Welke boete riskeer je bij het (foutief) rechts inhalen van een ander voertuig?

 Welke boete riskeer je bij het (foutief) rechts inhalen van een ander voertuig?

Op de eerste plaats willen we aanstippen dat er enkel over “inhalen” kan gesproken worden als het gaat over voertuigen die in beweging zijn. Staat een voertuig stil, wordt er volgens de wegcode niet over inhalen, maar wel over voorbijrijden gesproken.

Wat zegt de wet?

De Belgische verkeerswetgeving stelt dat het inhalen van een ander voertuig van links moet gebeuren. De enige twee uitzonderingen hierop zijn:

  • Het inhalen van een voorligger die links wil afslaan en zich reeds naar links heeft verplaatst.
  • Het inhalen van een tram.

Naast deze twee uitzonderingen mag men dus absoluut niet rechts inhalen en is er dus wel degelijk sprake van een overtreding waarbij men een verkeersboete riskeert.

Kijken we naar de wegcode onderscheiden we vier situaties die niet worden gezien als inhalen. Het logische vervolg is dan ook dat deze niet worden bestraft met een verkeersboete:

  1. Wanneer men in een file of in druk verkeer rijdt en het verkeer op de ene rijstrook sneller rijdt dan op de andere.
  2. Wanneer men blauwe aanwijzingsborden volgt en bijgevolg de rijstrook van je bestemming of richting berijdt.
  3. Wanneer men binnen de bebouwde kom de rijstrook volgt die het best aan je bestemming beantwoordt.
  4. Wanneer men als bestuurder van een motorfiets sneller rijdt tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die stoppen of traag rijden. Hierbij mag men evenwel niet sneller rijden dan 50 km/u en maar maximaal 20 km/u sneller dan de andere voertuigen. Op autosnelwegen en autowegen moet men daarenboven tussen de twee meest links gelegen rijstroken rijden.

Wat zijn de mogelijke boetes?

Het foutief rechts inhalen betreft een inbreuk van de tweede graad. Dit wil zeggen dat men voor deze overtreding in eerste instantie een onmiddellijke inning van 116 euro voorgeschoteld krijgt. Betaal je deze niet, wordt het een minnelijke schikking van € 160.

Blijft ook deze minnelijke schikking onbetaald, wordt een bevel tot betalen overgemaakt. Hierdoor verhoogt het bedrag met 35% wat neerkomt op €216.

De procureur kan daarnaast beslissen om de overtreder te dagvaarden voor de politierechtbank. De rechtbank kan hiervoor een boete opleggen die varieert van 160 euro tot 2000 euro. Ook kan de politierechter beslissen om bovenop deze boete een rijverbod van minimum 8 dagen en maximum 5 jaar uit te spreken.

Heb je vragen in verband met een boete voor rechts in te halen of wil je gratis juridisch advies over een andere verkeersovertreding? Contacteer onze experten voor een antwoord op maat!


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u