Opnieuw een ongeval met vluchtmisdrijf!

 Opnieuw een ongeval met vluchtmisdrijf!

Welk ongeval met vluchtmisdrijf deed er zich zondag in Oud-Turnhout voor? Hoe kon de dader zo snel worden gevat? IntoLaw verduidelijkt de feiten. Lees hier meer.

  • Wat weten we over het ongeval?
  • Hoe kon de dader worden gevat?
  • Welke straf mag de dader verwachten?

Op zondag 11 november reed een bestuurder in Oud-Turnhout een fietser aan en pleegde vervolgens vluchtmisdrijf. De 30-jarige mountainbiker die van het fietspad werd gemaaid, werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, maar is inmiddels buiten levensgevaar. De grootste zorg van de autobestuurder? De schade aan zijn wagen!

Wat weten we over het ongeval?

Het ongeval met vluchtmisdrijf vond zondagochtend rond 7.35 uur plaats op de Steenweg op Mol in Oud-Turnhout. Ter hoogte van de serviceflats van Smeedes Hof doorkruiste de wagen eerst een stukje zachte berm en reed vervolgens op het vrijliggend fietspad de mountainbiker aan. Om u een idee te geven van de ernst van de aanrijding: de fietser werd 10 meter verder weggeslingerd dan zijn mountainbike en het fietszadel lag aan de overkant van de weg! 

Ook de wagen van de dader die vluchtmisdrijf pleegde, liep schade op. Zijn koplamp werd nog een eindje verderop aangetroffen. Toch vond de bestuurder het niet nodig om te stoppen. Dat deed hij pas later om de schade aan zijn wagen op te meten!

Hoe kon de dader worden gevat?

Het vluchtmisdrijf werd gelukkig opgemerkt door enkele buurtbewoners. “Ik werd vanochtend wakker van een klap. Het was nog donker, maar voor mijn deur staat een verlichtingspaal. Ik zag aan de overkant van de weg een auto staan, vermoedelijk een donkere VW Golf of Volvo. Er kwam rook uit de motorkap en de bestuurder was ernaar aan het kijken, hij maakte een verwarde indruk. Daarna stapte de man in en reed hij door.”, aldus Gust Jespers die vlakbij woont.

De politie, die meteen een zoektocht naar de bestuurder startte, combineerde de getuigenissen met de brokstukken van de wagen en de gegevens van de ANPR-camera’s die aan de Steenweg staan opgesteld. Zo kon de gevluchte dader kort voor de middag al worden gevat.

Welke straf mag de dader verwachten?

Na het verhoor werd alle informatie overgemaakt aan het parket. Daar zal worden beslist of de bestuurder voor de onderzoeksrechter moet verschijnen. Het is wel zo dat sinds dit jaar zware verkeersovertredingen zwaarder bestraft worden. Zelfs voor vluchtmisdrijf zonder slachtoffers riskeert u al een boete van 2000 euro en een celstraf van 6 maanden. Wanneer er sprake is van materiële én lichamelijke schade kan de geldboete zelfs oplopen tot 40.000 euro en de celstraf tot 4 jaar.  

Beging u recent zelf een verkeersovertreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u