Aansprakelijkheid na verkeersongeval

 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Het Europees Aanrijdingsformulier is uiteraard uniform in alle Europese landen. Wanneer je tijdens je vakantie in Spanje met jouw wagen een verkeersongeluk krijgt, kan je dit formulier dus ook gebruiken. Het ingevulde formulier bezorg je dan binnen de acht dagen na het ongeval over aan de verzekeraar. 

Naast de gegevens van beide partijen wordt er op het Europese Aanrijdingsformulier ook een schets gemaakt van het ongeval. Daar kan je aanduiden waar de schade zich situeert aan de voertuigen en krijgt iedere partij de kans om opmerkingen te formuleren. Tenslotte is er ook ruimte voorzien om de gegevens van eventuele getuigen te noteren. Zo krijgt de verzekeraar de kans om de getuigen te contacteren om een schriftelijke verklaring af te leggen.

Gezien het belang van het Europese Aanrijdingsformulier is het dus aangewezen om dit formulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen. Zo verkleint de kans dat er achteraf nog discussie ontstaat.

Wat in het geval een onenigheid?

Soms gebeurt het dat partijen niet tot een akkoord komen bij het invullen van het aanrijdingsformulier, of dat de tegenpartij weigert om het aanrijdingsformulier in te vullen. In dat geval kan het nuttig zijn om de politiediensten te bellen, zodat zij vaststellingen kunnen komen doen.

Foto’s van de locatie van het ongeval, de positie van de voertuigen en de schade aan de voertuigen kunnen ook steeds bijdragen aan het bepalen van de aansprakelijkheid. Hoe meer bewijsmateriaal je verzamelt, hoe sterker je in je schoenen staat.

In de meeste gevallen zullen de verzekeringsmaatschappijen op basis van deze informatie onderling tot een akkoord komen over welke partij in fout was. In bepaalde gevallen is er te veel onenigheid en komt men tot een impasse. Jouw rechtsbijstandsverzekeraar zal jou dan laten weten dat zij het dossier afsluiten.

In dat geval heb je in het kader van jouw rechtsbijstand het recht om de zaak voor te leggen aan een advocaat naar keuze, die hier dan een gemotiveerd advies over zal opstellen. Als dit advies jou gelijk geeft, zal deze advocaat je verder kunnen bijstaan op kosten van jouw rechtsbijstandsverzekeraar.

Wens jij een aansprakelijkheidsvraag aan ons voor te leggen? Contacteer ons door het onderstaande formulier in te vullen.


Neem contact met ons op

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u