Rechtbank Gent - Strafzaak rond foute bestralingstherapie in UZ Gent start met pleitdiscussie

 Rechtbank Gent - Strafzaak rond foute bestralingstherapie in UZ Gent start met pleitdiscussie

De zaak rond een fout gelopen bestralingstherapie in 2005 en 2006, waarbij het UZ Gent en het radiotherapiebedrijf Brainlab na een lange procedureslag verwezen werden naar de strafrechter, is gestart met een discussie tussen de advocaten over het aantal minuten dat ze mogen pleiten. Dat bleek maandagvoormiddag voor de Gentse correctionele rechtbank.

Tussen december 2005 en september 2006 werden in het UZ Gent zeventien patiënten behandeld met een stereotactisch kader, een soort helm die op het hoofd wordt gezet en toelaat driedimensionaal de stralingsbundel te richten op de tumor of de uitzaaiingen. Om de exacte locatie te bepalen, wordt gewerkt met radiologiebeelden van de hersenen en met een computerprogramma dat bij de helm hoort.

In september 2006 werd in het UZ ontdekt dat de software die wordt gebruikt voor het bestrijden van hersentumoren, niet goed zou gewerkt hebben. Er werd een afwijking van meer dan een centimeter met de plaats van de tumor vastgesteld. De patiënten die overleden zijn aan een hersentumor, nadat ze verkeerd bestraald werden, zouden dus door een progressie van hun ziekte overleden zijn.

In totaal tien verdachten, waaronder het UZ, de Belgische NV Elekta, het Duitse Brainlab en het Canadese Sandström Trade and Technology, staan samen met zes natuurlijke personen terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen voor. De advocaten van de betrokkenen discussieerden maandagvoormiddag over het aantal minuten dat ze elk kunnen pleiten. De rechtbank vroeg alle advocaten om hun pleidooi in de publieke zitting te beperken tot 15 minuten elk, omdat het om een strafzaak met een bijzondere technische complexiteit gaat.

De eerste burgerlijke partij is momenteel aan het woord.

GENT 15/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u