Zone 30 vanaf 22 april in hele Gentse binnenstad

 Zone 30 vanaf 22 april in hele Gentse binnenstad

Automobilisten die vanaf 22 april van de binnenring (R40) Gent binnenrijden, mogen hun gaspedaal iets minder hard indrukken. De Gentse binnenstad wordt een algemene zone 30, op 2 grote gewestwegen na. Dat besliste de meerderheid maandagavond op de gemeenteraad.

In de binnenstad wordt elke straat zone 30, uitgezonderd de woonerven en de voetgangerszone, en met uitzondering van de N430 (Nieuwe Wandeling, Contributiestraat, Begijnhoflaan, Opgeëistenlaan en Blaisantvest), de N422 (Franklin Rooseveltlaan), de Callierlaan en de Zuidparklaan tussen de binnenring en Gent Zuid. "Een zone 30 leidt in verblijfsgebied doorgaans tot een verhoogde, objectieve en subjectieve verkeersveiligheid, een afname van lawaaihinder, verbetering van oversteekbaarheid en minder sluipverkeer.", verklaarde het stadsbestuur. Ook werd de huidige zone 30 in het kader van de opmaak van het mobiliteitsplan algemeen positief geëvalueerd.

Oppositiepartijen N-VA en CD&V vroegen de schepen om uitstel. "Verkeersveiligheid is een belangrijke aangelegenheid voor CD&V.", begon fractieleider Veli Yüksel. "We steunen elk initiatief om het verkeer veiliger te maken, elke verkeersdode is er één te veel." Yüksel gaf wel toe dat het invoeren van een zone 30 één van de speerpunten is van het openbaar onderzoek voor het Mobiliteitsplan, dat nog tot begin april loopt. Naast het wachten op de resultaten van het openbaar onderzoek vroeg N-VA ook nog uitstel om een evaluatiedocument van de bestaande zone 30 te bespreken. Siegfried Bracke benadrukte dat er niet zomaar wordt tegengestemd, maar wegens 2 procedure-elementen. Ook Vlaams Belang gaat niet akkoord met de gang van zaken. "Dit is een gebrek aan respect voor de Gentenaars aan wie u een openbaar onderzoek voorlegt, die participatie verliep ook al niet van een leien dakje.", luidde het. De Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) antwoordde dat het Mobiliteitsplan een geheel is van bestaande maatregelen, lopende initiatieven en een "pak maatregelen die nog moeten komen".

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u