Weyts wil drones testen bij verkeersincidenten

 Weyts wil drones testen bij verkeersincidenten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil graag de inzet van drones bij verkeersincidenten uittesten. Drones zouden kunnen helpen om snel foto's te nemen en zo sneller de rijbaan vrij te krijgen. Dat heeft hij geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Die verzet zich zeker niet tegen de inzet van drones, maar wijst erop dat het intussen al bijna twee jaar wachten is op de beloofde ongevalsregisseur, iemand die bij incidenten de centrale regie en coördinatie opneemt.

Naar aanleiding van een zwaar ongeval met een vrachtwagen in Wetteren afgelopen juli - een vrachtwagen knalde er tegen een brugpijler en veroorzaakte urenlange verkeersellende - wilde Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten hoe ver het staat met het idee van de centrale ongevalsregisseur.

Dat idee van een centrale incidentcoördinator of ongevalsregisseur, die bij zware incidenten op snelwegen zorgt voor de coördinatie en snellere afhandeling, werd begin 2014 gelanceerd door toenmalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Maar uit het antwoord van huidig mobiliteitsminister Weyts blijkt dat er van zo'n centrale regisseur nog geen sprake is. Meer zelfs, de werkgroep die de denkpiste moest onderzoeken zou pas opnieuw opgestart zijn.

Vandenbroucke reageert ontgoocheld. "Ik sta daar toch van te kijken, gelet op de enorme files die regelmatig veroorzaakt worden door ongevallen op ons al oververzadigde wegennet. Men heeft hier dus gewoon bijna twee jaar tijd verloren".

Om incidenten op snelwegen sneller af te wikkelen, denkt minister Weyts intussen wel aan het inzetten van drones. Die onbemande toestellen zouden bijvoorbeeld kunnen ingezet worden om na een incident snel foto's te maken en zo de rijbaan sneller vrij te maken. De inzet van drones is natuurlijk strikt geregeld, maar minister volgens Weyts is er al overleg geweest en heeft de federale politie al haar medewerking principieel bevestigd. "Wij bieden aan om een gezamenlijk proefproject tussen het departement MOW (Mobiliteit en Openbare Werken), AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), de wegpolitie en het directoraat-generaal Luchtvaart uit te voeren", aldus Weyts.

Vandenbroucke: "Ik vind het prima dat minister Weyts nadenkt over de inzet van nieuwe technologie, maar met wat de evidentie zelve zou moeten zijn, een goede regie/coördinatie, staat hij nog nergens. Drones laten rondvliegen die snel gegevens kunnen doorsturen, heeft maar zin als er ook iemand achter de knoppen zit om daar iets mee te doen. Die ongevalsregisseur is er helaas niet".

BRUSSEL 20/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u