Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Slechtste leerling van de klas

Na twee, door Corona gekaapte, zomers worden er dit jaar weer volop festivals, dorpsfeesten en barbecues georganiseerd. Gelegenheden waar er vaak (te) veel alcohol wordt gedronken.

Dat alcohol samen met afleiding tijdens het rijden en overdreven snelheid de grootste oorzaak is van (dodelijke) ongevallen is al lang bekend.

Iets meer onderbelicht is het feit dat de ongevallen waar alcohol aan de basis van lag, meer en zwaardere letsels als gevolg heeft. Zo stijgt de kans op ernstige letsels voor fietsers en voetgangers met 63%. Nog drastische cijfers voor ongevallen met een dodelijke afloop. Wanneer alcohol in het spel is, stijgt deze mogelijkheid met 150%!

Voor de maanden juli en augustus is in 1 op elke 8 ongevallen alcohol achter het stuur de oorzaak.

Zwaar(der) gedronken tijdens lockdown

Zelfs tijdens de lockdown bliezen 15.000 bestuurders positief tijdens de eerste 6 maanden van 2021. Omgerekend zorgt dat voor 80 positieve ademtesten per dag.

Niet enkel het aantal is hallucinant, maar ook de hoeveelheid. Van de gecontroleerde bestuurders bedroeg het gemiddelde 1,7 g/l terwijl de toegestane hoeveelheid 0,5g/l bedraagt.

Volgens een studie van VIAS zou er maar liefst 115 keer een dodelijk slachtoffer kunnen vermeden worden als de regels werden gerespecteerd.

Gebruik vrijblijvend onderstaande calculator om zelf je boete te berekenen of contacteer ons voor een advies op maat.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u