Waarom was er met eindejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB?

 Waarom was er met eindejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB?

Waarom was er met oudejaar zo weinig alcoholcontrole van BOB? Hoe kan dat aangepakt worden? Leer meer over BOB met IntoLaw.

·      Wat voor alcoholcontrole stond er initieel op de planning?

·      Waarom lukte het niet al die controles uit te voeren?

·      Welke stappen kunnen er ondernomen worden?

 

Hoewel BOB ons flink voorbereidde op alcoholcontrole in aanloop naar de feestperiode, kwam daar uiteindelijk weinig van in huis. Tijdens het oudejaarsweekend werden er namelijk maar een handvol auto’s onderworpen aan hun bliksemcontroles. Hoe kwam dat? Wat kan eraan gedaan worden voor volgend jaar?

 

Wat voor alcoholcontrole stond er initieel op de planning?

De BOB-campagne kwam met de leuze ‘BOB en trots erop’, een initiatief waarbij de BOB van dienst niet gewoon nuchter zou rijden, maar iedereen van slaapplaats of alternatief vervoer zou voorzien als die wel zouden drinken. In aanvulling daarvan wilden ze ook minder verantwoordelijke chauffeurs aan de kant houden én meldingen via sociale media omzeilen met bliksemcontroles. Daarbij zouden ze maximum 40 minuten op dezelfde plek staan en vooral alternatieve wegen controleren.

Met de bliksemcontroles zouden chauffeurs die omwegen nemen om de controle te vermijden toch tegen de lamp lopen. Ook chauffeurs met zichtbaar onaangepast rijgedrag zouden zo gemakkelijker tegen te houden zijn.

 

Waarom lukte het niet al die controles uit te voeren?

Het ambitieuze plan liep in het honderd door het grote tekort aan manschappen. Op federaal niveau werden er slechts 35 manschappen ingezet voor de controle van alle snelwegen! De federale politie draaide namelijk al met minder manschappen door de zondagsdienst en een groot deel van hen werd elders ingezet. Interventiediensten die even niets te doen hadden, sprongen bij wanneer mogelijk. Alcoholcontrole stond federaal dus niet hoog op de lijst. Patrick Roijens van VSOA Politie vindt dat lachwekkend en een druppel op een hete plaat.

De lokale politiezones kregen vrij spel, maar stelden ook andere prioriteiten. Vooral de bewaking van vuurwerk en incidenten na middernacht kregen voorrang.

 

Welke stappen kunnen er ondernomen worden?

“Het personeelstekort moet nu worden aangepakt, zodat er volgend jaar ernstig kan worden gecontroleerd”, vindt Roijens. Hij benadrukte dat de controle van alle Belgische wegen die nu door 35 manschappen werd aangepast enkele honderden agenten nodig heeft. Personeel is dus de belangrijkste factor om in de toekomst door middel van alcoholcontrole en andere opvolging het aantal dodelijke ongevallen op de Belgische wegen terug te dringen.

 

Wat kan ik verwachten van een alcoholcontrole? Welke gevolgen hangen er vast aan rijden onder invloed? Contacteer onze gespecialiseerde advocaten voor de juiste bijstand.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u