Rechtbank Ieper - Laatste processen kettingbotsing Zonnebeke in beroep overgedaan

  Rechtbank Ieper - Laatste processen kettingbotsing Zonnebeke in beroep overgedaan

Voor de correctionele rechtbank van Ieper zijn woensdag de laatste vijftien politieberoepen van de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke van 3 december 2013 behandeld. Ook in deze reeks aanrijdingen viel een dodelijk slachtoffer.

Enkel de aanrijdingen in het derde blok van de kettingbotsing moesten nog behandeld worden. Het betreft de eerste aanrijdingen op de A19 in de richting van Kortrijk ter hoogte van kilometerpaal 31.1 in Geluwe. Vooraan in deze reeks ongevallen viel een dodelijk slachtoffer. De 83-jarige Georges V. overleed ter plaatse. Zijn nicht, die als passagier in de wagen zat, raakte zwaargewond en lag een tijdlang in coma.

"Er was al filevorming voor de eerste aanrijding gebeurde", stelde de openbare aanklager. "Dat blijkt uit de verklaringen van diverse getuigen. Een van hen, die met aangepaste snelheid reed, kon remmen voor de filevorming. Hij moest geen noodstop maken, maar werd vijf seconden later toch aangereden." Omdat heel wat voertuigen wel tot stilstand konden komen, meent het openbaar ministerie dat het vonnis van de politierechter moet bevestigd worden in beroep.

Vijftien bestuurders uit dit blok ongevallen gingen in beroep. Onder hen Jan D., de bestuurder van een betonmixer, die verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van de tachtiger. "Hij reed met zijn zwaar voertuig aan 90 kilometer per uur. Hij remde nog wat af, maar botste uiteindelijk nog aan 75 per uur tegen de Peugeot van Georges V.", aldus de openbare aanklager. De verdediging vindt de aansprakelijkheid onvoldoende bewezen. "Volgens de deskundige is het de meest waarschijnlijke hypothese dat de aanrijding door mijn cliënt de dodelijke verwondingen veroorzaakt heeft. Maar in strafrecht kunnen we toch niet uitgaan van hypotheses? Er is geen sluitend bewijs dat het niet de eerste aanrijding is, die het slachtoffer zelf heeft veroorzaakt, die fataal was", zei de raadsman van Jan D. Hij vraagt de vrijspraak. De bestuurder van de betonmixer kreeg in eerste aanleg zes maanden met uitstel, 1.200 euro boete en 3 maanden rijverbod, waarvan 45 dagen effectief.

Ook de overige bestuurders die in beroep gingen vragen de vrijspraak. Zij menen dat de politierechter ten onrechte de overmacht verwierp. De muur van mist was volgens hen een onvoorziene omstandigheid. Het vonnis in alle 59 politieberoepen wordt geveld op 25 november.

IEPER 23/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u