Moet een alcoholcontrole geheim blijven?

 Moet een alcoholcontrole geheim blijven?

Waarom is het tippen van een alcoholcontrole geen schending van beroepsgeheim? Welke sancties kan een agent hiervoor alsnog krijgen? IntoLaw verduidelijkt.

  • Waarom moest een West-Vlaamse agent zich verantwoorden?
  • Welke sancties werden hem hiervoor opgelegd?
  • Wat zegt de wet over het beroepsgeheim?

Mogen politieagenten een alcoholcontrole vooraf ‘verklappen’? Of schenden ze hiermee hun beroepsgeheim? Over deze vraag moest het hof van beroep in Gent zich onlangs buigen. Wat mag volgens de wet, en wat mag niet? Welke sancties kunnen loslippige agenten krijgen?

 

Waarom moest een West-Vlaamse agent zich verantwoorden?

De agent in kwestie was verantwoordelijk voor contacten binnen de vele bars in het zuiden van West-Vlaanderen. Het was dan ook in die hoedanigheid dat hij de uitbaatster van een bordeel in 2013 tipte over de alcoholcontrole die in Moeskroen zou plaatsvinden. De rechtbank van Kortrijk oordeelde toen echter dat de contacten tussen de agent en de uitbaatster iets te familiair verliepen.

“Ik wist dat ze regelmatig naar Moeskroen ging en wou een algemene waarschuwing geven over een bobcontrole”, haalde de agent aan tijdens zijn verhoor.

 

Welke sancties werden hem hiervoor opgelegd?

De politieman kreeg 6 maanden cel met uitstel voor het aanzetten tot ontucht en werd tevens veroordeeld omdat hij zijn boekje te buiten ging bij opzoekingen in de databank van de politie. Voor de tip betreffende de alcoholcontrole werd hij initieel vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs voor schending van het beroepsgeheim.

Het openbaar ministerie ging echter in beroep. Toch werd er afgelopen november in het Gentse hof van beroep beslist dat de man zijn beroepsgeheim niet geschonden heeft.

 

Wat zegt de wet over het beroepsgeheim?

‘Slechts de bekendmaking van persoonsgebonden informatie kan worden bestraft op grond van artikel 458’, zo staat te lezen in De Juristenkrant. ‘Wanneer het enkel gaat om de bekendmaking van materiële elementen, is de politieambtenaar slechts gehouden door een deontologische discretieplicht.’ Het tippen van de alcoholcontrole valt op basis van deze tekst, en dus ook volgens het hof, niet onder de schending van het beroepsgeheim.

Wanneer agenten persoonsgegevens lekken, zoals tegen wie een onderzoek loopt, schenden ze wél hun beroepsgeheim.

 

Werd u niet getipt over een mogelijke alcoholcontrole en blies u positief? Laat een eventuele boete eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u