Rechtbank Leuven - Doodrijder ontsnapt in beroep niet aan zware straf

 Rechtbank Leuven - Doodrijder ontsnapt in beroep niet aan zware straf

Een man die in de zomer van 2013 in Langdorp een 21-jarige motorrijder doodreed, ontsnapte donderdag in beroep voor de correctionele rechtbank van Leuven niet aan zijn zware straf. De rechter bevestigde het bestreden vonnis: twaalf maanden cel waarvan de helft met uitstel en dertig maanden rijverbod.

Het dodelijke verkeersongeval vond plaats op 24 juni 2013 in Langdorp, deelgemeente van Aarschot in Vlaams-Brabant. Gerrit J. (33) uit Westerlo dommelde die fatale dag in achter het stuur van zijn Volkswagen cabrio en reed op het tegenovergestelde rijvak frontaal in op de jonge motard uit Herselt. Beide voertuigen vlogen in brand. De motorrijder stierf ter plaatse.

De Leuvense politierechtbank veroordeelde J. op 19 januari 2015 wegens onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzichtigheid. De zware straf was onder meer het gevolg van een alcoholintoxicatie van 0,78 promille.

Negen dagen na het vonnis tekende J. beroep aan. Tijdens de behandeling op 17 september zei hij dat het ongeval te wijten was aan een ingegroeide tandwortel. Dat maakte hem versuft, veel meer dan de Duvel die hij gedronken had. "Zijn hoofd zat vol etter", stelde zijn advocaat. "Hij had ook twee dagen niets gegeten door relationele problemen."

De rechtbank achtte het beroep ongegrond en bevestigde het vonnis.

LEUVEN 15/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u