Meer inbreuken op gordeldracht

 Meer inbreuken op gordeldracht

De politie moet opnieuw meer boetes uitschrijven voor inbreuken op gordel- en kinderzitjesgebruik in de wagen. In het eerste semester van vorig jaar werden dagelijks gemiddeld 308 boetes uitgeschreven. Dat is een stevige stijging ten opzichte van de vorige jaren (273 in 2013 en 236 in 2012). Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op vraag van kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), meldt De Zondag.

De cijfers zijn opmerkelijk omdat er sinds 1 maart 2013 hogere boetes van kracht zijn: 100 euro voor het niet dragen van de veiligheidsgordel en 150 euro voor het niet gebruiken van een kinderbeveiligingssysteem. Rijden zonder gordel is één van de drie veel voorkomende oorzaken van dodelijke verkeersongevallen. Uit cijfers blijkt zelfs dat in ons land zes op tien dodelijke slachtoffers geen veiligheidsgordel droegen.

BRUSSEL 15/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u