Drie gewesten gaan rij-examen en verkeersveiligheid stroomlijnen

 Drie gewesten gaan rij-examen en verkeersveiligheid stroomlijnen

Vlaanderen, Brussel en Wallonië gaan onder meer hun rijopleiding en autokeuring op elkaar afstemmen, zodat er overal een gelijkwaardig aanbod komt. Dat is nodig nu de drie gewesten zelf de bevoegdheid over de verkeersveiligheid hebben gekregen na de jongste staatshervorming. De drie bevoegde ministers tekenden maandag een samenwerkingsovereenkomst.

De rijopleiding blijkt een aantal verschillen te vertonen tussen de gewesten, en dat kan een probleem vormen omdat het examen in principe ook in een naburig gewest kan worden afgelegd. "Wij hebben in het curriculum naast de lagere vaardigheden, zoals de beheersing van het voertuig, ook aandacht voor de hogere vaardigheden", zegt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts. "Het gaat bijvoorbeeld om risico-inschatting en omgaan met de weersomstandigheden."

Zo is in Vlaanderen enkele maanden geleden aan het theoretisch rij-examen de risicoperceptietest toegevoegd en ook Brussel heeft concrete plannen. In Wallonië bestaat de test nog niet, al vindt bevoegd minister Maxime Prévot het wel "een goed idee". De drie ministers zullen voortaan minstens één keer per jaar samenzitten, om ook gezamenlijke sensibilisering op te zetten.

De drie denken aan campagnes rond bijvoorbeeld alcohol en overdreven snelheid. "Dit illustreert dat de gewesten perfect onderling kunnen samenwerken, dat ze daarvoor geen hogere structuren nodig hebben", besluit Ben Weyts.

BRUSSEL 22/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u