Weyts lanceert nieuwe campagne 'Het jaagpad is er voor iedereen'

 Weyts lanceert nieuwe campagne 'Het jaagpad is er voor iedereen'

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft zondag langs het kanaal naar Charleroi in Sint-Pieters-Leeuw de aftrap gegeven van de campagne 'Het jaagpad is er voor iedereen' om te wijzen op de kwaliteiten van de meer dan 2.000 km jaagpaden langs kanalen en rivieren in Vlaanderen, maar ook op de verkeersregels die er gelden.

Jaagpaden werden indertijd aangelegd om schepen langs de kant te kunnen voortslepen. Momenteel worden ze door waterwegenbeheerders gebruikt als dienstweg voor het onderhoud en exploitatie van de waterwegen, maar bijvoorbeeld ook door wandelaars en fietsers.

In de context van de groeiende verkeersstromen en mobiliteitsproblemen op wegen worden de jaagpaden niet alleen steeds meer opgezocht in een recreatieve context, maar ook als snelle, veilige en autoluwe fietsverbindingen naar school of het werk. Ook bepaalde automobilisten kunnen een vergunning bekomen om op het jaagpad te rijden, zoals mindervalide hengelaars, aannemers van waterwegbeheerders, bedrijven die activiteiten op en langs het water organiseren of actieve schippers.

Omwille van dit gemengd gebruik en om alles veilig te laten verlopen, roept de campagne iedereen op zich aan de regels te houden. "Hoffelijkheid en respect voor elkaar is belangrijk, zeker op drukke jaagpaden", aldus Weyts die er ook op wees dat de Vlaamse overheid de jaagpaden maximaal wil gaan inschakelen in fietsnetwerken zoals het Fiets-GEN van en naar Brussel.

De oproep tot het tonen van respect voor mekaar is vooral bestemd voor wie met de wagen of de fiets over het jaagpad rijdt. De maximale snelheid voor alle weggebruikers is er 30 km/uur. De waterwegbeheerders sensibiliseren hiertoe via wegmarkeringen met de tekst 'het jaagpad is er voor iedereen' op intensief gebruikte delen van jaagpaden, billboards in bermen en een brochure die zowel digitaal als op papier verspreid wordt in samenwerking met organisaties zoals de Fietsersbond.

SINT-PIETERS-LEEUW 12/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u