Politierechter wil rolstoelgebruiker niet veroordelen wegens ontoegankelijk

 Politierechter wil rolstoelgebruiker niet veroordelen wegens ontoegankelijk

De politierechter in Vilvoorde heeft op 6 januari een vonnis in de zaak van een beklaagde rolstoelgebruiker uitgesteld tot wanneer de beklaagde wordt opgeroepen in een toegankelijk gerechtsgebouw.

De rechter verwijst daarvoor naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het verdrag over de rechten van personen met een handicap, schrijft De Juristenkrant morgen/donderdag. In een korte reactie laat de FOD Justitie weten dat de Regie der Gebouwen, die verantwoordelijk is voor de toegankelijkheid van de gerechtsgebouwen, een dossier voorbereidt voor een nieuwe locatie. "Ingrepen om bepaalde oude(re) gebouwen toegankelijk te maken zijn niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omwille van technische redenen of omdat het gebouw geklasseerd is", meldt een woordvoerder.

Het gerechtsgebouw van Vilvoorde is voor de rolstoelgebruiker in kwestie niet toegankelijk. "Zijn rolstoel mag de trappen niet worden opgedragen, iets wat in het verleden voor andere rolstoelgebruikers wel werd gedaan", schrijft Bruno Lietaert, rechter bij het arbeidshof in Gent, in De Juristenkrant.

De politierechter had met de beklaagde gesproken op de parking van het gerechtsgebouw, maar een vonnis wilde de politierechter niet uitspreken. Eerst moet het gerechtsgebouw toegankelijk zijn zodat de beklaagde zijn vonnis kan aanhoren in de rechtszaal. De rechter verwees volgens Lietaert op pertinente wijze naar zowel artikel 6 van het EVRM als naar het verdrag over de rechten van personen met een handicap.

"Hij paste die hogere verdragen ook daadwerkelijk toe", schrijft Lietaert. "Zijn besluit: de zaak niet te behandelen in dit 'sterk verouderd, muf en ontoegankelijk gebouw' dat een 'al even verouderde als minderwaardige justitie uitstraalt', en 'dat de indruk wekt dat de overheid weinig interesse en middelen heeft voor de juridische zorgen van de rechtszoekende'."

Uit het vonnis blijkt volgens De Juristenkrant dat de ontoegankelijkheid in Vilvoorde al meermaals werd aangeklaagd bij Justitie. De federale overheidsdienst Justitie en de Regie der Gebouwen hebben plannen om politierechtbank en vredegerecht te verhuizen naar een gebouw dat wel toegankelijk is. Daar wil de politierechter dus op wachten.

De politierechter in Vilvoorde heeft volgens Lietaert "een moedig vonnis" geveld. "Hij toont dat het anders moet. De rechter verwees naar de tekortkomingen van de politiek, maar legde het probleem niet enkel buiten zich en nam ook zelf verantwoordelijkheid. Hij liet recht en rechtvaardigheid primeren op traditie en hiërarchie. Regeltjes zijn enkel nodig waar mensen zich niet waardig gedragen." 

BRUSSEL 11/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u