Weyts weigert beleid op maat van fietsers
Maandag 30 November 2015
Fietsers zouden rechts moeten kunnen afslaan bij een rood licht. Dat zeggen Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) en de Fietsersbond. Maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) staat op de rem. Hij wijst op de mogelijke risico's. "Nochtans zou het perfect en veilig kunnen op tientallen kruispunten in Antwerpen alleen", zegt Stef Leroy van de Fietsersbond aan Belga. "Weyts weigert gewoon een beleid op maat van fietsers", meent Kherbache.
Sinds 2012 bestaan er verkeersborden die aangeven dat een fietser bij een rood licht op bepaalde kruispunten naar rechts mag afslaan of rechtdoor mag rijden. In Brussel worden die verkeersborden bijvoorbeeld al gebruikt, maar het Vlaams gewest weigert de verkeersborden te plaatsen.
Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verwijst naar een negatief advies dat Vlaanderen in het verleden gaf over de bewuste verkeersborden. Hij vreest dat de borden leiden tot "onduidelijkheid bij de weggebruikers" en dat het risico bestaat dat fietsers ook op andere kruispunten door het rood zullen rijden. "Tot slot is het educatief ook niet uit te leggen aan opgroeiende kinderen waarom in het ene geval wel en in het andere geval niet door het rood mag worden gereden", aldus Weyts in een antwoord op een parlementaire vraag van Kherbache.
Bij de Fietsersbond is men niet overtuigd van de tegenargumenten van Weyts. "In Brussel kan het bijvoorbeeld wel. Zijn de Brusselse kinderen dan slimmer dan de Vlaamse?", vraagt Stef Leroy van de Fietsersbond zich af. "Er zijn ook nog geen ongevallen gebeurd door die maatregel. Ook in het buitenland zag men geen toename van het aantal fietsongevallen. Denk aan het tegen de richting fietsen in eenrichtingsstraten. Daar vreesden sommigen vooraf ook voor onveiligheid, maar dat is onterecht gebleken. Intussen is de maatregel ingeburgerd", aldus Leroy.
Volgens de Fietsersbond zijn er enkel in Antwerpen alleen al tientallen plaatsen waar men de maatregel probleemloos zou kunnen invoeren.
Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache roept Vlaams minister Weyts op zijn koudwatervrees te laten varen en werk te maken van het plaatsen van de verkeersborden.
BRUSSEL 29/11 (BELGA)
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer