Waarom was er met eindejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB?

 Waarom was er met eindejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB?

Waarom was er met oudejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB? Hoe kan dat aangepakt worden? Leer meer over BOB met IntoLaw.

·      Wat voor alcoholcontrole stond er initieel op de planning?

·      Waarom lukte het niet al die controles uit te voeren?

·      Welke stappen kunnen er ondernomen worden?

 

Hoewel BOB ons flink voorbereidde op alcoholcontrole in aanloop naar de feestperiode, kwam daar uiteindelijk weinig van in huis. Tijdens het oudejaarsweekend werden er namelijk maar een handvol auto’s onderworpen aan hun bliksemcontroles. Hoe kwam dat? Wat kan eraan gedaan worden voor volgend jaar?

 

Wat voor alcoholcontrole stond er initieel op de planning?

De BOB-campagne kwam met de leuze ‘BOB en trots erop’, een initiatief waarbij de BOB van dienst niet gewoon nuchter zou rijden, maar iedereen van slaapplaats of alternatief vervoer zou voorzien als die wel zouden drinken. In aanvulling daarvan wilden ze ook minder verantwoordelijke chauffeurs aan de kant houden én meldingen via sociale media omzeilen met bliksemcontroles. Daarbij zouden ze maximum 40 minuten op dezelfde plek staan en vooral alternatieve wegen controleren.

Met de bliksemcontroles zouden chauffeurs die omwegen nemen om de controle te vermijden toch tegen de lamp lopen. Ook chauffeurs met zichtbaar onaangepast rijgedrag zouden zo gemakkelijker tegen te houden zijn.

 

Waarom lukte het niet al die controles uit te voeren?

Het ambitieuze plan liep in het honderd door het grote tekort aan manschappen. Op federaal niveau werden er slechts 35 manschappen ingezet voor de controle van alle snelwegen! De federale politie draaide namelijk al met minder manschappen door de zondagsdienst en een groot deel van hen werd elders ingezet. Interventiediensten die even niets te doen hadden, sprongen bij wanneer mogelijk. Alcoholcontrole stond federaal dus niet hoog op de lijst. Patrick Roijens van VSOA Politie vindt dat lachwekkend en een druppel op een hete plaat.

De lokale politiezones kregen vrij spel, maar stelden ook andere prioriteiten. Vooral de bewaking van vuurwerk en incidenten na middernacht kregen voorrang.

 

Welke stappen kunnen er ondernomen worden?

“Het personeelstekort moet nu worden aangepakt, zodat er volgend jaar ernstig kan worden gecontroleerd”, vindt Roijens. Hij benadrukte dat de controle van alle Belgische wegen die nu door 35 manschappen werd aangepast enkele honderden agenten nodig heeft. Personeel is dus de belangrijkste factor om in de toekomst door middel van alcoholcontrole en andere opvolging het aantal dodelijke ongevallen op de Belgische wegen terug te dringen.

 

Wat kan ik verwachten van een alcoholcontrole? Welke gevolgen hangen er vast aan rijden onder invloed? Contacteer onze gespecialiseerde advocaten voor de juiste bijstand.


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u