Aansprakelijkheid na verkeersongeval

 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Het Europees Aanrijdingsformulier is uiteraard uniform in alle Europese landen. Wanneer je tijdens je vakantie in Spanje met jouw wagen een verkeersongeluk krijgt, kan je dit formulier dus ook gebruiken. Het ingevulde formulier bezorg je dan binnen de acht dagen na het ongeval over aan de verzekeraar.

Naast de gegevens van beide partijen wordt er op het Europese Aanrijdingsformulier ook een schets gemaakt van het ongeval. Daar kan je aanduiden waar de schade zich situeert aan de voertuigen en krijgt iedere partij de kans om opmerkingen te formuleren. Tenslotte is er ook ruimte voorzien om de gegevens van eventuele getuigen te noteren. Zo krijgt de verzekeraar de kans om de getuigen te contacteren om een schriftelijke verklaring af te leggen.

Gezien het belang van het Europese Aanrijdingsformulier is het dus aangewezen om dit formulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen. Zo verkleint de kans dat er achteraf nog discussie ontstaat.

Wat in het geval een onenigheid?

Soms gebeurt het dat partijen niet tot een akkoord komen bij het invullen van het aanrijdingsformulier, of dat de tegenpartij weigert om het aanrijdingsformulier in te vullen. In dat geval kan het nuttig zijn om de politiediensten te bellen, zodat zij vaststellingen kunnen komen doen.

Foto’s van de locatie van het ongeval, de positie van de voertuigen en de schade aan de voertuigen kunnen ook steeds bijdragen aan het bepalen van de aansprakelijkheid. Hoe meer bewijsmateriaal je verzamelt, hoe sterker je in je schoenen staat.

In de meeste gevallen zullen de verzekeringsmaatschappijen op basis van deze informatie onderling tot een akkoord komen over welke partij in fout was. In bepaalde gevallen is er te veel onenigheid en komt men tot een impasse. Jouw rechtsbijstandsverzekeraar zal jou dan laten weten dat zij het dossier afsluiten.

In dat geval heb je in het kader van jouw rechtsbijstand het recht om de zaak voor te leggen aan een advocaat naar keuze, die hier dan een gemotiveerd advies over zal opstellen. Als dit advies jou gelijk geeft, zal deze advocaat je verder kunnen bijstaan op kosten van jouw rechtsbijstandsverzekeraar.

Wens jij een aansprakelijkheidsvraag aan ons voor te leggen? Contacteer ons door het onderstaande formulier in te vullen.


Neem contact met ons op

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u