Weyts principieel niet eens met 'bibbergeld' voor chauffeurs De Lijn

 Weyts principieel niet eens met 'bibbergeld' voor chauffeurs De Lijn

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) noemt de 'bibberpremie' van 50 euro per dag voor chauffeurs van De Lijn die naar Brussel rijden zolang het terreurniveau op 4 blijft een "verkeerd signaal". De N-VA-minister zal over de kwestie ook contact opnemen met de directeur-generaal van De Lijn "om te weten wat de exacte context is van deze beslissing". "Maar ik ben het alleszins principieel niet eens", aldus Weyts aan Belga.

Buschauffeurs van De Lijn in Vlaams-Brabant krijgen 50 euro ­extra per dag, wanneer ze - ondanks het dreigingsniveau 4 - toch bereid zijn met hun bus richting Brussel te rijden. Dat is De Lijn met de vakbonden overeengekomen, schrijft Het Nieuwsblad woensdag. "Zo zorgen we ervoor dat we - in het belang van onze rei zigers - voldoende chauffeurs bereid vinden om richting Brussel te rijden, zolang de ernstige terreurdreiging van kracht is", zegt de woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant in de krant.

Meerderheidspartij Open Vld nam het 'bibbergeld' al op de korrel en vroeg aan minister van Mobiliteit Ben Weyts om in te grijpen. Die kant zich ook tegen de beslissing bij de vervoersmaatschappij. "Terwijl een collega-chauffeur, ver weg van Brussel, letterlijk haar leven geeft voor haar passagiers discussieert men in Brussel over een gevarenpremie. Dat smaakt bitter en ik vind het ook een verkeerd signaal", aldus Weyts, verwijzend naar het dodelijke ongeval met een bus in Pittem.

"Terwijl we oproepen om de draad van het dagelijks leven terug op te nemen en we ouders oproepen om hun kinderen terug de bus op te sturen richting school, geven we de chauffeur van diezelfde bus een gevarenpremie. Ik neem dit op met de directeur-generaal van De Lijn (Roger Kesteloot, red.) om te weten wat de exacte context is van deze beslissing maar ik ben het alleszins principieel niet eens", stelt de N-VA-minister.

BRUSSEL 25/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u