Welke boete riskeer je bij het (foutief) rechts inhalen van een ander voertuig?
Vrijdag 21 Mei 2021
Op de eerste plaats willen we aanstippen dat er enkel over “inhalen” kan gesproken worden als het gaat over voertuigen die in beweging zijn. Staat een voertuig stil, wordt er volgens de wegcode niet over inhalen, maar wel over voorbijrijden gesproken.
Wat zegt de wet?
De Belgische verkeerswetgeving stelt dat het inhalen van een ander voertuig van links moet gebeuren. De enige twee uitzonderingen hierop zijn:
- Het inhalen van een voorligger die links wil afslaan en zich reeds naar links heeft verplaatst.
- Het inhalen van een tram.
Naast deze twee uitzonderingen mag men dus absoluut niet rechts inhalen en is er dus wel degelijk sprake van een overtreding waarbij men een verkeersboete riskeert.
Kijken we naar de wegcode onderscheiden we vier situaties die niet worden gezien als inhalen. Het logische vervolg is dan ook dat deze niet worden bestraft met een verkeersboete:
- Wanneer men in een file of in druk verkeer rijdt en het verkeer op de ene rijstrook sneller rijdt dan op de andere.
- Wanneer men blauwe aanwijzingsborden volgt en bijgevolg de rijstrook van je bestemming of richting berijdt.
- Wanneer men binnen de bebouwde kom de rijstrook volgt die het best aan je bestemming beantwoordt.
- Wanneer men als bestuurder van een motorfiets sneller rijdt tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die stoppen of traag rijden. Hierbij mag men evenwel niet sneller rijden dan 50 km/u en maar maximaal 20 km/u sneller dan de andere voertuigen. Op autosnelwegen en autowegen moet men daarenboven tussen de twee meest links gelegen rijstroken rijden.
Wat zijn de mogelijke boetes?
Het foutief rechts inhalen betreft een inbreuk van de tweede graad. Dit wil zeggen dat men voor deze overtreding in eerste instantie een onmiddellijke inning van 116 euro voorgeschoteld krijgt. Betaal je deze niet, wordt het een minnelijke schikking van € 160.
Blijft ook deze minnelijke schikking onbetaald, wordt een bevel tot betalen overgemaakt. Hierdoor verhoogt het bedrag met 35% wat neerkomt op €216.
De procureur kan daarnaast beslissen om de overtreder te dagvaarden voor de politierechtbank. De rechtbank kan hiervoor een boete opleggen die varieert van 160 euro tot 2000 euro. Ook kan de politierechter beslissen om bovenop deze boete een rijverbod van minimum 8 dagen en maximum 5 jaar uit te spreken.
Heb je vragen in verband met een boete voor rechts in te halen of wil je gratis juridisch advies over een andere verkeersovertreding? Contacteer onze experten voor een antwoord op maat!
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer