Een boete van 350 euro als huwelijkscadeau?

 Een boete van 350 euro als huwelijkscadeau?

Waarom heeft Antwerpen beslist hinderlijke trouwstoeten te bestraffen met een boete? IntoLaw duidt de regels voor een trouwstoet en de mogelijke boete.

  • Waarom moest de politie ter plaatse komen?
  • Wat is een GAS-boete?
  • Hoe voorkomt u een boete?
  • Welke uitzonderingen voorziet De Wever?

Het trouwseizoen is duidelijk gestart! De Antwerpse politie mocht het voorbije weekend dan ook opnieuw uitrukken voor enkele hinderlijke trouwstoeten. Sinds kort dient u er dergelijke autokaravanen vooraf aan te vragen. Indien u de recente wettelijke regeling niet respecteert, krijgt u een boete van 350 euro cadeau.

 

Waarom moest de politie ter plaatse komen?

Op zaterdag 12 mei trokken verschillende trouwstoeten door de Antwerpse straten. De politie kreeg rond 17 uur een eerste melding binnen betreffende een trouwstoet die de rijbaan blokkeerde ter hoogte van de Belegstraat en de Paleisstraat. Even later was het prijs in de buurt van de Edward Pécherstraat, waar ook klappers en Bengaals vuur afgestoken werden.

Dergelijke ongeautoriseerde autokaravanen worden door de stad Antwerpen niet langer getolereerd omwille van de onbeschrijflijke herrie en veelal levensgevaarlijke manoevers. Wie de nieuwe regels niet respecteert, riskeert een strafzaak en een GAS-boete van 350 euro.

 

Wat is een GAS-boete?

Een GAS-boete is een Gemeentelijke Administratieve Sanctie die de gemeente kan opleggen voor inbreuken op het gemeentereglement. Dit type boete moet op lokaal niveau perk en paal stellen aan openbare overlast die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld loslopende honden, nachtlawaai of dus in Antwerpen ook door trouwstoeten.

Dergelijke boete wordt opgelegd door de gemeentelijk sanctionerend ambtenaar en kan oplopen tot 350 euro.

 

Hoe voorkomt u een boete?

Dit wil uiteraard niet zeggen dat trouwstoeten voortaan verboden zijn in Antwerpen of dat ieder trouwend koppel er een boete krijgt. Door de wijziging die de stad begin mei doorvoerde in de Antwerpse politiecodex wordt een autokaravaan voortaan bekeken als een evenement waarvoor u een toelating dient aan te vragen.

Dergelijke evenementen vraagt u uiterlijk 6 weken voor datum aan. Meer informatie hierover vindt u op de website van de stad in de rubriek ‘procedure evenementenaanvraag’.

 

Welke uitzonderingen voorziet De Wever?

“We viseren niet de gebruikelijke vreugdetaferelen wanneer bijvoorbeeld de Rode Duivels een WK-wedstrijd winnen die je her en der op grote schermen kon volgen. Maar als die context van maatschappelijke relevantie volledig ontbreekt en het enige doel overlast creëren is, door luid te toeteren, straten te bezetten en roekeloos te rijden, willen we daar een administratief gevolg aan geven los van het gerechtelijke luik.”, aldus de woordvoerder van burgemeester De Wever.

Vooral het bemoeilijken of zelfs verhinderen van tussenkomsten van hulpdiensten wordt vatbaar voor een administratieve sanctie. Veiligheid primeert immers.

 

Beging u onlangs zelf een verkeersovertreding? Laat een eventuele boete eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u