Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Slechtste leerling van de klas

Na twee, door Corona gekaapte, zomers worden er dit jaar weer volop festivals, dorpsfeesten en barbecues georganiseerd. Gelegenheden waar er vaak (te) veel alcohol wordt gedronken.

Dat alcohol samen met afleiding tijdens het rijden en overdreven snelheid de grootste oorzaak is van (dodelijke) ongevallen is al lang bekend.

Iets meer onderbelicht is het feit dat de ongevallen waar alcohol aan de basis van lag, meer en zwaardere letsels als gevolg heeft. Zo stijgt de kans op ernstige letsels voor fietsers en voetgangers met 63%. Nog drastische cijfers voor ongevallen met een dodelijke afloop. Wanneer alcohol in het spel is, stijgt deze mogelijkheid met 150%!

Voor de maanden juli en augustus is in 1 op elke 8 ongevallen alcohol achter het stuur de oorzaak.

Zwaar(der) gedronken tijdens lockdown

Zelfs tijdens de lockdown bliezen 15.000 bestuurders positief tijdens de eerste 6 maanden van 2021. Omgerekend zorgt dat voor 80 positieve ademtesten per dag.

Niet enkel het aantal is hallucinant, maar ook de hoeveelheid. Van de gecontroleerde bestuurders bedroeg het gemiddelde 1,7 g/l terwijl de toegestane hoeveelheid 0,5g/l bedraagt.

Volgens een studie van VIAS zou er maar liefst 115 keer een dodelijk slachtoffer kunnen vermeden worden als de regels werden gerespecteerd.

Gebruik vrijblijvend onderstaande calculator om zelf je boete te berekenen of contacteer ons voor een advies op maat.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u