Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Slechtste leerling van de klas

Na twee, door Corona gekaapte, zomers worden er dit jaar weer volop festivals, dorpsfeesten en barbecues georganiseerd. Gelegenheden waar er vaak (te) veel alcohol wordt gedronken.

Dat alcohol samen met afleiding tijdens het rijden en overdreven snelheid de grootste oorzaak is van (dodelijke) ongevallen is al lang bekend.

Iets meer onderbelicht is het feit dat de ongevallen waar alcohol aan de basis van lag, meer en zwaardere letsels als gevolg heeft. Zo stijgt de kans op ernstige letsels voor fietsers en voetgangers met 63%. Nog drastische cijfers voor ongevallen met een dodelijke afloop. Wanneer alcohol in het spel is, stijgt deze mogelijkheid met 150%!

Voor de maanden juli en augustus is in 1 op elke 8 ongevallen alcohol achter het stuur de oorzaak.

Zwaar(der) gedronken tijdens lockdown

Zelfs tijdens de lockdown bliezen 15.000 bestuurders positief tijdens de eerste 6 maanden van 2021. Omgerekend zorgt dat voor 80 positieve ademtesten per dag.

Niet enkel het aantal is hallucinant, maar ook de hoeveelheid. Van de gecontroleerde bestuurders bedroeg het gemiddelde 1,7 g/l terwijl de toegestane hoeveelheid 0,5g/l bedraagt.

Volgens een studie van VIAS zou er maar liefst 115 keer een dodelijk slachtoffer kunnen vermeden worden als de regels werden gerespecteerd.

Gebruik vrijblijvend onderstaande calculator om zelf je boete te berekenen of contacteer ons voor een advies op maat.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u