Hoe betaal ik een verkeersboete?

 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

U kan de boete gemakkelijk online betalen. Surf naar www.verkeersboetes.be en u kan hier de verkeersboete betalen, betwisten of een ongeldige betaling laten corrigeren. Betalen kan ook door simpelweg de QR-code op uw boete te scannen of een overschrijving met gestructureerde mededeling uit te voeren. Let wel op dat u zeker de juiste mededeling vermeld. Anders kan uw betaling niet worden gekoppeld aan uw boete en blijft de procedure lopen. Elke boete is voorzien van een unieke gestructureerde mededeling en daarom is het niet mogelijk om meerdere boetes in één keer af te betalen.

Er kan geen afbetalingsplan worden gevraagd voor een verkeersboete. Zolang de volledige som van de boete niet is betaald, loopt de procedure verder.

Hieronder vindt u een overzicht van de procedure bij verkeersboetes.

  1. De onmiddellijke inning

Na vaststelling van de verkeersinbreuk kan u een onmiddellijke inning toegestuurd krijgen. U heeft tot 10 dagen na de verzenddatum van de onmiddellijke inning de tijd om deze te betalen.

Indien de volledige som van de onmiddellijke inning niet op tijd wordt betaald, ontvangt u een aanmaning. Wanneer er ook na de aanmaning niet tijdig wordt betaald kan de verkeersboete worden verhoogd via een minnelijke schikking.

Via de website verkeersboetes.be kan u de onmiddellijke inning betwisten.

  1. De minnelijke schikking

Wanneer u na aanmaning de onmiddellijke inning niet betaalt, zal u een minnelijke schikking ontvangen waarbij het bedrag van de verkeersboete verhoogd zal worden. Voor bepaalde verkeersovertredingen ontvangt u direct een minnelijke schikking.

U heeft 20 dagen de tijd na verzending van de minnelijke schikking om deze te betalen.

Wanneer het volledige bedrag niet tijdig wordt betaald, kan u een verhoging van de boete krijgen van 35% via een bevel tot betalen of kan u voor de Politierechtbank worden gedagvaard.

Via de website verkeersboetes.be kan u de minnelijke schikking betwisten.

  1. Bevel tot betalen

U ontvangt een bevel tot betalen wanneer u de minnelijke schikking niet tijdig heeft betaald. Het bevel tot betalen is de laatste stap vooraleer er wordt overgegaan tot gedwongen uitvoering.

Indien er niet wordt betaald voor de uiterste betalingstermijn vermeld op het bevel, kan u worden gedagvaard voor de Politierechtbank of kan de FOD financiën onmiddellijk overgaan tot gedwongen invordering.

Dit brengt uiteraard heel wat bijkomende kosten met zich mee. Bovendien kan de politierechter u bovenop de geldboete een rijverbod opleggen.

Wanneer u niet akkoord bent met het bevel tot betalen kan u beroep aantekenen door het neerleggen van een verzoekschrift bij de bevoegde Politierechtbank. Dit kan via de website verkeersboetes.be, per mail of ter griffie van de politierechtbank. U heeft 30 dagen de tijd om dit verzoekschrift neer te leggen.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u