Rechtbank Leuven - Doodrijder ontsnapt in beroep niet aan zware straf

 Rechtbank Leuven - Doodrijder ontsnapt in beroep niet aan zware straf

Een man die in de zomer van 2013 in Langdorp een 21-jarige motorrijder doodreed, ontsnapte donderdag in beroep voor de correctionele rechtbank van Leuven niet aan zijn zware straf. De rechter bevestigde het bestreden vonnis: twaalf maanden cel waarvan de helft met uitstel en dertig maanden rijverbod.

Het dodelijke verkeersongeval vond plaats op 24 juni 2013 in Langdorp, deelgemeente van Aarschot in Vlaams-Brabant. Gerrit J. (33) uit Westerlo dommelde die fatale dag in achter het stuur van zijn Volkswagen cabrio en reed op het tegenovergestelde rijvak frontaal in op de jonge motard uit Herselt. Beide voertuigen vlogen in brand. De motorrijder stierf ter plaatse.

De Leuvense politierechtbank veroordeelde J. op 19 januari 2015 wegens onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzichtigheid. De zware straf was onder meer het gevolg van een alcoholintoxicatie van 0,78 promille.

Negen dagen na het vonnis tekende J. beroep aan. Tijdens de behandeling op 17 september zei hij dat het ongeval te wijten was aan een ingegroeide tandwortel. Dat maakte hem versuft, veel meer dan de Duvel die hij gedronken had. "Zijn hoofd zat vol etter", stelde zijn advocaat. "Hij had ook twee dagen niets gegeten door relationele problemen."

De rechtbank achtte het beroep ongegrond en bevestigde het vonnis.

LEUVEN 15/10 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u