Leuvens politierechter legt leerstraf op voor drugs in verkeer

 Leuvens politierechter legt leerstraf op voor drugs in verkeer

De Leuvense politierechter Kathleen Stinckens gaat vanaf nu leerstraffen opleggen voor rijden onder invloed van drugs. Om het even met wat je gepakt wordt, van cannabis tot partydrugs, uitgezonderd heroïne. Een primeur voor Vlaanderen, en dit in samenwerking met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). De straf omvat een cursus van 20 uur, in een groepssessie van 6 tot 10 personen.

Daarmee is Leuven de eerste Vlaamse (politie)rechtbank die deze probatiemaatregel oplegt. Het bestaat al in Bergen, en in Dendermonde wordt het al een tijdje uitgevoerd in strafbemiddeling. "Gespreid over 4 dagen moeten overtreders zich via gesprekken en een rollenspel bewust worden van hun risicogedrag en de gevolgen. Financieel, maar ook voor de eigen omgeving, de invloed op hun werk, hun slachtoffers en eventuele nabestaanden.", verklaart Stinckens. "We merken al een tijd dat er een gevoelige toename is van drugs in het verkeer, maar we blijven op onze honger zitten. De klassieke bestraffing van rijverbod en geldboete heeft te weinig resultaat. Met de leerstraf hopen we de mentaliteit te kunnen wijzigen.", aldus de politierechter. Stinckens zag in het verleden tot 2 keer per maand zo'n dossier passeren, nu is dat wekelijks. Dat wil niet zeggen dat er nu meer bestuurders onder invloed van drugs rijden dan vroeger. Sinds de speekseltest op 1 oktober 2010 werd ingevoerd, nam de pakkans aanzienlijk toe. "Meer dan met alcohol hebben drugsgebruikers de neiging om te minimaliseren."

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu