Een boete van 350 euro als huwelijkscadeau?

 Een boete van 350 euro als huwelijkscadeau?

Waarom heeft Antwerpen beslist hinderlijke trouwstoeten te bestraffen met een boete? IntoLaw duidt de regels voor een trouwstoet en de mogelijke boete.

  • Waarom moest de politie ter plaatse komen?
  • Wat is een GAS-boete?
  • Hoe voorkomt u een boete?
  • Welke uitzonderingen voorziet De Wever?

Het trouwseizoen is duidelijk gestart! De Antwerpse politie mocht het voorbije weekend dan ook opnieuw uitrukken voor enkele hinderlijke trouwstoeten. Sinds kort dient u er dergelijke autokaravanen vooraf aan te vragen. Indien u de recente wettelijke regeling niet respecteert, krijgt u een boete van 350 euro cadeau.

 

Waarom moest de politie ter plaatse komen?

Op zaterdag 12 mei trokken verschillende trouwstoeten door de Antwerpse straten. De politie kreeg rond 17 uur een eerste melding binnen betreffende een trouwstoet die de rijbaan blokkeerde ter hoogte van de Belegstraat en de Paleisstraat. Even later was het prijs in de buurt van de Edward Pécherstraat, waar ook klappers en Bengaals vuur afgestoken werden.

Dergelijke ongeautoriseerde autokaravanen worden door de stad Antwerpen niet langer getolereerd omwille van de onbeschrijflijke herrie en veelal levensgevaarlijke manoevers. Wie de nieuwe regels niet respecteert, riskeert een strafzaak en een GAS-boete van 350 euro.

 

Wat is een GAS-boete?

Een GAS-boete is een Gemeentelijke Administratieve Sanctie die de gemeente kan opleggen voor inbreuken op het gemeentereglement. Dit type boete moet op lokaal niveau perk en paal stellen aan openbare overlast die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld loslopende honden, nachtlawaai of dus in Antwerpen ook door trouwstoeten.

Dergelijke boete wordt opgelegd door de gemeentelijk sanctionerend ambtenaar en kan oplopen tot 350 euro.

 

Hoe voorkomt u een boete?

Dit wil uiteraard niet zeggen dat trouwstoeten voortaan verboden zijn in Antwerpen of dat ieder trouwend koppel er een boete krijgt. Door de wijziging die de stad begin mei doorvoerde in de Antwerpse politiecodex wordt een autokaravaan voortaan bekeken als een evenement waarvoor u een toelating dient aan te vragen.

Dergelijke evenementen vraagt u uiterlijk 6 weken voor datum aan. Meer informatie hierover vindt u op de website van de stad in de rubriek ‘procedure evenementenaanvraag’.

 

Welke uitzonderingen voorziet De Wever?

“We viseren niet de gebruikelijke vreugdetaferelen wanneer bijvoorbeeld de Rode Duivels een WK-wedstrijd winnen die je her en der op grote schermen kon volgen. Maar als die context van maatschappelijke relevantie volledig ontbreekt en het enige doel overlast creëren is, door luid te toeteren, straten te bezetten en roekeloos te rijden, willen we daar een administratief gevolg aan geven los van het gerechtelijke luik.”, aldus de woordvoerder van burgemeester De Wever.

Vooral het bemoeilijken of zelfs verhinderen van tussenkomsten van hulpdiensten wordt vatbaar voor een administratieve sanctie. Veiligheid primeert immers.

 

Beging u onlangs zelf een verkeersovertreding? Laat een eventuele boete eenvoudig berekenen door onderstaand formulier in te vullen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u