Rechtbank Gent - Strafzaak rond foute bestralingstherapie in UZ Gent start met pleitdiscussie

 Rechtbank Gent - Strafzaak rond foute bestralingstherapie in UZ Gent start met pleitdiscussie

De zaak rond een fout gelopen bestralingstherapie in 2005 en 2006, waarbij het UZ Gent en het radiotherapiebedrijf Brainlab na een lange procedureslag verwezen werden naar de strafrechter, is gestart met een discussie tussen de advocaten over het aantal minuten dat ze mogen pleiten. Dat bleek maandagvoormiddag voor de Gentse correctionele rechtbank.

Tussen december 2005 en september 2006 werden in het UZ Gent zeventien patiënten behandeld met een stereotactisch kader, een soort helm die op het hoofd wordt gezet en toelaat driedimensionaal de stralingsbundel te richten op de tumor of de uitzaaiingen. Om de exacte locatie te bepalen, wordt gewerkt met radiologiebeelden van de hersenen en met een computerprogramma dat bij de helm hoort.

In september 2006 werd in het UZ ontdekt dat de software die wordt gebruikt voor het bestrijden van hersentumoren, niet goed zou gewerkt hebben. Er werd een afwijking van meer dan een centimeter met de plaats van de tumor vastgesteld. De patiënten die overleden zijn aan een hersentumor, nadat ze verkeerd bestraald werden, zouden dus door een progressie van hun ziekte overleden zijn.

In totaal tien verdachten, waaronder het UZ, de Belgische NV Elekta, het Duitse Brainlab en het Canadese Sandström Trade and Technology, staan samen met zes natuurlijke personen terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen voor. De advocaten van de betrokkenen discussieerden maandagvoormiddag over het aantal minuten dat ze elk kunnen pleiten. De rechtbank vroeg alle advocaten om hun pleidooi in de publieke zitting te beperken tot 15 minuten elk, omdat het om een strafzaak met een bijzondere technische complexiteit gaat.

De eerste burgerlijke partij is momenteel aan het woord.

GENT 15/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u