Moet een alcoholcontrole geheim blijven?

 Moet een alcoholcontrole geheim blijven?

Waarom is het tippen van een alcoholcontrole geen schending van beroepsgeheim? Welke sancties kan een agent hiervoor alsnog krijgen? IntoLaw verduidelijkt.

  • Waarom moest een West-Vlaamse agent zich verantwoorden?
  • Welke sancties werden hem hiervoor opgelegd?
  • Wat zegt de wet over het beroepsgeheim?

Mogen politieagenten een alcoholcontrole vooraf ‘verklappen’? Of schenden ze hiermee hun beroepsgeheim? Over deze vraag moest het hof van beroep in Gent zich onlangs buigen. Wat mag volgens de wet, en wat mag niet? Welke sancties kunnen loslippige agenten krijgen?

 

Waarom moest een West-Vlaamse agent zich verantwoorden?

De agent in kwestie was verantwoordelijk voor contacten binnen de vele bars in het zuiden van West-Vlaanderen. Het was dan ook in die hoedanigheid dat hij de uitbaatster van een bordeel in 2013 tipte over de alcoholcontrole die in Moeskroen zou plaatsvinden. De rechtbank van Kortrijk oordeelde toen echter dat de contacten tussen de agent en de uitbaatster iets te familiair verliepen.

“Ik wist dat ze regelmatig naar Moeskroen ging en wou een algemene waarschuwing geven over een bobcontrole”, haalde de agent aan tijdens zijn verhoor.

 

Welke sancties werden hem hiervoor opgelegd?

De politieman kreeg 6 maanden cel met uitstel voor het aanzetten tot ontucht en werd tevens veroordeeld omdat hij zijn boekje te buiten ging bij opzoekingen in de databank van de politie. Voor de tip betreffende de alcoholcontrole werd hij initieel vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs voor schending van het beroepsgeheim.

Het openbaar ministerie ging echter in beroep. Toch werd er afgelopen november in het Gentse hof van beroep beslist dat de man zijn beroepsgeheim niet geschonden heeft.

 

Wat zegt de wet over het beroepsgeheim?

‘Slechts de bekendmaking van persoonsgebonden informatie kan worden bestraft op grond van artikel 458’, zo staat te lezen in De Juristenkrant. ‘Wanneer het enkel gaat om de bekendmaking van materiële elementen, is de politieambtenaar slechts gehouden door een deontologische discretieplicht.’ Het tippen van de alcoholcontrole valt op basis van deze tekst, en dus ook volgens het hof, niet onder de schending van het beroepsgeheim.

Wanneer agenten persoonsgegevens lekken, zoals tegen wie een onderzoek loopt, schenden ze wél hun beroepsgeheim.

 

Werd u niet getipt over een mogelijke alcoholcontrole en blies u positief? Laat een eventuele boete eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u