Weyts weigert beleid op maat van fietsers
Maandag 30 November 2015

Fietsers zouden rechts moeten kunnen afslaan bij een rood licht. Dat zeggen Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) en de Fietsersbond. Maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) staat op de rem. Hij wijst op de mogelijke risico's. "Nochtans zou het perfect en veilig kunnen op tientallen kruispunten in Antwerpen alleen", zegt Stef Leroy van de Fietsersbond aan Belga. "Weyts weigert gewoon een beleid op maat van fietsers", meent Kherbache.
Sinds 2012 bestaan er verkeersborden die aangeven dat een fietser bij een rood licht op bepaalde kruispunten naar rechts mag afslaan of rechtdoor mag rijden. In Brussel worden die verkeersborden bijvoorbeeld al gebruikt, maar het Vlaams gewest weigert de verkeersborden te plaatsen.
Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verwijst naar een negatief advies dat Vlaanderen in het verleden gaf over de bewuste verkeersborden. Hij vreest dat de borden leiden tot "onduidelijkheid bij de weggebruikers" en dat het risico bestaat dat fietsers ook op andere kruispunten door het rood zullen rijden. "Tot slot is het educatief ook niet uit te leggen aan opgroeiende kinderen waarom in het ene geval wel en in het andere geval niet door het rood mag worden gereden", aldus Weyts in een antwoord op een parlementaire vraag van Kherbache.
Bij de Fietsersbond is men niet overtuigd van de tegenargumenten van Weyts. "In Brussel kan het bijvoorbeeld wel. Zijn de Brusselse kinderen dan slimmer dan de Vlaamse?", vraagt Stef Leroy van de Fietsersbond zich af. "Er zijn ook nog geen ongevallen gebeurd door die maatregel. Ook in het buitenland zag men geen toename van het aantal fietsongevallen. Denk aan het tegen de richting fietsen in eenrichtingsstraten. Daar vreesden sommigen vooraf ook voor onveiligheid, maar dat is onterecht gebleken. Intussen is de maatregel ingeburgerd", aldus Leroy.
Volgens de Fietsersbond zijn er enkel in Antwerpen alleen al tientallen plaatsen waar men de maatregel probleemloos zou kunnen invoeren.
Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache roept Vlaams minister Weyts op zijn koudwatervrees te laten varen en werk te maken van het plaatsen van de verkeersborden.
BRUSSEL 29/11 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer