Leuvense studentenkoepel niet te spreken over GAS-boete voor foutief geplaatste fietsen

  Leuvense studentenkoepel niet te spreken over GAS-boete voor foutief geplaatste fietsen

De Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) heeft kritiek op de beslissing van het stadsbestuur om vanaf 1 januari 2016 een GAS-boete van 55 euro in te voeren voor hinderlijk en gevaarlijk gestalde rijwielen. De studentenkoepel is ook niet te spreken over het gebrek aan overleg over deze maatregel.

LOKO wijst vooreerst op de problematische capaciteit op vlak van fietsenstallingen. "Het is bijzonder jammer dat de stad al boetes wil geven aan foutief geplaatste fietsen zonder te wachten op de uitbreiding van het aantal fietsenstallingen, zoals bijvoorbeeld aan het station", stellen Delphine Ramon en Bram Van Baelen, studentenvertegenwoordigers bij LOKO, in een mededeling.

De studenten vragen zich ook af waarom dit nieuw politiereglement werd goedgekeurd zonder enig overleg met hen. Aan de KU Leuven en hogescholen studeren momenteel naar schatting 55.000 studenten waarvan er velen fietsen. "We hebben op dit moment geen flauw idee over de manier waarop de stad Leuven dit GAS-reglement wil gaan toepassen", aldus beide studentenvertegenwoordigers.

Tot nu toe moesten eigenaars van foutief gestalde fietsen een boete van vijf of tien euro betalen bij het afhalen van hun fiets, afhankelijk van het feit of de tweewieler al dan niet gegraveerd was. Vanaf 1 januari 2016 kan hiervoor een GAS-boete van 55 euro worden opgelegd. De boete geldt voor alle fietsen die hinderlijk en gevaarlijk gestald zijn.

Sinds enkele jaren is het overigens sowieso verboden om je fiets te parkeren op het Martelarenplein voor het station en op het Grote Markt, het Rector De Somerplein en het Benedenplein in het stadscentrum.

Bron: Belga


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u