Rechtbank Ieper - Tien bestuurders vrijgesproken in beroep voor kettingbotsing

 Rechtbank Ieper - Tien bestuurders vrijgesproken in beroep voor kettingbotsing

De correctionele rechtbank van Ieper heeft zich woensdag in beroep uitgesproken voor de kettingbotsing eind 2013 in Beselare. In totaal werden 59 processen overgedaan. Er zijn tien volledige vrijspraken verleend. In 22 gevallen werd het oordeel van de politierechter volledig gevolgd. Voor de overige bestuurders was er strafvermindering.

De kettingbotsing gebeurde op 3 december 2013 op de A19 in Zonnebeke. In de dichte mist botsten toen bij verschillende ongevallen in totaal 131 voertuigen. Daarbij vielen twee doden en tientallen gewonden. Er werden 74 bestuurders gedagvaard door de rechtbank. Twee van hen werden vrijgesproken. Van de 72 veroordeelde bestuurders tekenden er 52 beroep aan. Het parket ging ook nog in beroep tegen 7 uitspraken.

Ook in beroep werd algemeen genomen de 'overmacht' ingeroepen als schulduitsluitingsgrond. "Overmacht is onverenigbaar met een nalatigheid, of een gebrek aan voorzichtigheid in hoofde van de dader", motiveert de strafrechter in zijn vonnis het verwerpen van dat argument. De overdreven snelheid werd dan ook in de meeste gevallen voldoende geacht om de bestuurder alsnog te veroordelen. In vele gevallen werd een deel van de eerder opgelegde geldboete wel met uitstel verleend.

In tien gevallen werden de bestuurders volledig vrijgesproken. De strafrechter sprak ook enkele van hen gedeeltelijk vrij. Daarbij werd bijvoorbeeld geoordeeld dat een bestuurder niet verantwoordelijk was voor onopzettelijke slagen en verwondingen aan een andere bestuurder, maar wel te snel reed.

De bestuurder van een betonmixer, die een van de botsingen veroorzaakte met het voertuig van dodelijk slachtoffer Georges V., werd vrijgesproken voor onopzettelijke doding. Omdat hij in de mist reed aan een snelheid van 90 km/uur, werd hij toch nog veroordeeld, onder meer ook voor onopzettelijke slagen en verwondingen. Hij krijgt een gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 1.200 euro. De vrachtwagenchauffeur krijgt ook een rijverbod van twee maanden.

Ook in het tweede dodelijk ongeval werd beroep aangetekend. Vrachtwagenbestuurder Rifat P. bekwam de vrijspraak voor onopzettelijke doding. "De rechtbank is van mening dat er in hoofde van appellant niet met zekerheid een fout in oorzakelijk verband met de dood van Georges C. kan worden weerhouden", oordeelde de strafrechter.

IEPER 25/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u