Wie is voorstander van een boete voor de gsm achter het stuur?
Vrijdag 09 Februari 2018

Hoe denkt de gemiddelde Belg over gsm-gebruik achter het stuur? Hoewel de meesten onder ons er gelijkgezind over zijn, blijft gsm’en en rijden een hardnekkig probleem op de Belgische wegen. Vias onderzocht het fenomeen met een representatieve enquête.
· Wat zeiden de cijfers van het onderzoek van Vias?
· Hoe goed zijn we op de hoogte?
· Hoe pak ik gsm-gebruik achter het stuur aan?
Volgens de enquête die het Vias afnam bij een representatieve steekproef van de bevolking stoort maar liefst driekwart van de Belgen zich aan gsm-gebruik in de wagen. Nochtans gebruikte 1 op 7 hem afgelopen week achter het stuur. Bovendien weet slechts een derde van de Belgische bestuurders dat de boete voor gsm-gebruik €116 bedraagt. Wat ontdekte het Vias nog?
Wat zeiden de cijfers van het onderzoek van Vias?
Die driekwart van de Belgische bevolking die zich ergert aan andere bestuurders met een gsm in de hand, bevindt zich vooral in Vlaanderen. Zo’n 86% van ons ergert zich, tegenover 61% aan de andere kant van de taalgrens. Maar die ergernis beperkt zich niet tot gebruik achter het stuur. Ook in de bioscoop en aan de eettafel vinden we het een onaangename gewoonte. Nochtans gaf 14% toe de afgelopen week het stuur met de smartphone te hebben gecombineerd.
Bij mensen onder de 34 jaar bleek 1/5 van de bestuurders te zondigen, boven de 55 jaar was dat maar 5%.
Hoe goed zijn we op de hoogte?
Niet enkel gebruiken we de gsm dus nog steeds te veel achter het stuur, we zijn ook onvoldoende op de hoogte van de gevolgen ervan. Handenvrij bellen blijkt dé oplossing voor velen, hoewel eerder onderzoek van Vias aantoonde dat ook dat gevaarlijke afleiding veroorzaakt tijdens het rijden. Velen denken ook dat gsm-gebruik altijd toegestaan is bij stilstand, terwijl dat enkel waar is voor vrijwillige en niet-hinderlijke stilstand. Bovendien zijn veel bestuurders ook niet op de hoogte van de fikse boete van €116 die ermee gepaard gaat.
Het pleit is echter niet volledig verloren. Negentig procent van de bestuurders zegt namelijk probleemloos de gsm links te laten liggen tijdens het rijden.
Hoe pak ik gsm-gebruik achter het stuur aan?
De gemakkelijkste manier om aan de verleiding te weerstaan, is gsm-meldingen gewoon volledig te verwijderen. Zet hem uit, ga voor vliegtuigstand of leg hem in de koffer. Als u geen meldingen hoort, storen ze u ook niet bij het rijden. Je belangrijke telefoontjes en berichtjes doet u beter voor u vertrekt of nadat u op bestemming aankomt. Die handsfree-technologie bewaart u beter voor echte noodgevallen, want ook die leiden te veel af. Het Vias besloot het onderzoek met nog meer tips, die allemaal de weg veiliger houden. Zo vermijdt u niet enkel die dure boete, maar gaat u risico’s uit de weg.
Hoe kan ik boetes in het verkeer tegengaan? Welke andere gevolgen zijn er aan gsm’en achter het stuur? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer