Drie gewesten gaan rij-examen en verkeersveiligheid stroomlijnen

 Drie gewesten gaan rij-examen en verkeersveiligheid stroomlijnen

Vlaanderen, Brussel en Wallonië gaan onder meer hun rijopleiding en autokeuring op elkaar afstemmen, zodat er overal een gelijkwaardig aanbod komt. Dat is nodig nu de drie gewesten zelf de bevoegdheid over de verkeersveiligheid hebben gekregen na de jongste staatshervorming. De drie bevoegde ministers tekenden maandag een samenwerkingsovereenkomst.

De rijopleiding blijkt een aantal verschillen te vertonen tussen de gewesten, en dat kan een probleem vormen omdat het examen in principe ook in een naburig gewest kan worden afgelegd. "Wij hebben in het curriculum naast de lagere vaardigheden, zoals de beheersing van het voertuig, ook aandacht voor de hogere vaardigheden", zegt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts. "Het gaat bijvoorbeeld om risico-inschatting en omgaan met de weersomstandigheden."

Zo is in Vlaanderen enkele maanden geleden aan het theoretisch rij-examen de risicoperceptietest toegevoegd en ook Brussel heeft concrete plannen. In Wallonië bestaat de test nog niet, al vindt bevoegd minister Maxime Prévot het wel "een goed idee". De drie ministers zullen voortaan minstens één keer per jaar samenzitten, om ook gezamenlijke sensibilisering op te zetten.

De drie denken aan campagnes rond bijvoorbeeld alcohol en overdreven snelheid. "Dit illustreert dat de gewesten perfect onderling kunnen samenwerken, dat ze daarvoor geen hogere structuren nodig hebben", besluit Ben Weyts.

BRUSSEL 22/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u