Zaterdag start Verkeersveilige Week in West-Vlaanderen‏

 Zaterdag start Verkeersveilige Week in West-Vlaanderen‏

Voor het derde jaar op rij organiseert West-Vlaanderen op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé de Verkeersveilige Week. Een initiatief waarbij politiediensten bestuurders nauwgezet controleren, maar dat vooral moet informeren en sensibiliseren. De Verkeersveilige Week vindt plaats van zaterdag 21 februari tot en met vrijdag 27 februari.

Het initiatief werd op poten gezet ter nagedachtenis van de zware kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Nazareth, op slotdag 27 februari precies 19 jaar geleden. Er vielen toen 10 doden en 56 zwaargewonden.

Het hoofddoel is vooral informeren, sensibiliseren, maar uiteraard ook controleren. Zeventien van de negentien lokale politiezones en de federale wegpolitie gaan doorheen de week extra verkeersacties organiseren.

De controles zijn gericht op overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, gordeldracht en de regelgeving inzake zwaar vervoer. Dat blijft nodig, want vorig jaar waren de cijfers belabberd, met dubbel zoveel snelheidsovertredingen en bijna drie keer zoveel inbreuken op alcoholmisbruik in vergelijking met de eerste editie. De gouverneur stak zijn ontgoocheling dan ook niet onder stoelen of banken.

De verhoogde terreurdreiging zal zich dit jaar weliswaar laten voelen. De controles zullen daaraan aangepast zijn.

Om de bestuurders maximaal te informeren zal onder meer het Vlaams Verkeerscentrum de controles aankondigen via de portieken boven de autosnelwegen. Ook de koepelorganisaties van transporteurs zullen geïnformeerd worden. De resultaten worden op 28 februari bekendgemaakt.

BRUGGE 19/02 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u