Rechtbank Ieper - Extra beveiliging bij uitspraak rond dodelijk ongeval

 Rechtbank Ieper - Extra beveiliging bij uitspraak rond dodelijk ongeval

Donderdagochtend waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen bij de correctionele rechtbank van Ieper. Er werd uitspraak gedaan in beroep in de zaak van een dodelijk ongeval. Tijdens de eerdere behandeling op de politierechtbank, werd de beklaagde fysiek aangevallen door de achterban van het slachtoffer. Dit keer bleef het bij woorden.

Een beroepsmilitair die een dodelijk ongeval veroorzaakte werd door de politierechtbank veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan de helft effectief. De man had gedronken en nam de afrit aan relatief hoge snelheid. Hij kwam met zijn voertuig over de middenlijn. Hij raakte een wagen uit de tegengestelde richting licht, waardoor hij de controle over het stuur verloor en frontaal botste met een Peugeot, waarin het dodelijk slachtoffer viel.

De verdediging vond de uitgesproken straf te zwaar. "Het gaat nog steeds om een ongeval", meende raadsman Marc Snick in beroep. "De gebeurtenissen waren noch gewild, noch opzettelijk." Een verkeersdeskundige verklaarde dat het om een beperkte snelheidsovertreding ging in een relatief gevaarlijke bocht, onder welke omstandigheden dan ook. Toch vroeg de procureur een bevestiging van het vonnis.

De ouders van het slachtoffer stelden zich tijdens het pleidooi erg emotioneel op. "Het zware alcoholgebruik van beklaagde wordt gewijt aan privézorgen, zoals zijn echtscheiding. Dat is onbegrijpelijk", aldus de burgerlijke partij.

De correctionele rechtbank sprak zich in beroep uit over de zaak. De militair krijgt nog steeds twee jaar cel, maar beide jaren worden met uitstel verleend. De achterban van het slachtoffer liet buiten, voor de rechtbank, duidelijk verstaan dat ze het niet eens zijn met die beslissing.

IEPER 07/05 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u