Drie gewesten gaan rij-examen en verkeersveiligheid stroomlijnen

 Drie gewesten gaan rij-examen en verkeersveiligheid stroomlijnen

Vlaanderen, Brussel en Wallonië gaan onder meer hun rijopleiding en autokeuring op elkaar afstemmen, zodat er overal een gelijkwaardig aanbod komt. Dat is nodig nu de drie gewesten zelf de bevoegdheid over de verkeersveiligheid hebben gekregen na de jongste staatshervorming. De drie bevoegde ministers tekenden maandag een samenwerkingsovereenkomst.

De rijopleiding blijkt een aantal verschillen te vertonen tussen de gewesten, en dat kan een probleem vormen omdat het examen in principe ook in een naburig gewest kan worden afgelegd. "Wij hebben in het curriculum naast de lagere vaardigheden, zoals de beheersing van het voertuig, ook aandacht voor de hogere vaardigheden", zegt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts. "Het gaat bijvoorbeeld om risico-inschatting en omgaan met de weersomstandigheden."

Zo is in Vlaanderen enkele maanden geleden aan het theoretisch rij-examen de risicoperceptietest toegevoegd en ook Brussel heeft concrete plannen. In Wallonië bestaat de test nog niet, al vindt bevoegd minister Maxime Prévot het wel "een goed idee". De drie ministers zullen voortaan minstens één keer per jaar samenzitten, om ook gezamenlijke sensibilisering op te zetten.

De drie denken aan campagnes rond bijvoorbeeld alcohol en overdreven snelheid. "Dit illustreert dat de gewesten perfect onderling kunnen samenwerken, dat ze daarvoor geen hogere structuren nodig hebben", besluit Ben Weyts.

BRUSSEL 22/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u