Rechtbank Gent - Strafzaak rond foute bestralingstherapie in UZ Gent start met pleitdiscussie

 Rechtbank Gent - Strafzaak rond foute bestralingstherapie in UZ Gent start met pleitdiscussie

De zaak rond een fout gelopen bestralingstherapie in 2005 en 2006, waarbij het UZ Gent en het radiotherapiebedrijf Brainlab na een lange procedureslag verwezen werden naar de strafrechter, is gestart met een discussie tussen de advocaten over het aantal minuten dat ze mogen pleiten. Dat bleek maandagvoormiddag voor de Gentse correctionele rechtbank.

Tussen december 2005 en september 2006 werden in het UZ Gent zeventien patiënten behandeld met een stereotactisch kader, een soort helm die op het hoofd wordt gezet en toelaat driedimensionaal de stralingsbundel te richten op de tumor of de uitzaaiingen. Om de exacte locatie te bepalen, wordt gewerkt met radiologiebeelden van de hersenen en met een computerprogramma dat bij de helm hoort.

In september 2006 werd in het UZ ontdekt dat de software die wordt gebruikt voor het bestrijden van hersentumoren, niet goed zou gewerkt hebben. Er werd een afwijking van meer dan een centimeter met de plaats van de tumor vastgesteld. De patiënten die overleden zijn aan een hersentumor, nadat ze verkeerd bestraald werden, zouden dus door een progressie van hun ziekte overleden zijn.

In totaal tien verdachten, waaronder het UZ, de Belgische NV Elekta, het Duitse Brainlab en het Canadese Sandström Trade and Technology, staan samen met zes natuurlijke personen terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen voor. De advocaten van de betrokkenen discussieerden maandagvoormiddag over het aantal minuten dat ze elk kunnen pleiten. De rechtbank vroeg alle advocaten om hun pleidooi in de publieke zitting te beperken tot 15 minuten elk, omdat het om een strafzaak met een bijzondere technische complexiteit gaat.

De eerste burgerlijke partij is momenteel aan het woord.

GENT 15/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u