Hoeveel Belgen worden er dagelijks geflitst?

 Hoeveel Belgen worden er dagelijks geflitst?

Waarom steeg het aantal flitsboetes? Wat leveren ze de staat op? IntoLaw over hoeveel mensen dagelijks geflitst worden en welk bedrag de staat zo vergaart.

  • Wat zeggen de statistieken?
  • Wat gebeurt er met defecte flitspalen?
  • Wat brengen flitsboetes dagelijks op?

Elke dag worden er in ons land meer dan 4300 wagens geflitst. In 2017 werden bijna 1,6 miljoen bestuurders betrapt op overdreven snelheid. Een duidelijke stijging tegenover 2016 die te verklaren is door een stijging van het aantal trajectcontroles. Nochtans zijn niet alle flitspalen in ons land operationeel. Hoeveel flitspalen werken effectief? Hoeveel kosten ze? En hoeveel brengen ze aan de staat op? 

Wat zeggen de statistieken?

Het voorbije jaar werden exact 1.595.991 bestuurders geflitst en beboet voor hun zware voet. Uit de cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vrijgaf, kunnen we dus concluderen dat dit een stijging van maar liefst 27,5% is tegenover 2016. “De toename is voornamelijk te verklaren door het gestegen aantal trajectcontroles én door de radars die de lokale politiezones aangekocht hebben”, zegt Kamerlid Brecht Vermeulen.

Vooral op de autosnelwegen met trajectcontroles werden dus heel wat meer wagens geflitst. Goed voor 17,6% van alle snelheidsboetes van het voorbije jaar.

Wat gebeurt er met defecte flitspalen?

In mei 2018 raakte nochtans bekend dat niet alle flitspalen in ons land operationeel zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer, beheerder van de flitspalen, streeft volgens Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts naar een gemiddelde werkingsgraad van 85% en een minimum van 81% per provincie. “Het is de ambitie om deze percentages tegen het einde van de zomer 2018 te halen”, aldus de minister.

De herstellingskosten stegen in 2017 tot het forse bedrag van 838.665,6 euro. Hoeveel wagens moeten er om dat te bekostigen geflitst worden?

Wat brengen flitsboetes dagelijks op?

Wie geflitst wordt krijgt een boete van minimum 53 euro in de bus. Dit zou vadertje staat volgens bepaalde bronnen minimum 493.000 euro per dag opleveren. Een aardige duit! Maar wat gebeurt er met dat geld? Ongeveer een derde van de opbrengsten van alle verkeersboetes wordt besteed aan verkeersveiligheid. De rest gaat naar de staatskas.

Werd u onlangs zelf geflitst? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u