Drie gewesten gaan rij-examen en verkeersveiligheid stroomlijnen

 Drie gewesten gaan rij-examen en verkeersveiligheid stroomlijnen

Vlaanderen, Brussel en Wallonië gaan onder meer hun rijopleiding en autokeuring op elkaar afstemmen, zodat er overal een gelijkwaardig aanbod komt. Dat is nodig nu de drie gewesten zelf de bevoegdheid over de verkeersveiligheid hebben gekregen na de jongste staatshervorming. De drie bevoegde ministers tekenden maandag een samenwerkingsovereenkomst.

De rijopleiding blijkt een aantal verschillen te vertonen tussen de gewesten, en dat kan een probleem vormen omdat het examen in principe ook in een naburig gewest kan worden afgelegd. "Wij hebben in het curriculum naast de lagere vaardigheden, zoals de beheersing van het voertuig, ook aandacht voor de hogere vaardigheden", zegt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts. "Het gaat bijvoorbeeld om risico-inschatting en omgaan met de weersomstandigheden."

Zo is in Vlaanderen enkele maanden geleden aan het theoretisch rij-examen de risicoperceptietest toegevoegd en ook Brussel heeft concrete plannen. In Wallonië bestaat de test nog niet, al vindt bevoegd minister Maxime Prévot het wel "een goed idee". De drie ministers zullen voortaan minstens één keer per jaar samenzitten, om ook gezamenlijke sensibilisering op te zetten.

De drie denken aan campagnes rond bijvoorbeeld alcohol en overdreven snelheid. "Dit illustreert dat de gewesten perfect onderling kunnen samenwerken, dat ze daarvoor geen hogere structuren nodig hebben", besluit Ben Weyts.

BRUSSEL 22/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u