Waarom was er met eindejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB?

 Waarom was er met eindejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB?

Waarom was er met oudejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB? Hoe kan dat aangepakt worden? Leer meer over BOB met IntoLaw.

·      Wat voor alcoholcontrole stond er initieel op de planning?

·      Waarom lukte het niet al die controles uit te voeren?

·      Welke stappen kunnen er ondernomen worden?

 

Hoewel BOB ons flink voorbereidde op alcoholcontrole in aanloop naar de feestperiode, kwam daar uiteindelijk weinig van in huis. Tijdens het oudejaarsweekend werden er namelijk maar een handvol auto’s onderworpen aan hun bliksemcontroles. Hoe kwam dat? Wat kan eraan gedaan worden voor volgend jaar?

 

Wat voor alcoholcontrole stond er initieel op de planning?

De BOB-campagne kwam met de leuze ‘BOB en trots erop’, een initiatief waarbij de BOB van dienst niet gewoon nuchter zou rijden, maar iedereen van slaapplaats of alternatief vervoer zou voorzien als die wel zouden drinken. In aanvulling daarvan wilden ze ook minder verantwoordelijke chauffeurs aan de kant houden én meldingen via sociale media omzeilen met bliksemcontroles. Daarbij zouden ze maximum 40 minuten op dezelfde plek staan en vooral alternatieve wegen controleren.

Met de bliksemcontroles zouden chauffeurs die omwegen nemen om de controle te vermijden toch tegen de lamp lopen. Ook chauffeurs met zichtbaar onaangepast rijgedrag zouden zo gemakkelijker tegen te houden zijn.

 

Waarom lukte het niet al die controles uit te voeren?

Het ambitieuze plan liep in het honderd door het grote tekort aan manschappen. Op federaal niveau werden er slechts 35 manschappen ingezet voor de controle van alle snelwegen! De federale politie draaide namelijk al met minder manschappen door de zondagsdienst en een groot deel van hen werd elders ingezet. Interventiediensten die even niets te doen hadden, sprongen bij wanneer mogelijk. Alcoholcontrole stond federaal dus niet hoog op de lijst. Patrick Roijens van VSOA Politie vindt dat lachwekkend en een druppel op een hete plaat.

De lokale politiezones kregen vrij spel, maar stelden ook andere prioriteiten. Vooral de bewaking van vuurwerk en incidenten na middernacht kregen voorrang.

 

Welke stappen kunnen er ondernomen worden?

“Het personeelstekort moet nu worden aangepakt, zodat er volgend jaar ernstig kan worden gecontroleerd”, vindt Roijens. Hij benadrukte dat de controle van alle Belgische wegen die nu door 35 manschappen werd aangepast enkele honderden agenten nodig heeft. Personeel is dus de belangrijkste factor om in de toekomst door middel van alcoholcontrole en andere opvolging het aantal dodelijke ongevallen op de Belgische wegen terug te dringen.

 

Wat kan ik verwachten van een alcoholcontrole? Welke gevolgen hangen er vast aan rijden onder invloed? Contacteer onze gespecialiseerde advocaten voor de juiste bijstand.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u