Politierechter wil rolstoelgebruiker niet veroordelen wegens ontoegankelijk

 Politierechter wil rolstoelgebruiker niet veroordelen wegens ontoegankelijk

De politierechter in Vilvoorde heeft op 6 januari een vonnis in de zaak van een beklaagde rolstoelgebruiker uitgesteld tot wanneer de beklaagde wordt opgeroepen in een toegankelijk gerechtsgebouw.

De rechter verwijst daarvoor naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het verdrag over de rechten van personen met een handicap, schrijft De Juristenkrant morgen/donderdag. In een korte reactie laat de FOD Justitie weten dat de Regie der Gebouwen, die verantwoordelijk is voor de toegankelijkheid van de gerechtsgebouwen, een dossier voorbereidt voor een nieuwe locatie. "Ingrepen om bepaalde oude(re) gebouwen toegankelijk te maken zijn niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omwille van technische redenen of omdat het gebouw geklasseerd is", meldt een woordvoerder.

Het gerechtsgebouw van Vilvoorde is voor de rolstoelgebruiker in kwestie niet toegankelijk. "Zijn rolstoel mag de trappen niet worden opgedragen, iets wat in het verleden voor andere rolstoelgebruikers wel werd gedaan", schrijft Bruno Lietaert, rechter bij het arbeidshof in Gent, in De Juristenkrant.

De politierechter had met de beklaagde gesproken op de parking van het gerechtsgebouw, maar een vonnis wilde de politierechter niet uitspreken. Eerst moet het gerechtsgebouw toegankelijk zijn zodat de beklaagde zijn vonnis kan aanhoren in de rechtszaal. De rechter verwees volgens Lietaert op pertinente wijze naar zowel artikel 6 van het EVRM als naar het verdrag over de rechten van personen met een handicap.

"Hij paste die hogere verdragen ook daadwerkelijk toe", schrijft Lietaert. "Zijn besluit: de zaak niet te behandelen in dit 'sterk verouderd, muf en ontoegankelijk gebouw' dat een 'al even verouderde als minderwaardige justitie uitstraalt', en 'dat de indruk wekt dat de overheid weinig interesse en middelen heeft voor de juridische zorgen van de rechtszoekende'."

Uit het vonnis blijkt volgens De Juristenkrant dat de ontoegankelijkheid in Vilvoorde al meermaals werd aangeklaagd bij Justitie. De federale overheidsdienst Justitie en de Regie der Gebouwen hebben plannen om politierechtbank en vredegerecht te verhuizen naar een gebouw dat wel toegankelijk is. Daar wil de politierechter dus op wachten.

De politierechter in Vilvoorde heeft volgens Lietaert "een moedig vonnis" geveld. "Hij toont dat het anders moet. De rechter verwees naar de tekortkomingen van de politiek, maar legde het probleem niet enkel buiten zich en nam ook zelf verantwoordelijkheid. Hij liet recht en rechtvaardigheid primeren op traditie en hiërarchie. Regeltjes zijn enkel nodig waar mensen zich niet waardig gedragen." 

BRUSSEL 11/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u