoholintoxicatie van 0,78 promille.

Negen dagen na het vonnis tekende J. beroep aan. Tijdens de behandeling op 17 september zei hij dat het ongeval te wijten was aan een ingegroeide tandwortel. Dat maakte hem versuft, veel meer dan de Duvel die hij gedronken had. "Zijn hoofd zat vol etter", stelde zijn advocaat. "Hij had ook twee dagen niets gegeten door relationele problemen."

De rechtbank achtte het beroep ongegrond en bevestigde het vonnis.

LEUVEN 15/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu