Wie is voorstander van een boete voor de gsm achter het stuur?

 Wie is voorstander van een boete voor de gsm achter het stuur?

Hoe denkt de gemiddelde Belg over gsm-gebruik achter het stuur? Hoewel de meesten onder ons er gelijkgezind over zijn, blijft gsm’en en rijden een hardnekkig probleem op de Belgische wegen. Vias onderzocht het fenomeen met een representatieve enquête.

·      Wat zeiden de cijfers van het onderzoek van Vias?

·      Hoe goed zijn we op de hoogte?

·      Hoe pak ik gsm-gebruik achter het stuur aan?

 

Volgens de enquête die het Vias afnam bij een representatieve steekproef van de bevolking stoort maar liefst driekwart van de Belgen zich aan gsm-gebruik in de wagen. Nochtans gebruikte 1 op 7 hem afgelopen week achter het stuur. Bovendien weet slechts een derde van de Belgische bestuurders dat de boete voor gsm-gebruik €116 bedraagt. Wat ontdekte het Vias nog?

 

Wat zeiden de cijfers van het onderzoek van Vias?

Die driekwart van de Belgische bevolking die zich ergert aan andere bestuurders met een gsm in de hand, bevindt zich vooral in Vlaanderen. Zo’n 86% van ons ergert zich, tegenover 61% aan de andere kant van de taalgrens. Maar die ergernis beperkt zich niet tot gebruik achter het stuur. Ook in de bioscoop en aan de eettafel vinden we het een onaangename gewoonte. Nochtans gaf 14% toe de afgelopen week het stuur met de smartphone te hebben gecombineerd.

Bij mensen onder de 34 jaar bleek 1/5 van de bestuurders te zondigen, boven de 55 jaar was dat maar 5%.

 

Hoe goed zijn we op de hoogte?

Niet enkel gebruiken we de gsm dus nog steeds te veel achter het stuur, we zijn ook onvoldoende op de hoogte van de gevolgen ervan. Handenvrij bellen blijkt dé oplossing voor velen, hoewel eerder onderzoek van Vias aantoonde dat ook dat gevaarlijke afleiding veroorzaakt tijdens het rijden. Velen denken ook dat gsm-gebruik altijd toegestaan is bij stilstand, terwijl dat enkel waar is voor vrijwillige en niet-hinderlijke stilstand. Bovendien zijn veel bestuurders ook niet op de hoogte van de fikse boete van €116 die ermee gepaard gaat.

Het pleit is echter niet volledig verloren. Negentig procent van de bestuurders zegt namelijk probleemloos de gsm links te laten liggen tijdens het rijden.

 

Hoe pak ik gsm-gebruik achter het stuur aan?

De gemakkelijkste manier om aan de verleiding te weerstaan, is gsm-meldingen gewoon volledig te verwijderen. Zet hem uit, ga voor vliegtuigstand of leg hem in de koffer. Als u geen meldingen hoort, storen ze u ook niet bij het rijden. Je belangrijke telefoontjes en berichtjes doet u beter voor u vertrekt of nadat u op bestemming aankomt. Die handsfree-technologie bewaart u beter voor echte noodgevallen, want ook die leiden te veel af. Het Vias besloot het onderzoek met nog meer tips, die allemaal de weg veiliger houden. Zo vermijdt u niet enkel die dure boete, maar gaat u risico’s uit de weg.

 

Hoe kan ik boetes in het verkeer tegengaan? Welke andere gevolgen zijn er aan gsm’en achter het stuur? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u