Een boete van 350 euro als huwelijkscadeau?
Vrijdag 18 Mei 2018

Waarom heeft Antwerpen beslist hinderlijke trouwstoeten te bestraffen met een boete? IntoLaw duidt de regels voor een trouwstoet en de mogelijke boete.
- Waarom moest de politie ter plaatse komen?
- Wat is een GAS-boete?
- Hoe voorkomt u een boete?
- Welke uitzonderingen voorziet De Wever?
Het trouwseizoen is duidelijk gestart! De Antwerpse politie mocht het voorbije weekend dan ook opnieuw uitrukken voor enkele hinderlijke trouwstoeten. Sinds kort dient u er dergelijke autokaravanen vooraf aan te vragen. Indien u de recente wettelijke regeling niet respecteert, krijgt u een boete van 350 euro cadeau.
Waarom moest de politie ter plaatse komen?
Op zaterdag 12 mei trokken verschillende trouwstoeten door de Antwerpse straten. De politie kreeg rond 17 uur een eerste melding binnen betreffende een trouwstoet die de rijbaan blokkeerde ter hoogte van de Belegstraat en de Paleisstraat. Even later was het prijs in de buurt van de Edward Pécherstraat, waar ook klappers en Bengaals vuur afgestoken werden.
Dergelijke ongeautoriseerde autokaravanen worden door de stad Antwerpen niet langer getolereerd omwille van de onbeschrijflijke herrie en veelal levensgevaarlijke manoevers. Wie de nieuwe regels niet respecteert, riskeert een strafzaak en een GAS-boete van 350 euro.
Wat is een GAS-boete?
Een GAS-boete is een Gemeentelijke Administratieve Sanctie die de gemeente kan opleggen voor inbreuken op het gemeentereglement. Dit type boete moet op lokaal niveau perk en paal stellen aan openbare overlast die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld loslopende honden, nachtlawaai of dus in Antwerpen ook door trouwstoeten.
Dergelijke boete wordt opgelegd door de gemeentelijk sanctionerend ambtenaar en kan oplopen tot 350 euro.
Hoe voorkomt u een boete?
Dit wil uiteraard niet zeggen dat trouwstoeten voortaan verboden zijn in Antwerpen of dat ieder trouwend koppel er een boete krijgt. Door de wijziging die de stad begin mei doorvoerde in de Antwerpse politiecodex wordt een autokaravaan voortaan bekeken als een evenement waarvoor u een toelating dient aan te vragen.
Dergelijke evenementen vraagt u uiterlijk 6 weken voor datum aan. Meer informatie hierover vindt u op de website van de stad in de rubriek ‘procedure evenementenaanvraag’.
Welke uitzonderingen voorziet De Wever?
“We viseren niet de gebruikelijke vreugdetaferelen wanneer bijvoorbeeld de Rode Duivels een WK-wedstrijd winnen die je her en der op grote schermen kon volgen. Maar als die context van maatschappelijke relevantie volledig ontbreekt en het enige doel overlast creëren is, door luid te toeteren, straten te bezetten en roekeloos te rijden, willen we daar een administratief gevolg aan geven los van het gerechtelijke luik.”, aldus de woordvoerder van burgemeester De Wever.
Vooral het bemoeilijken of zelfs verhinderen van tussenkomsten van hulpdiensten wordt vatbaar voor een administratieve sanctie. Veiligheid primeert immers.
Beging u onlangs zelf een verkeersovertreding? Laat een eventuele boete eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer