Rechtbank Ieper - Laatste processen kettingbotsing Zonnebeke in beroep overgedaan

  Rechtbank Ieper - Laatste processen kettingbotsing Zonnebeke in beroep overgedaan

Voor de correctionele rechtbank van Ieper zijn woensdag de laatste vijftien politieberoepen van de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke van 3 december 2013 behandeld. Ook in deze reeks aanrijdingen viel een dodelijk slachtoffer.

Enkel de aanrijdingen in het derde blok van de kettingbotsing moesten nog behandeld worden. Het betreft de eerste aanrijdingen op de A19 in de richting van Kortrijk ter hoogte van kilometerpaal 31.1 in Geluwe. Vooraan in deze reeks ongevallen viel een dodelijk slachtoffer. De 83-jarige Georges V. overleed ter plaatse. Zijn nicht, die als passagier in de wagen zat, raakte zwaargewond en lag een tijdlang in coma.

"Er was al filevorming voor de eerste aanrijding gebeurde", stelde de openbare aanklager. "Dat blijkt uit de verklaringen van diverse getuigen. Een van hen, die met aangepaste snelheid reed, kon remmen voor de filevorming. Hij moest geen noodstop maken, maar werd vijf seconden later toch aangereden." Omdat heel wat voertuigen wel tot stilstand konden komen, meent het openbaar ministerie dat het vonnis van de politierechter moet bevestigd worden in beroep.

Vijftien bestuurders uit dit blok ongevallen gingen in beroep. Onder hen Jan D., de bestuurder van een betonmixer, die verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van de tachtiger. "Hij reed met zijn zwaar voertuig aan 90 kilometer per uur. Hij remde nog wat af, maar botste uiteindelijk nog aan 75 per uur tegen de Peugeot van Georges V.", aldus de openbare aanklager. De verdediging vindt de aansprakelijkheid onvoldoende bewezen. "Volgens de deskundige is het de meest waarschijnlijke hypothese dat de aanrijding door mijn cliënt de dodelijke verwondingen veroorzaakt heeft. Maar in strafrecht kunnen we toch niet uitgaan van hypotheses? Er is geen sluitend bewijs dat het niet de eerste aanrijding is, die het slachtoffer zelf heeft veroorzaakt, die fataal was", zei de raadsman van Jan D. Hij vraagt de vrijspraak. De bestuurder van de betonmixer kreeg in eerste aanleg zes maanden met uitstel, 1.200 euro boete en 3 maanden rijverbod, waarvan 45 dagen effectief.

Ook de overige bestuurders die in beroep gingen vragen de vrijspraak. Zij menen dat de politierechter ten onrechte de overmacht verwierp. De muur van mist was volgens hen een onvoorziene omstandigheid. Het vonnis in alle 59 politieberoepen wordt geveld op 25 november.

IEPER 23/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u