Zaterdag start Verkeersveilige Week in West-Vlaanderen‏

 Zaterdag start Verkeersveilige Week in West-Vlaanderen‏

Voor het derde jaar op rij organiseert West-Vlaanderen op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé de Verkeersveilige Week. Een initiatief waarbij politiediensten bestuurders nauwgezet controleren, maar dat vooral moet informeren en sensibiliseren. De Verkeersveilige Week vindt plaats van zaterdag 21 februari tot en met vrijdag 27 februari.

Het initiatief werd op poten gezet ter nagedachtenis van de zware kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Nazareth, op slotdag 27 februari precies 19 jaar geleden. Er vielen toen 10 doden en 56 zwaargewonden.

Het hoofddoel is vooral informeren, sensibiliseren, maar uiteraard ook controleren. Zeventien van de negentien lokale politiezones en de federale wegpolitie gaan doorheen de week extra verkeersacties organiseren.

De controles zijn gericht op overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, gordeldracht en de regelgeving inzake zwaar vervoer. Dat blijft nodig, want vorig jaar waren de cijfers belabberd, met dubbel zoveel snelheidsovertredingen en bijna drie keer zoveel inbreuken op alcoholmisbruik in vergelijking met de eerste editie. De gouverneur stak zijn ontgoocheling dan ook niet onder stoelen of banken.

De verhoogde terreurdreiging zal zich dit jaar weliswaar laten voelen. De controles zullen daaraan aangepast zijn.

Om de bestuurders maximaal te informeren zal onder meer het Vlaams Verkeerscentrum de controles aankondigen via de portieken boven de autosnelwegen. Ook de koepelorganisaties van transporteurs zullen geïnformeerd worden. De resultaten worden op 28 februari bekendgemaakt.

BRUGGE 19/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu