Rechtbank Gent - Strafzaak rond foute bestralingstherapie in UZ Gent start met pleitdiscussie

 Rechtbank Gent - Strafzaak rond foute bestralingstherapie in UZ Gent start met pleitdiscussie

De zaak rond een fout gelopen bestralingstherapie in 2005 en 2006, waarbij het UZ Gent en het radiotherapiebedrijf Brainlab na een lange procedureslag verwezen werden naar de strafrechter, is gestart met een discussie tussen de advocaten over het aantal minuten dat ze mogen pleiten. Dat bleek maandagvoormiddag voor de Gentse correctionele rechtbank.

Tussen december 2005 en september 2006 werden in het UZ Gent zeventien patiënten behandeld met een stereotactisch kader, een soort helm die op het hoofd wordt gezet en toelaat driedimensionaal de stralingsbundel te richten op de tumor of de uitzaaiingen. Om de exacte locatie te bepalen, wordt gewerkt met radiologiebeelden van de hersenen en met een computerprogramma dat bij de helm hoort.

In september 2006 werd in het UZ ontdekt dat de software die wordt gebruikt voor het bestrijden van hersentumoren, niet goed zou gewerkt hebben. Er werd een afwijking van meer dan een centimeter met de plaats van de tumor vastgesteld. De patiënten die overleden zijn aan een hersentumor, nadat ze verkeerd bestraald werden, zouden dus door een progressie van hun ziekte overleden zijn.

In totaal tien verdachten, waaronder het UZ, de Belgische NV Elekta, het Duitse Brainlab en het Canadese Sandström Trade and Technology, staan samen met zes natuurlijke personen terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen voor. De advocaten van de betrokkenen discussieerden maandagvoormiddag over het aantal minuten dat ze elk kunnen pleiten. De rechtbank vroeg alle advocaten om hun pleidooi in de publieke zitting te beperken tot 15 minuten elk, omdat het om een strafzaak met een bijzondere technische complexiteit gaat.

De eerste burgerlijke partij is momenteel aan het woord.

GENT 15/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u