Rechtbank Ieper - Extra beveiliging bij uitspraak rond dodelijk ongeval

 Rechtbank Ieper - Extra beveiliging bij uitspraak rond dodelijk ongeval

Donderdagochtend waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen bij de correctionele rechtbank van Ieper. Er werd uitspraak gedaan in beroep in de zaak van een dodelijk ongeval. Tijdens de eerdere behandeling op de politierechtbank, werd de beklaagde fysiek aangevallen door de achterban van het slachtoffer. Dit keer bleef het bij woorden.

Een beroepsmilitair die een dodelijk ongeval veroorzaakte werd door de politierechtbank veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan de helft effectief. De man had gedronken en nam de afrit aan relatief hoge snelheid. Hij kwam met zijn voertuig over de middenlijn. Hij raakte een wagen uit de tegengestelde richting licht, waardoor hij de controle over het stuur verloor en frontaal botste met een Peugeot, waarin het dodelijk slachtoffer viel.

De verdediging vond de uitgesproken straf te zwaar. "Het gaat nog steeds om een ongeval", meende raadsman Marc Snick in beroep. "De gebeurtenissen waren noch gewild, noch opzettelijk." Een verkeersdeskundige verklaarde dat het om een beperkte snelheidsovertreding ging in een relatief gevaarlijke bocht, onder welke omstandigheden dan ook. Toch vroeg de procureur een bevestiging van het vonnis.

De ouders van het slachtoffer stelden zich tijdens het pleidooi erg emotioneel op. "Het zware alcoholgebruik van beklaagde wordt gewijt aan privézorgen, zoals zijn echtscheiding. Dat is onbegrijpelijk", aldus de burgerlijke partij.

De correctionele rechtbank sprak zich in beroep uit over de zaak. De militair krijgt nog steeds twee jaar cel, maar beide jaren worden met uitstel verleend. De achterban van het slachtoffer liet buiten, voor de rechtbank, duidelijk verstaan dat ze het niet eens zijn met die beslissing.

IEPER 07/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u