Moet een alcoholcontrole geheim blijven?

 Moet een alcoholcontrole geheim blijven?

Waarom is het tippen van een alcoholcontrole geen schending van beroepsgeheim? Welke sancties kan een agent hiervoor alsnog krijgen? IntoLaw verduidelijkt.

  • Waarom moest een West-Vlaamse agent zich verantwoorden?
  • Welke sancties werden hem hiervoor opgelegd?
  • Wat zegt de wet over het beroepsgeheim?

Mogen politieagenten een alcoholcontrole vooraf ‘verklappen’? Of schenden ze hiermee hun beroepsgeheim? Over deze vraag moest het hof van beroep in Gent zich onlangs buigen. Wat mag volgens de wet, en wat mag niet? Welke sancties kunnen loslippige agenten krijgen?

 

Waarom moest een West-Vlaamse agent zich verantwoorden?

De agent in kwestie was verantwoordelijk voor contacten binnen de vele bars in het zuiden van West-Vlaanderen. Het was dan ook in die hoedanigheid dat hij de uitbaatster van een bordeel in 2013 tipte over de alcoholcontrole die in Moeskroen zou plaatsvinden. De rechtbank van Kortrijk oordeelde toen echter dat de contacten tussen de agent en de uitbaatster iets te familiair verliepen.

“Ik wist dat ze regelmatig naar Moeskroen ging en wou een algemene waarschuwing geven over een bobcontrole”, haalde de agent aan tijdens zijn verhoor.

 

Welke sancties werden hem hiervoor opgelegd?

De politieman kreeg 6 maanden cel met uitstel voor het aanzetten tot ontucht en werd tevens veroordeeld omdat hij zijn boekje te buiten ging bij opzoekingen in de databank van de politie. Voor de tip betreffende de alcoholcontrole werd hij initieel vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs voor schending van het beroepsgeheim.

Het openbaar ministerie ging echter in beroep. Toch werd er afgelopen november in het Gentse hof van beroep beslist dat de man zijn beroepsgeheim niet geschonden heeft.

 

Wat zegt de wet over het beroepsgeheim?

‘Slechts de bekendmaking van persoonsgebonden informatie kan worden bestraft op grond van artikel 458’, zo staat te lezen in De Juristenkrant. ‘Wanneer het enkel gaat om de bekendmaking van materiële elementen, is de politieambtenaar slechts gehouden door een deontologische discretieplicht.’ Het tippen van de alcoholcontrole valt op basis van deze tekst, en dus ook volgens het hof, niet onder de schending van het beroepsgeheim.

Wanneer agenten persoonsgegevens lekken, zoals tegen wie een onderzoek loopt, schenden ze wél hun beroepsgeheim.

 

Werd u niet getipt over een mogelijke alcoholcontrole en blies u positief? Laat een eventuele boete eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u