Fonds voor Medische Ongevallen

Voor schade als gevolg van een gezondheidszorg, veroorzaakt door een ongeval zonder dat iemand aansprakelijk is, werd een nieuw begrip in de wet opgenomen: het “medisch ongeval zonder aansprakelijkheid”. Indien bij een dergelijk medisch ongeval ernstige schade is opgetreden, kan het Fonds aan u of de een zelfde schadevergoeding uitkeren als bij een aansprakelijkheid.

De procedure van het Fonds is gratis. Let wel op: Het Fonds is alleen bevoegd voor schade veroorzaakt vanaf 2 april 2010.

Er zijn strikte voorwaarden bepaald waaraan de schade moet beantwoorden om in aanmerking te komen voor vergoeding. Het Fonds is alleen bevoegd als het gaat om schade die veroorzaakt is door een verstrekking van gezondheidszorg. Dit betekent dat de oorzaak van de schade een verstrekking van gezondheidszorg is en de schade voortvloeit uit

  • ofwel een feit dat aanleiding geeft tot de aansprakelijkheid van een zorgverlener
  • ofwel een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid

Hoe kan men een aanvraag indienen?

Wanneer u van mening bent  dat u schade heeft geleden als gevolg van gezondheidszorg kan u een aanvraag indienen. Dit kan rechtstreeks bij het Fonds, maar bijvoorbeeld evengoed via een vertrouwenspersoon bij de mutualiteit of een advocaat.

De aanvraag moet aangetekend worden verstuurd naar het adres van het Fonds. De aanvraag moet enkele essentiële gegevens bevatten:

  • Volledige identiteit van de patiënt en de aanvragers;
  • Datum en omschrijving van de gebeurtenis die de schade veroorzaakt heeft;
  • Beschrijving van de schade;
  • Identiteit en het adres van de betrokken zorgverleners;
  • Vermelding van eventuele reeds aangespannen procedures;
  • Alle elementen i.v.m. de oorsprong en de ernst van de schade;
  • Reeds ontvangen vergoedingen van een mutualiteit of een verzekeraar;
  • Identiteit van de mutualiteit van de aanvrager en van de eventuele verzekeraars van de zorgverlener.

Medisch recht

Vul het formulier in

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Wat is een regresvordering en aan welke voorwaarden moet worden voldaan?

Woensdag 11 Augustus 2021

Wat is een regresvordering en aan welke voorwaarden moet worden voldaan?

Wanneer blijkt dat u in fout was na een verkeersongeval, zal uw verzekeraar steeds de schade aan andere partijen vergoeden. In sommige gevallen zal uw verzekeraar achteraf deze kosten van u kunnen terugvorderen. Dit is de zogenoemde “regresvordering”. Let wel, uw verzekeraar kan dit niet zomaar. Zo moet er voldaan worden aan enkele voorwaarden. Onze gespecialiseerde advocaten geven u alle informatie wat u moet weten over deze regresvordering en wat uw rechten zijn.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
 Letselschade na een (verkeers)ongeval: wat nu?

Dinsdag 01 Juni 2021

Letselschade na een (verkeers)ongeval: wat nu?

Wanneer u betrokken bent in een ongeval, wordt er eerst gekeken welke partij hiervoor aansprakelijk is. Uiteraard zal die persoon moeten opdraaien voor de kosten. Maar op welke vergoeding heeft u als slachtoffer nu precies recht?

Lees meer
close menu 1u