Zone 30 vanaf 22 april in hele Gentse binnenstad

 Zone 30 vanaf 22 april in hele Gentse binnenstad

Automobilisten die vanaf 22 april van de binnenring (R40) Gent binnenrijden, mogen hun gaspedaal iets minder hard indrukken. De Gentse binnenstad wordt een algemene zone 30, op 2 grote gewestwegen na. Dat besliste de meerderheid maandagavond op de gemeenteraad.

In de binnenstad wordt elke straat zone 30, uitgezonderd de woonerven en de voetgangerszone, en met uitzondering van de N430 (Nieuwe Wandeling, Contributiestraat, Begijnhoflaan, Opgeëistenlaan en Blaisantvest), de N422 (Franklin Rooseveltlaan), de Callierlaan en de Zuidparklaan tussen de binnenring en Gent Zuid. "Een zone 30 leidt in verblijfsgebied doorgaans tot een verhoogde, objectieve en subjectieve verkeersveiligheid, een afname van lawaaihinder, verbetering van oversteekbaarheid en minder sluipverkeer.", verklaarde het stadsbestuur. Ook werd de huidige zone 30 in het kader van de opmaak van het mobiliteitsplan algemeen positief geëvalueerd.

Oppositiepartijen N-VA en CD&V vroegen de schepen om uitstel. "Verkeersveiligheid is een belangrijke aangelegenheid voor CD&V.", begon fractieleider Veli Yüksel. "We steunen elk initiatief om het verkeer veiliger te maken, elke verkeersdode is er één te veel." Yüksel gaf wel toe dat het invoeren van een zone 30 één van de speerpunten is van het openbaar onderzoek voor het Mobiliteitsplan, dat nog tot begin april loopt. Naast het wachten op de resultaten van het openbaar onderzoek vroeg N-VA ook nog uitstel om een evaluatiedocument van de bestaande zone 30 te bespreken. Siegfried Bracke benadrukte dat er niet zomaar wordt tegengestemd, maar wegens 2 procedure-elementen. Ook Vlaams Belang gaat niet akkoord met de gang van zaken. "Dit is een gebrek aan respect voor de Gentenaars aan wie u een openbaar onderzoek voorlegt, die participatie verliep ook al niet van een leien dakje.", luidde het. De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) antwoordde dat het Mobiliteitsplan een geheel is van bestaande maatregelen, lopende initiatieven en een "pak maatregelen die nog moeten komen".

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u