Weyts wil drones testen bij verkeersincidenten

 Weyts wil drones testen bij verkeersincidenten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil graag de inzet van drones bij verkeersincidenten uittesten. Drones zouden kunnen helpen om snel foto's te nemen en zo sneller de rijbaan vrij te krijgen. Dat heeft hij geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Die verzet zich zeker niet tegen de inzet van drones, maar wijst erop dat het intussen al bijna twee jaar wachten is op de beloofde ongevalsregisseur, iemand die bij incidenten de centrale regie en coördinatie opneemt.

Naar aanleiding van een zwaar ongeval met een vrachtwagen in Wetteren afgelopen juli - een vrachtwagen knalde er tegen een brugpijler en veroorzaakte urenlange verkeersellende - wilde Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten hoe ver het staat met het idee van de centrale ongevalsregisseur.

Dat idee van een centrale incidentcoördinator of ongevalsregisseur, die bij zware incidenten op snelwegen zorgt voor de coördinatie en snellere afhandeling, werd begin 2014 gelanceerd door toenmalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Maar uit het antwoord van huidig mobiliteitsminister Weyts blijkt dat er van zo'n centrale regisseur nog geen sprake is. Meer zelfs, de werkgroep die de denkpiste moest onderzoeken zou pas opnieuw opgestart zijn.

Vandenbroucke reageert ontgoocheld. "Ik sta daar toch van te kijken, gelet op de enorme files die regelmatig veroorzaakt worden door ongevallen op ons al oververzadigde wegennet. Men heeft hier dus gewoon bijna twee jaar tijd verloren".

Om incidenten op snelwegen sneller af te wikkelen, denkt minister Weyts intussen wel aan het inzetten van drones. Die onbemande toestellen zouden bijvoorbeeld kunnen ingezet worden om na een incident snel foto's te maken en zo de rijbaan sneller vrij te maken. De inzet van drones is natuurlijk strikt geregeld, maar minister volgens Weyts is er al overleg geweest en heeft de federale politie al haar medewerking principieel bevestigd. "Wij bieden aan om een gezamenlijk proefproject tussen het departement MOW (Mobiliteit en Openbare Werken), AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), de wegpolitie en het directoraat-generaal Luchtvaart uit te voeren", aldus Weyts.

Vandenbroucke: "Ik vind het prima dat minister Weyts nadenkt over de inzet van nieuwe technologie, maar met wat de evidentie zelve zou moeten zijn, een goede regie/coördinatie, staat hij nog nergens. Drones laten rondvliegen die snel gegevens kunnen doorsturen, heeft maar zin als er ook iemand achter de knoppen zit om daar iets mee te doen. Die ongevalsregisseur is er helaas niet".

BRUSSEL 20/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u