Leuven voert GAS-boete in voor hinderlijk en gevaarlijk geplaatste fietsen

  Leuven voert GAS-boete in voor hinderlijk en gevaarlijk geplaatste fietsen

Leuven voert een GAS-boete in van 55 euro voor hinderlijk en gevaarlijk geplaatste rijwielen. Dat staat in het nieuwe politiereglement dat door de Leuvense gemeenteraad werd goedgekeurd. Tot nog toe moest de eigenaar van de fietsen die door de politie waren weggehaald wegens foutief gestald bij het afhalen van zijn tweewieler een boete van 5 of 10 euro betalen afhankelijk van het feit of deze gegraveerd is of niet.

Leuven bindt al enkele jaren resoluut de strijd aan met het hinderlijk en gevaarlijk stallen van fietsen. Zo is het sinds enkele jaren sowieso verboden om je fiets te parkeren op het Martelarenplein voor het station en op de Grote Markt, Rector De Somerplein en Benedenplein in het stadscentrum.

Het verkeersbord waarmee de stad dit aanduidde, werd een tijd geleden door een rechter verboden als onwettelijk. In het nieuwe politiereglement wordt het vervangen door een bord dat wel reglementair is.

Ook het aantal fietsstallingen werd de afgelopen jaren sterk uitgebreid. In de stationsomgeving werden er recent 1.600 bijgeplaatst.

LEUVEN 17/12 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u