Moet een alcoholcontrole geheim blijven?

 Moet een alcoholcontrole geheim blijven?

Waarom is het tippen van een alcoholcontrole geen schending van beroepsgeheim? Welke sancties kan een agent hiervoor alsnog krijgen? IntoLaw verduidelijkt.

  • Waarom moest een West-Vlaamse agent zich verantwoorden?
  • Welke sancties werden hem hiervoor opgelegd?
  • Wat zegt de wet over het beroepsgeheim?

Mogen politieagenten een alcoholcontrole vooraf ‘verklappen’? Of schenden ze hiermee hun beroepsgeheim? Over deze vraag moest het hof van beroep in Gent zich onlangs buigen. Wat mag volgens de wet, en wat mag niet? Welke sancties kunnen loslippige agenten krijgen?

 

Waarom moest een West-Vlaamse agent zich verantwoorden?

De agent in kwestie was verantwoordelijk voor contacten binnen de vele bars in het zuiden van West-Vlaanderen. Het was dan ook in die hoedanigheid dat hij de uitbaatster van een bordeel in 2013 tipte over de alcoholcontrole die in Moeskroen zou plaatsvinden. De rechtbank van Kortrijk oordeelde toen echter dat de contacten tussen de agent en de uitbaatster iets te familiair verliepen.

“Ik wist dat ze regelmatig naar Moeskroen ging en wou een algemene waarschuwing geven over een bobcontrole”, haalde de agent aan tijdens zijn verhoor.

 

Welke sancties werden hem hiervoor opgelegd?

De politieman kreeg 6 maanden cel met uitstel voor het aanzetten tot ontucht en werd tevens veroordeeld omdat hij zijn boekje te buiten ging bij opzoekingen in de databank van de politie. Voor de tip betreffende de alcoholcontrole werd hij initieel vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs voor schending van het beroepsgeheim.

Het openbaar ministerie ging echter in beroep. Toch werd er afgelopen november in het Gentse hof van beroep beslist dat de man zijn beroepsgeheim niet geschonden heeft.

 

Wat zegt de wet over het beroepsgeheim?

‘Slechts de bekendmaking van persoonsgebonden informatie kan worden bestraft op grond van artikel 458’, zo staat te lezen in De Juristenkrant. ‘Wanneer het enkel gaat om de bekendmaking van materiële elementen, is de politieambtenaar slechts gehouden door een deontologische discretieplicht.’ Het tippen van de alcoholcontrole valt op basis van deze tekst, en dus ook volgens het hof, niet onder de schending van het beroepsgeheim.

Wanneer agenten persoonsgegevens lekken, zoals tegen wie een onderzoek loopt, schenden ze wél hun beroepsgeheim.

 

Werd u niet getipt over een mogelijke alcoholcontrole en blies u positief? Laat een eventuele boete eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u