Politiezones slaan alarm: "drugstesten zijn al op"

 Politiezones slaan alarm: "drugstesten zijn al op"

Grote politiezones als Antwerpen en Hasselt slaan alarm omdat ze te weinig speekseltesten kregen om de BOB-campagne te overbruggen. "Wij kunnen nog hoogstens één weekend op drugs controleren", zegt de korpschef van Hasselt woensdag in de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws, terwijl de BOB-campagne nog tot eind januari loopt.

Sinds 2010 kan de politie met een simpele speekseltest controleren of chauffeurs die tekenen van druggebruik vertonen - bloeddoorlopen ogen, verwijde pupillen en verward gedrag - effectief onder invloed zijn van xtc, cannabis, cocaïne of heroïne.

Van de 150 testen die twee maanden geleden werden besteld door de politiezone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek (HaZoDi) werden er door de FOD Justitie maar 75 geleverd. In Antwerpen werden 1.000 speekseltesten besteld en kreeg men er slechts 300. Volgens woordvoerster Veerle De Vries heeft Antwerpen met eigen budget nog eens 500 stuks gekocht, "maar dat geld kunnen we niet recupereren".

Een speekseltest kost 13 euro, terwijl het wettelijke alternatief - een bloedproef - 300 tot 900 euro kost en dus vele malen duurder is voor Justitie.

BRUSSEL 09/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u