Weyts wil drones testen bij verkeersincidenten

 Weyts wil drones testen bij verkeersincidenten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil graag de inzet van drones bij verkeersincidenten uittesten. Drones zouden kunnen helpen om snel foto's te nemen en zo sneller de rijbaan vrij te krijgen. Dat heeft hij geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). Die verzet zich zeker niet tegen de inzet van drones, maar wijst erop dat het intussen al bijna twee jaar wachten is op de beloofde ongevalsregisseur, iemand die bij incidenten de centrale regie en coördinatie opneemt.

Naar aanleiding van een zwaar ongeval met een vrachtwagen in Wetteren afgelopen juli - een vrachtwagen knalde er tegen een brugpijler en veroorzaakte urenlange verkeersellende - wilde Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten hoe ver het staat met het idee van de centrale ongevalsregisseur.

Dat idee van een centrale incidentcoördinator of ongevalsregisseur, die bij zware incidenten op snelwegen zorgt voor de coördinatie en snellere afhandeling, werd begin 2014 gelanceerd door toenmalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Maar uit het antwoord van huidig mobiliteitsminister Weyts blijkt dat er van zo'n centrale regisseur nog geen sprake is. Meer zelfs, de werkgroep die de denkpiste moest onderzoeken zou pas opnieuw opgestart zijn.

Vandenbroucke reageert ontgoocheld. "Ik sta daar toch van te kijken, gelet op de enorme files die regelmatig veroorzaakt worden door ongevallen op ons al oververzadigde wegennet. Men heeft hier dus gewoon bijna twee jaar tijd verloren".

Om incidenten op snelwegen sneller af te wikkelen, denkt minister Weyts intussen wel aan het inzetten van drones. Die onbemande toestellen zouden bijvoorbeeld kunnen ingezet worden om na een incident snel foto's te maken en zo de rijbaan sneller vrij te maken. De inzet van drones is natuurlijk strikt geregeld, maar minister volgens Weyts is er al overleg geweest en heeft de federale politie al haar medewerking principieel bevestigd. "Wij bieden aan om een gezamenlijk proefproject tussen het departement MOW (Mobiliteit en Openbare Werken), AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), de wegpolitie en het directoraat-generaal Luchtvaart uit te voeren", aldus Weyts.

Vandenbroucke: "Ik vind het prima dat minister Weyts nadenkt over de inzet van nieuwe technologie, maar met wat de evidentie zelve zou moeten zijn, een goede regie/coördinatie, staat hij nog nergens. Drones laten rondvliegen die snel gegevens kunnen doorsturen, heeft maar zin als er ook iemand achter de knoppen zit om daar iets mee te doen. Die ongevalsregisseur is er helaas niet".

BRUSSEL 20/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u