Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Slechtste leerling van de klas

Na twee, door Corona gekaapte, zomers worden er dit jaar weer volop festivals, dorpsfeesten en barbecues georganiseerd. Gelegenheden waar er vaak (te) veel alcohol wordt gedronken.

Dat alcohol samen met afleiding tijdens het rijden en overdreven snelheid de grootste oorzaak is van (dodelijke) ongevallen is al lang bekend.

Iets meer onderbelicht is het feit dat de ongevallen waar alcohol aan de basis van lag, meer en zwaardere letsels als gevolg heeft. Zo stijgt de kans op ernstige letsels voor fietsers en voetgangers met 63%. Nog drastische cijfers voor ongevallen met een dodelijke afloop. Wanneer alcohol in het spel is, stijgt deze mogelijkheid met 150%!

Voor de maanden juli en augustus is in 1 op elke 8 ongevallen alcohol achter het stuur de oorzaak.

Zwaar(der) gedronken tijdens lockdown

Zelfs tijdens de lockdown bliezen 15.000 bestuurders positief tijdens de eerste 6 maanden van 2021. Omgerekend zorgt dat voor 80 positieve ademtesten per dag.

Niet enkel het aantal is hallucinant, maar ook de hoeveelheid. Van de gecontroleerde bestuurders bedroeg het gemiddelde 1,7 g/l terwijl de toegestane hoeveelheid 0,5g/l bedraagt.

Volgens een studie van VIAS zou er maar liefst 115 keer een dodelijk slachtoffer kunnen vermeden worden als de regels werden gerespecteerd.

Gebruik vrijblijvend onderstaande calculator om zelf je boete te berekenen of contacteer ons voor een advies op maat.


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u